Подбрано


11 Април 2014, Петък


Седмица на рибата


Хек с масло

Продукти:
1 – 2 моркова
2 – 3 магданозени корена
1/2 глава целина
1/2 кг хек
2 големи картофа
3 – 4 лъжици масло
магданоз

Начин на приготвяне:
Изчистват се и се нарязват на колелца морковите, магданозените корени и целината. Всичкият зарзават се слага заедно да поври в 3 чаши подсолена вода.
Картофите се сваряват отделно цели, заедно с обелките. Хубаво е да са много добре измити от калта, преди да се сложат в съда с водата.

На зеленчуците им е достатъчно да поврат 10 – 15 мин. Към тях се добавя рибата (ако няма хек, добре е да бъде друга бяла или хрущялна риба, с колкото може по-малко кости), предварително почистена, обезкостена и нарязана на правилни парчета (с остър нож). Оставя се да къкри на слаб огън още 15-ина минути. 
След това рибата се изважда в средата на елипсовидна чиния, наоколо се нареждат отцедените моркови и зеленчуци. Отстрани се добавят и картофите, обелени, нарязани на колелца и подсолени.
Всичко се полива с 3 – 4 лъжици препържено масло и се поръсва със ситно нарязан магданоз.


Попчета със сос марината
Продукти:
1 кг попчета
2 глави чесън
1 с. л. брашно
2 с. л. оцет
1 домат
олио
дафинови листа
магданоз

Начин на приготвяне:
Изчистват се попчетата, отрязват се главите им, посоляват се и се оставят осолени за 1 – 2 часа. Потапят се после в брашно и се пържат в олио до зачервяване.
Нареждат се в голяма чиния и се заливат със сос, приготвен по следния начин: Прецежда се маслото, в което е са пържени, добавят се, ако е необходимо още 1 – 2 лъжици.

Изчистват се 2 глави чесън, нарязват се скилидките на дребно и се пържат в олиото, докато добият златист цвят. Тогава се добавя брашното и то също се позапържва. Добавя се и нарязаният на ситно домат. След това гозбата се „гаси“ с оцета и най-накрая се налива толкова вода, че да се получи възрядък сос. Посолява се на вкус, добавят се 2 – 3 дафинови листа и се оставя на котлона да поври 5 – 6 мин.
Докато е още топъл, с него се заливат попчетата. Рибата се оставя да изстине напълно и тогава се поднася поръсена с магданоз. За тази рецепта са подходящи още цаца, сафрид, атерина и др. дребна риба.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки