С какво си заслужиха депутатите дълга ваканция


С какво си заслужиха депутатите дълга ваканция
Зрелищният арест на Бисер Петното и хората му, който лепна петно не само върху Борисов, но и върху цялата ни политическа класа
11 Април 2014, Петък


„Уморени“ от приемането на лобистки закони, народните представители се оттеглят в групов отпуск от 17 до 29 април

Автор: Анна Петрова

Впонеделник свършва великденската ваканция на учениците, а в сряда започва великденската отпуска на депутатите – от 17 до 29 април. Което, колкото и да е обяснимо, показва поне като символика как се разминават животът и дневният ред на обикновените хора и техните необикновени избраници.
Може би е оправдано точно днес да си припомним само по-„мазните” епизоди, белязали този иначе студено-скучен политически сезон.

Миланов - Петното като венец и символ

Колкото и да е невероятно, но в началото и в края на тази парламентарна сесия в информационните емисии шестваше един и същ нагъл, но семпъл човечец с криминално минало и настояще. Познат от разкритията на политици и разследващи още като провокатор от шествията на протестиращите и като търговец на протести.
Бисер Миланов-Петното се яви като венец на тази парламентарна сесия. И като свързващо звено между политици и протестиращи.

Ако вървим от днес към „вчера”, както е прието в журналистиката, то на 8 и 9 април Петното стана медийна звезда директно от местообиталището си в Централния софийски затвор. И забележете – на задържания под стража Миланов бе дадена възможността да се обяснява в ефира на три национални телевизии колко много политици познава и как, ако му се отдаде възможност – би станал евродепутат. И още: че му давали милиони, за да се махне от протестите (или да окепази протестите), но той не се продавал за пари.

В същото време пред иначе яловата временна парламентарна анкетна комисия, разследваща както оставката на Христо Бисеров, така и евентуалните отношения между Бойко Борисов и Бисер Петното, съратникът на последния - Йордан Бонев, заяви, че Бойко Борисов е дал на Миланов 12 000 лева капаро и са му обещани още 500 000 лева, за да бъде щурмувано Народното събрание и да бъде свалено правителството.
Всъщност точно това твърдеше и самият Петното преди обаче да влезе в затвора, където скоропостижно стана човек с друга памет.

Кодексът, който събра Борисов и Местан на кафе

Имаше дни, в които приемането на Изборния кодекс висеше на тънък косъм от изрусената коса на Мая Манолова.
Както многократно сме писали, в България почти всяко управляващо мнозинство се стреми да преправи изборните правила така, че да си осигури победата на следващите избори. Парадоксално е, но е факт също така, че досега всяка партия, която го е правила това, е и губила изборите. Като ГЕРБ не са изключение от това правило, защото макар да спечелиха най-много гласове на 12 май 2013 г., все пак останаха в опозиция.

Та така и с кодекса на хубавата, дори според Бойко Борисов, Мая Манолова, който всъщност не е нищо повече от доработен вариант на законника, съставен преди 4 години от Искра Фидосова.
Случи се на няколко пъти да бъде провален кворумът в пленарната зала. И дори да се правят скандали в зала и цели парламентарни групи да напускат заседанието – като например, когато не беше прието искането на ДПС за агитация на майчин език и депутатът Хюсеин Хафъзов заговори на турски език от трибуната.

Последва президентско вето, преодоляно от мнозинството като ниска топка.
След това дойде неразборията с предвидения начин на конструиране на ЦИК, довел до поредния скандал между президента Плевнелиев и управляващото мнозинство в парламента.

И завършил с миролюбиво кафе пиене на Бойко Борисов с Лютви Местан в Кърджали. След което ДПС и ГЕРБ създадоха Временно Парламентарно Плаващо Мнозинство По Интереси и гласуваха поправка в новородения Изборен кодекс, внесена от ГЕРБ и предвиждаща намаляване на членовете на ЦИК от 19 на 18.

Комисия дупка не прави, но...

И тази парламентарна сесия започна, протече и завърши с нескончаеми препирни за създаването, работата и въобще резултатите от дейността на парламентарните комисии.
Така и не бе създадена такава, която да разследва изстъпленията на лидера на „Атака” Волен Сидеров по време на полета на „България Еър” до Варна и на летището в морската столица. Причината за това е повече от ясна. Сидеров е безценен за кворума, мнозинството и въобще за съществуването на този парламент.

През април пак мнозинството не подкрепи формирането на исканата от ГЕРБ временна анкетна комисия за издънката при полицейската операция в Лясковец, по време на която самотен психично болен мъж уби един и рани трима командоси от звеното за борба с тероризма.
Но пък се появиха резултати от работата на други едни временни, анкетни и т. н. комисии. Да си припомним една хубава италианска „омерта“, наречена Филип „Тефтерчето“ Златанов.

Друга една комисия – за таксиметровите полети на Авиотряд 28 на ВВС – докара нещата до прокуратурата, която от своя страна връчи обвинителен акт на шефа на правителствения превозвач. Явно в случая ще изгърми шефът на „такситата”, а не клиентите.
Прочее, има още една комисия, в която също чакат Бойко Борисов. На 9 април парламентът удължи срока на действия на анкетната комисия, занимаваща се с оня скандален на времето телефонен разговор между Борисов и Ваньо Танов, в който става дума, че Първанов е поискал да се спре митническа проверка срещу Мишо Бирата, лека му пръст.

...И още няколко акцента

През тази сесия на парламента мнозинството успешно преодоля и третия внесен от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Освен това Владислав Горанов, Красимир Стефанов, Светлин Танчев и Доброслав Димитров напуснаха ПГ на ГЕРБ, а Румен Йончев напусна Коалиция за България и стана „Гласът на Бареков” в този парламент. Светлин Танчев е другият човек на ББЦ, подменил волята на избирателите.
Случиха се и други, обичайни и не-обичайни случки.

На 19 февруари ГЕРБ отправи покана за танц към „Атака”.
Ако групата на "Атака" напусне 42-то Народно събрание, декларираме, че това ще сторим и народните представители от ГЕРБ, с което да "се сложи край на агонията на този парламент“, съобщи  зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.
По-рано в същия ден за пореден път в рамките на една седмица предводителят на „Атака” Волен Сидеров даде ясен знак, че е готов да преустанови подкрепата си за левицата и групата му да напусне парламента – освен ако не изпълнят 9-10 неизпълними условия.
Е, утопията не се случи – нито спрямо условията, нито по заканата Сидеров да напусне парламента.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки