Въвеждат специални мерки за горите над Стара Загора


Въвеждат специални мерки за горите над Стара Загора
Директорът на Горско стопанство - Стара Загора Севдалина Иванова (в ляво), областният управител Живка Аладжова и директорът на РУГ Петър Заяков не са големи оптимисти, че новите мерки ще ограничат бракониерствата в парка 
11 Април 2014, Петък


Специални мерки от понеделник, 14 април, се въвеждат в горите над Стара Загора. Поводът е незаконното им изсичане,

Автор: Ива Ангелова

за което „Десант“ подробно писа в предишния си брой. Това стана ясно след среща между отговорните институции по проблема, инициирана от Областната управа на 9 април.
Регионалното управление по горите (РУГ) издава ограничителна заповед за преминаването на камиони и каруци през горските масиви. Така зелената полиция се надява да овладее набезите на дървосекачите.

Както вече разказахме, най-страшно е положението в местността Карасеврия, северно от Стара Загора. През лятото на миналата година огънят там изпепели близо 500 декара гора. Осем месеца по-късно проверка показва, че там, където пламъците не са успели да унищожат дърветата, това са сторили брадвите и електрическите резачки на циганите.
Оказа се, че от местното горско стопанство действително са издавали разрешения за така наречената техническа сеч – отстраняване на дънерите, останали след пожарите и бракониерите. Което пък е дало основание за безразборната сеч в парка.
„От октомври миналата година до края на март т.г. Държавно горско стопанство – Стара Загора е регистрирало 1500 такива заявления, придружени с персонални декларации, че няма да се сече нищо друго, освен високите пънчета“, съобщи на извънредна пресконференция в средата на седмицата директорът на Горско стопанство – Стара Загора Севдалина Иванова.
„Правихме това и за да можем да разчистим терена и да го подготвим за залесяване“, допълни тя. Тази практика обаче вече се преустановява, тъй като нейните подчинени не смогват да контролират процеса.
Дали обаче горската полиция ще се справи с ограничителните мерки, предприети тези дни, предстои да видим. Директорът на РУГ Петър Заяков припомня, че става въпрос за огромна площ от порядъка на 20 000 хектара. Затова той и хората му първо щели да проучат пътищата, където ще бъдат поставени постовете, които ще бдят да не преминават през градския парк циганските каруци и коли.
Заяков бе малко песимистичен: „Нямаме толкова горски!“
Според закона, въпросната мярка може да е с продължителност не повече от три месеца. Но в същия този закон има член, който изрично забранява движението на превозни средства през горски терени. Освен, ако те не извършват горски дейности, т.е., да разполагат със специални листове от горските, доказващи намеренията им.
Друг е въпросът, защо в случая с незаконната сеч на Карасеврия няма данни за глобени водачи на каруци, дори и само затова, че са преминавали през територията на парка.
„Десант“ ще продължава да следи случая.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки