Агонията в „Ремотекс“ продължава


Агонията в „Ремотекс“ продължава
На 8 април работниците от „Ремотекс” отново протестираха. Пред ремонтния завод те запалиха работническа ватенка - символ на агонията, в която се намират
11 Април 2014, Петък


Повече от година хората в радневското предприятие не са вземали заплати, държавата се отказа от приватизация

Автор: Ива Ангелова

Некоректните собственици на радневското предприятие „Ремотекс“, където хората не са получавали заплати вече 13 месеца, ще продължат да го стопанисват. Обявените намерения от страна на държавата да си върне ремонтния завод се провалиха. Причината - огромната задлъжнялост на дружеството, според резултатите от одиторския доклад на фирмата оценител.

Над 20 милиона лева дължи закъсалата радневска фирма на банките, има задължения и към държавата, както и към различни контрагенти. Около 5 милиона лева пък са неразплатените заплати. Исканата от собствениците на ремонтната компания сума за придобиване на акциите е около 14 млн. лв. Ако държавата приеме, това означава обща оценка от близо 50 млн. лв., което е необосновано висока цена, коментират експерти. 

Резервният план 

Най-ценният капитал на „Ремотекс“ са хората, по думите на енергийния министър Драгомир Стойнев. Пак по негови твърдения работниците на предприятието ще бъдат назначени на работа в специално обособено дружество за ремонти, под шапката на „Мини Марица – Изток“.

Направените проучвания показват, че мините имат нужда от такива кадри, коментира икономическият министър в Бургас. Факт е, че рудниците на най-голямото открито въгледобивно находище действително се нуждаят от работна ръка, за да правят ремонтите на тежкото минно оборудване. Подобна практика би довела до значително поевтиняване на услугата.
Всъщност, преди да бъде приватизирано  „Ремотекс“ - Раднево бе част от въгледобивното дружество. За да се обособи отново предприятие за ремонти в рамките на мините, е нужно решение на Борда на директорите. За да бъде взето това решение, е необходимо още време - минимум месец, максимум - никой не може да каже колко.

Предизвестената смърт

И докато се чакат отговорните решения, агонията на работниците от „Ремотекс“ продължава. От 600- те души, останали на щат във фирмата, половината трябваше да бъдат освободени заради свито производство. Заплати в предприятието не са получавани вече 13-и месец. В тази патова ситуация най-лесно оцеляват пенсионираните работници, защото имат сигурен, макар и мизерен доход.

Заеми от роднини и приятели, продажба на земя, на ценности, ипотека на къщи и продажба на пружини на легла - такъв е произходът на доходите за останалите работници.
„Ако тази седмица министър Стойнев не дойде в „Ремотекс“ и не предложи формула за разрешаване на проблема в дружеството,  работниците ще отидат в София“. Това обяви в понеделник президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти. Синдикатът ще ги подкрепи, каза още той и допълни, че не приема думи като „това са частни дружества“.

Според него държавата има инструменти и може да инициира процедура по несъстоятелност с оздравителен план. КНСБ е готов с 5 предложения за законови промени, които да гарантират защита на интересите на работници от некоректни работодатели като „Ремотекс“, включително и създаване на солидарен индустриален професионален фонд .


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Весел Веселяк
11.04.2014 19:07:24
0
0
Колко нещастни хора има в България! Май, тези, които работят и създават блага, но всъщност не работят за себе си, а за някой друг скоро или ще измрат или ще избягат някъде в чужбина, ако има кой да ги приеме. В България ще останат лекарите, юристите, шепа работници / в промишлеността и селското стопанство /... и държавни службари / всички които са на държавни служби /, банкери, и вагабонт богаташи, пенсионери на доизживяване и ученици, студенти и... безработни. Пропуснах ли някого? Ах да децата без родители, крадците, просяците, клошарите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки