Змиярник


10 Април 2014, Четвъртък


Билката е известна и като змийска хурка или змийско грозде. В Европа и Азия се срещат 12 вида от растението, а в България – 3 негови разновидности.


По принцип то е отровно, но на негова база се произвежда лекарството Arum, което е много популярно при възпаление на слизестата обвивка в устната кухина, настинка, при белодробни заболявания, бронхити, скарлатина и др. То помага и при проблеми с гласните връзки и пресипнал глас.
Освен за вътрешна употреба, препаратът може да се използва и за гаргара, като пет капки от него се разреждат в чаша с топла вода.

В народната медицина змиярникът се прилага като отхрачващо, противовъзпалително, болкоуспокояващо и противоревматично средство.
При заболявания на черния дроб, камъни в бъбреците, хемороиди и ревматизъм е нужно да се взима вътрешно спиртна настойка от изсушените му клубени. Растението помага чрез външно приложение при радикулит. Прилага се и при лечение на хипертония.
Не бива да се предозира. Затова не трябва да се използва за самолечение. При натравяне възниква силно дразнене в устата, носоглътката, стомаха и червата.

Начин на приложение: За външно приложение се приготвя спиртна настойка от стрити клубени. Със 100 г водка се заливат 10 г от тях и се оставят да престоят няколко дни.
За лечение на ревматизъм се приготвя 10-процентна настойка от изсушени плодове, които се оставят да престоят в спирт.
За заздравяване на рани следва изсушените грудки на змиярника да се стрият на прах.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки