Бургас ще се размине с мечтите за Океанаруим


Бургас ще се размине с мечтите за Океанаруим
Още един проект на ГЕРБ в Бургас се оказа спукан балон
11 Април 2014, Петък


Инвеститорът на проекта – руската компания „НПО Мостовик“, поиска технически фалит заради огромните си задължения

Автор: Георги Ваташки

Зад грандоманските проекти винаги се крие най-обикновена икономическа далавера, особено когато става въпрос за апетитен терен край морето, даден за жълти стотинки на поредния „голям чуждестранен инвеститор“. Често обаче обещанията за смайващи строежи се оказват просто поредният спукан пиар балон на властимащите.

В края на миналата седмица стана ясно, че проектът за изграждането на гигантски окенариум в „най-добрия град за живеене” – Бургас, е напът да пропадне, тъй като  строителят на съоръжението – руската корпорация „Мостовик“ от Омск, е подал заявление за технически фалит. Компанията най-вероятно ще бъде разпродадена от своите кредитори. Генералният директор Олег Шишов обясни на специална пресконференция на 4 април, че мярката се налага, за да се запази ситуацията под контрол, така че работата по проектите да продължи. „Фалитът не означава, че дружеството е в ликвидация. Предприятието няма намерение да прекратява своята дейност и след известно време ще възобнови работата си по обектите” – рече той.

Финансовото положение на строителната корпорация, известна в Русия като „Строителят на мостове“, далеч не е цветущо. През последните два месеца нейното ръководство се опитва да отложи банкрута, но без успех. На 3 април най-голямата руска банка „Сбербанк“ отправи иск до собствениците й да заплатят близо 18,8 милиарда рубли, отпуснати като кредит, като за гаранция му е ипотекирано почти половината фирмено имущество. Задълженията не са заплащани повече от година. Сега всички активи на „Мостовик” са запорирани от Омския арбитражен съд и дейността на предприятието е парализирана.

Спират разплащанията на доставчици, а започнатите вече строежи са замразени.
Бедите не свършват дотук. На 9 април близките до Кремъл „Алфа банк“ и „Газпромбанк“, които също са кредитори на закъсалата компания, предявяват на свой ред нов иск в размер на 3,5 милиарда рубли.
По признанията на Шишов, основна причина за банкрута на „Мостовик“ са забавените плащания по строежа на големи спортни обекти за отминалата зимна олимпиада в Сочи.

„Държавният поръчител на обектите „Олимстрой“ не ни изплати изградените от нас олимпийски стадион, улеи за бобслей и голяма част от новата инфраструктура на града” – оплаква се шефът на руската фирма, като предупреди, че процедурата по фалит освен бургаския окенаруиум, може и да засегне продължаващия строеж на метрото в Омск.
Той обаче пропусна да обяви пред журналистите, че през февруари тази година  „Управлението за капитално строителство“ към местната власт в Сочи е поискало неустойка в размер на 800 милиона рубли за неспазване на срока за строеж на близо 15 здания от Олимпийското село.

На фона на финансовата катастрофа на руския строителен гигант уверенията на Олег Шишов, че строежът на окенаруима в Бургас ще продължи, звучат повече от смехотворно.
Общинският съвет на морския град одобри спорната сделка на 11 ноември 2013 г. Тогава мнозинството на ГЕРБ даде зелена светлина на концесията върху 117 декара златна земя в парк „Езеро“ до самия морски бряг. На тях сибирската компания трябваше да построи аквапарк, делфинариум и океанариум, заедно с голям хотел с над 200 легла, СПА комплекс, ВИП зони и мокри барове.

Самите условия на сделката бяха като сбъдната мечта – концесия за срок от 35 години, първоначална такса при започване на строежа само от 600 хиляди лева и по-нататъшна концесионна вноска в размер само на... един процент от приходите на развлекателния комплекс, дължима след огромен гратисен период от цели 8 години.
Преди да обяви фалит „Мостовик“ успя да плати на Община Бургас в началото на 2014 г. само първоначалната концесионна такса.

Въпреки тревожната новина за фалита на руския инвеститор и пропадането на проекта, местната власт в Бургас не изглежда разтревожена. Вместо това пред местните медии от общината заявиха, че фирмата си изпълнявала коректно поетите ангажименти в концесионния договор. От дъщерната компания на „Мостовик „ - „Уотърс атракшънс къмпани плюс” били уверили администрацията, че до средата на април ще започнат да изграждат водещата до обекта инфраструктура. В крайморския парк обаче няма и помен от реални действия.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки