Валери Симеонов: Разчитаме за нас да гласуват отговорните патриоти


Валери Симеонов: Разчитаме за нас да гласуват отговорните патриоти
11 Април 2014, Петък


На 3 април т. г. съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов бе гост на предаването „Още от деня” по БНТ.



Поради големия интерес от страна на нашите читатели към участието му в националната телевизия публикуваме с малки съкращения стенограма от разговора му с водещия Димитър Цонев.


Димитър Цонев: Как ще коментирате присъдата срещу шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и дали съдът се е повлиял от политическия момент около процеса?
Валери Симеонов: Разбира се, че се повлиял, въпреки че съдът трябва да взима независимо своите решения. Случаят не е единствен и няма да е последният. Ще си позволя една препратка към решението на Европарламента да препоръча на ЕК да спре всички средства към България. Показателен е характерът на това престъпление. То е чисто политически свързано с управляващата коалиция, както и с ГЕРБ.


Д. Ц.: Склонни ли сте да се съгласите със Сергей Станишев, че това е присъда срещу ГЕРБ и тяхното управление?
В. С.: Той вече е в предизборна кампания. Ще припомня случая с Людмил Стойков, който бе приближен на БСП. Случаят е аналогичен. Тогава неговите съучастници в Германия бяха осъдени за нарушения по програма САПАРД, а тук основните виновници като Стойков и компания бяха оправдани. Така че присъдата срещу Златанов е по-скоро присъда срещу политическата класа. Защото каквото правиха ГЕРБ, го правиха и преди тях в тройната коалиция. Сигурен съм, че същото го правят и сегашните управляващи.


Д. Ц.: Няма ли да го правят и бъдещите управници?
В. С.: Именно в това се състои нашата работа в НФСБ. Политиците трябва да докажат, че могат да работят за Родината си и че могат да го правят всеотдайно, безкористно и без корупционни практики.


Д. Ц.: Социолозите дават противоречиви прогнози за това дали от Националния фронт ще имате евродепутат.
В. С.: В България социология няма или тя е в ембрионален стадий. Аз не мога да приема, че „Сова Харис“, която преди парламентарните избори ни даваше 0,8 процента, сега пак ще има наглостта да дава прогнози. Не мога да определя даже дали става въпрос за платено „потапяне“ на резултатите на НФСБ или просто е некадърност. Нямаме доверие на българските социолози и за това не си й поръчваме проучвания. Не мога да кажа, че всички социолози са некадърници, но явен е фактът, че за по-големите партии до момента степента на грешка е по-малка, а за по-малките е по-голяма. В САЩ за грешка от два процента една социологическа агенция се закрива, защото никой повече не й дава поръчки.


Д. Ц.: Какво мислите за инициативата на президента за мажоритарно, задължително и електронно гласуване?
В. С.: Това е опит да се оправи един позавяхващ рейтинг. Иначе ние също сме за задължително гласуване, но Патриотичният съюз около НФСБ е твърдо против електронния вот, защото той дава възможност за огромни манипулации. Противопоставяме се и на мажоритарния вот, тъй като България още не е извървяла напълно своя път на демократизиране и парламентът ще се напълни с футболисти и чалга певици.


Д. Ц.: Тоест, вие сте против референдума по тези теми?
В. С.: Да, защото това е харчене на държавни пари, подобно на референдума за АЕЦ „Белене“. Ние даже призовахме нашите симпатизанти да не гласуват на него, ако той се състои.


Д. Ц.: „Атака” ли е вашият основен политически враг?
В. С.: Тя не може да ни бъде опонент, тя е популистка партия и няма нищо общо с патриотизма и родолюбието, и отговорното поведение на хората в Патриотичния съюз около НФСБ. Наш враг е пасивността на българина и аз се надявам той да излезе да гласува на европейските избори за бъдещето на България.


Д. Ц.: С „Атака“ не се ли борите за един и същи електорат?
В. С.: Не, това не е така. Напротив, електоратът на „Атака“ се прехвърля към „България без цензура“. Ние разчитаме на отговорни патриоти, които разбират за какво дават своя глас.


Д. Ц.: Вие казвате, че вашите партньори – евроскептиците, ще бъдат втора сила в Европарламента. Това означава ли, че вие ще подкопавате ЕС и ще сте против федерализма?
В. С.: За нас ЕС е съюз на нациите. Евроскептицизмът не означава разлагане на ЕС, а точно обратното. България има полза от него и ние поддържаме членството на нашата страна в Евросъюза. Без еврофондовете българската икономика  не може да оцелее. Освен това ЕС ни дава сигурност заради опасната близост с Турция, чието ислямистко правителство не крие своите апетити за анексиране на части от нашата държава.


В категории: Интервю , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Анархист
14.05.2014 15:20:55
0
0
Господин Симеонов, българските патриоти не работят за ликвидирането на едно от малкото останали предприятия в България, което за Бургас е от още по-голямо значение. За разлика от НФСБ, които непрестанно сипете жлъч в полза на чужди фирми търгуващи с петролни продукти.
Знаете много добре за какво става въпрос, нали ? [rolling]
1
Избирател
26.04.2014 13:31:27
0
0
Димитър Цонев е двулика лопата-комунист,царист-абе да става келепира! Д.Цонев е гъгнещия високоговорител на Станишев!!!! За да се хареса на Станишев,той повтаря изказване на Станишев-срещу ГЕРБ! Или пък това е негово лично вътрешно убеждение!"То краставите магарета се подкрепят"- А,че медията БНТ е на БСП-стана ясно от прехвърлянето на Цонев в БНТ!? Ядеот парите на данъкоплатците,а злобее срещу тях? Защо Станишев,комунистите могат да си назначават техни хора в БНТ,БНР /Волгин /а другите партии не могат-сега е предизборно време и искаме равнопоставеност!!! До кога ще търпим това-комунизма се разпорежда и като опозиция и като управляващи,а ЕС мълчи? "с нахалство - към победа"- виж ИЗБОРИ-2013г- ЕК мълчи,а ако беше обратното щяха да разфучат плюнките си до небесата!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки