Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Населението на Земята нараства с буйни темпове
11 Април 2014, Петък


Съседите се противят на „Шеврон”, а в Англия падат министерски оставки заради неправомерно харчене на държавни пари


Населението на Земята достигна 7,2 млрд. души

Главният проблем за всички земляни е стареенето на населението и урбанизацията. Тази оценка бе огласена в Комисията по народонаселението и развитието, която започна тези дни работа в щабквартирата на ООН в Ню Йорк. Участниците в нея се запознаха с доклад за световните демографски тенденции на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун.

В него се прави обзор на демографската ситуация на планетата с разбивка по региони и страни, като се отчитат промените, настъпили за последните 20 години след приемането на програма за действие на международната конференция в Кайро през 1994 г.
В документа се отбелязва, че числеността на световното население е нараснала от 5,7 милиарда през 1994 г. до 7,2 млрд. в началото на 2014 г. Очаква се в предстоящото десетилетие съществено да се увеличи броят на населението на Африка. Съгласно прогнозите на експертите, към 2050 г. темповете на нарастване на жителите на Черния континент ще надвишат повече от 6 пъти тези на населяващите Азия.

В над 40 страни числеността на населението в периода 2014-2050 г. ще се намали. В абсолютно изражение най-значително това ще се наблюдава в Германия, Китай, Полша, Руската федерация, Румъния, Сърбия, Тайланд, Украйна и Япония. Подобна участ ще застигне и много други страни, особено в Източна Европа, а също и в Източна, Югоизточна и Западна Азия.
Специалистите предполагат, че през 2025 г. в света ще се наброяват 8,1 милиарда души, а през 2050 г. – 9,6 млрд. човека.

За периода от 1994 г. до 2014 г. броят на хората над 60 години се е удвоил. Днес възрастните лица са повече, отколкото децата до 5 г. Предполага се, че към 2050 г. делът на възрастните в общия състав на населението ще достигне 21 %.
В близките 35 години делът на младежите ще остане относително стабилен.
В настоящия момент повече от половината от земляните живеят в градските райони – общо 3,9 милиарда души, като броят на гражданите продължава да нараства.


Румънците протестираха срещу добива на шистов газ

Миналата неделя, на 6 април, хиляди жители на Румъния излязоха на улицата, за да протестират срещу плановете на американския гигант „Шеврон” да използват метода на фракинга за добив на шистов газ.
Акцията се проведе в десетки румънски градове из цялата страна. „Видяхме последствията от прилагането на фракинга върху околната среда в САЩ и не искаме това да се случи и тук, в Румъния” – заявиха активистите от северната ни съседка.

Въпросната технология включва вкарването под голямо налягане на вода и токсични химически вещества в дълбоките скални обазувания, за да се освободи нефт и газ. Но критиците й се позовават на изследвания, които показват, че фракингът спомага за увеличаването на опасността от фатални замърсявания на питейната вода.
Компанията „Шеврон” получи разрешение за проучване на шистов газ в Североизточна Румъния, а също и по черноморското крайбрежие на страната. Нейни представители твърдят, че ще спазват всички изисквания на съществуващите екологични стандарти.
Независимо от съпротивата на местните жители обаче, шевронци вече започнаха да монтират своята първа проучвателна сонда в село Пунгести.

Демонстрантите засипаха с критика и лявото румънско правителство, начело с министър-председателя Виктор Понта. Докато беше в опозиция, той и неговите съпартийци се изказваха срещу добива на шистов газ чрез фракинг, а сега се явяват застъпници на този нов източник на енергия.


Британска министърка подаде оставка заради финансов скандал

Британската министърка на културата Мария Милър подаде оставка, след като миналата седмица бе критикувана в парламентарен доклад, че е използвала бюджетни средства за лични нужди, съобщи „Ройтерс”.
Стана ми ясно, че сегашната ситуация отвлича вниманието от жизненоважната работа, която това правителство върши, за да промени страната, написа тя в писмо до премиера Дейвид Камерън.

Парламентарното разследване, продължило няколко месеца, заподозря културната шефка, че нецелесъобразно е използвала средства от държавния бюджет, за да плаща служебното си жилище. На министърката беше наредено да върне 5800 паунда и да се извини пред парламента.

Премиерът отначало се съпротивляваше на медийния натиск за оставката на една от малкото жени в кабинета му, но това му навлече критики дори от някои депутати от собствената му партия.
Анкетите показаха, че скандалът застрашава позициите на консерваторите в навечерието на изборите за Европейски парламент, изправяйки ги пред опасността от тежко поражение.


Напливът на мигранти към Италия не спира

Около 4000 мигранти, пътуващи с различни плавателни съдове, са били спасени от италианските власти само в рамките на 48 часа, съобщи италианският вътрешен министър Анджелино Алфано, цитиран от АФП.
От началото на годината броят на спасените е над 15 хиляди души.
„Дебаркиранията не престават и ситуацията придобива все по-неотложен характер. В момента два търговски кораба спасяват две корабчета, на борда на които има съответно 300 и 361 души. Изглежда има най-малко един загинал“, заяви министърът пред радио „Раи Уно”.

Италия започна мащабната операция „Маре нострум“, след като през октомври 2013 г. край италианските брегове се удавиха повече от 400 нелегални имигранти от Еритрея и Сирия. Това обаче не спря чужденците да продължават с опитите си да предприемат рисковани пътувания към Италия и Европа на борда на случайни плавателни съдове, контролирани от нелегални трафикантски мрежи.


Дори и децата в Румъния казват „не” на добива на шистов газ в страната Мария Милър

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки