Кърджали да стане Деловград!


11 Април 2014, Петък


Предложението да се преименува град Кърджали на Деловград не е ново. То бе направено от група български патриоти още преди 2 години, когато започваха честванията



по повод 100-годишнината от Балканската война. Идеята - анахронизъм е български областен град с 50-хилядно население да носи турско име и, то 136 години след освобождението на България от турско робство. Нещо невероятно, но факт! Печален факт.

Защо Деловград?
След освобождението на Родопите и Кърджали от полк. Васил Делов войските му достигат до град Родосто на Бяло море, където той е произведен в чин генерал. След това, вече като генерал, той взима участие в епичната битка при завземането на Одрин!
Така че има достатъчно причини Кърджали да бъде преименуван на Деловград. Смятам, че това е дълг на българското правителство, а защо не и на тракийските дружества. Както и на котленци, от чието име би могла да излезе инициативата. Все пак ген. Васил Делов родом е от Котел!

Но котленци имат още едно основание областният град Кърджали да бъде преименуван на Деловград. Това основание са кърджалийските разбойнически дружини, които в края на турското робство са нанесли дори повече страдания на народа, отколкото през всичките години на робството.
Според Българска енциклопедия – страница 671, том 3, това са “разбойнически дружини, които грабят, палят и убиват”! Съставени са главно от турски войници, напуснали казармите, от албанци и единици български еничари.
Запалени са Калофер, Карлово, Сливен, Жеравна, разбойниците са се готвели да “бастисат” Котел. Тоест, да го подпалят и ограбят. Това е подробно описано в романа на Руси Русев “Крепост в Балкана”.

Но спри, сърце! Защото настоящата тема няма край, както безкрайно беше петстотингодишното турско робство, което за съжаление (или за голям срам), продължава и днес в Югоизточна Тракия, въпреки Санстефанския договор, който определя за югоизточната граница линията Мидия-Енос! И след като в една от последните си предизборни речи турският премиер Ердоган предявява претенции към всички земи от бившата Османска империя -  Източна и Западна и Беломорска Тракия. Включително Атина, македонска и сръбска Тракия, та чак до Босна! А за Косово Ердоган казва: “Косово е Турция и Турция е Косово”.

А аз му казвам – браво, брависимо, ама имаш грешка!
Ние пък искаме замяна на името на окръжния български родопски град с името на освободителя му през 1912 г. – ген. Васил Петров Делов.
Кърджали да стане Деловград!
Проф. Симеон Стойнов


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки