Цената на енергийната независимост на Европа


Цената на енергийната независимост на Европа
11 Април 2014, Петък


Страните от Евросъюза трябва да измислят до юни как да се отърват от доставките на газ от Русия


В края на март президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че управляващите в страните от Евросъюза са получили задача от Еврокомисията да разработят до юни планове за намаляване на зависимостта от Русия. ЕК разчита да замени руския газ с доставки на втечнен природен газ от САЩ и Канада, с внос на газ по тръбопроводи от Азербайджан, с добив на шистов газ на територията на самата Европа, с инвестиции във възобновяеми източници и енергоспестяване.

Президентът на Съединените щати Барак Обама вече оповести, че Америка е готова да осигури газ за нуждите на Стария континент. Той обеща, че за целта ще бъдат свалени всякакви законодателни ограничения. В същото време първият завод за втечнен природен газ, ориентиран за експорт, ще бъде пуснат в САЩ едва през 2015-2016 г. и той ще може да произвежда годишно около 8 милиона тона (11-12 млрд. куб. м) от синьото гориво, пише в свой доклад Фондът за национална енергобезопасност. Пълноценни износители Щатите ще станат чак към 2020 г., когато ще могат да доставят извън пределите на континента около 40 млрд. куб. м (30 млн. т), се отбелязва в прогнозата на управлението за енергийна информация на САЩ. Това обаче е по-малко от 1 % от настоящото годишно потребление на ЕС.

Що се отнася до възобновяемите източници, то тяхното субсидиране струва твърде много, коментира един от водещите мениджъри на голяма европейска газова компания. Субсидирането им позволява да поевтинеят американските въглища, които да заместят скъпия за Европа газ. Но в случай че започне вносът втечнен газ от Щатите, може да се получи обратен ефект, смятат експертите. Експортът провокира по принцип ръст на вътрешните цени на газа в самите Съединени щати и въглищата там отново ще станат по-използвани, като износът им за Стария континент ще се намали, а пазарът на газа ще се разшири.

Мащабен добив на шистов газ в Европа е малко вероятен, тъй като в много страни в момента е в сила мораториум върху технологията за добиването му поради реална заплаха за екологията. Но в бъдеще тази суровина само може да компенсира настоящия спад в добива на традиционния за Европа метан.
На свой ред, газта от Азербайджан ще започне да постъпва в Европа също не по-рано от 2019 г. в обем около 10 млрд. куб. м годишно.  

Според отчет на американската аналитична компания Sanford C. Bernstein & Co, всички алтернативни на руския газ източници на енергия може да разорят Стария континент. Следва да се има предвид, че Европа има да дава на „Газпром” още 50 милиарда долара на година, тъй като около 120 млрд. куб. м руски газ се доставя по дългосрочни договори с условието „вземи или плати”. Част от тези контракти имат действие до 2020 г., но с италианската компания Eni и немската RWE например те са в сила до 2035 г.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки