Детето герой Васка Зойчева


Детето герой Васка Зойчева
Васка Зойчева
09 Април 2014, Сряда


Сръбският крал Александър удря шамар на 7-годишно момиченце, защото му заявява, че е българка

Автор: Страхил Николов

Делото и патриотичният подвиг на това дете го правят герой. Макар само на 7 години – то вече е еманация на силата на народностния български дух, сътворен през вековете.
Само така може да се обясни поведението на Васка Зойчева, която смело и самоотвержено брани своето национално достойнство пред лицето на представителя на най-високо равнище – върлия и опасен враг на българщината в Македония, сръбския престолонаследник Александър.

Това се случва на 14 октомври 1912 г. (стар стил), след като предишния ден – 13 октомври 1912 г., сръбските войски са навлезли в Скопие. Престолонаследникът, заедно с група офицери, минава по главната улица на града. Близо до Каменния мост на река Вардар се спира пред насъбралите се хора и взема в ръцете си момиченце, на което задава въпроса: „Ща си ти“? Момиченцето отговаря смело: „Българка. Аз съм българка“.

Този отговор не допада на престолонаследника, който явно иска всеки българин моментално да се превърне в сърбин, ядосва се и това го принизява до нивото на циник. Удря плесница на детето и продължава да го пита: „Речи ща си ти“! След това този сатрап, мислейки че всичко може да се купи, предлага подкуп. Изважда от джоба си монета, показва я на момичето и казва, че ще му я даде, ако каже, че е сръбкиня.

Васка Зойчева понесла геройски плесницата, отговоря още по-категорично, че е българка. Разярен, обиден и унизен от този си неуспех, престолонаследникът пада морално толкова низко, че удря още две плесници на детето, псува го вулгарно, по хамалски и си заминава.
Всичко това се разиграва пред обезумелите погледи на българите, които възприемат този макиавелизъм и сляпа омраза като сигнал за унищожение на нашите сънародници в тяхната родина от сръбския див шовинизъм.

Този неравноправен двубой между детето Васка Зойчева и Александър много прилича на библейския разказ за това как овчарчето Давид побеждава могъщия филистимец Голиат, когото убива с прашка. Малката Васка излиза от тази битка със сръбския Голиат морална победителка. Постъпката й е красива и нравствена, защото защитава една истина, а действията на Александър са неморални, защото с тях защитава една пагубна  кауза, която иска да постигне с непозволени средства. Затова съдбата го наказва. През 1934 г., вече като крал на Югославия, го убиват в Марсилия, което „Десант“ подробно описа.

Иван Михайлов по този повод справедливо отбелязва в едно от своите многобройни интервюта, че това не е убийство, а наказание, заповядано от проклятието на потоците кръв и сълзи, причинени от сръбския терор на македонските българи.
Васка Зойчева е дъщеря на българина Димитър Зойчев, революционен деец от Прилеп. По-нататък подвигът й не е останал тайна както сред българската, така и сред сръбската общност. Това застрашавало реално живота на семейството. Ето защо още на следващата 1913 г. то търси спасение в майка България и се заселва в София.

Фактът, че героизмът на невръстната Васка все повече и повече става популярен и подбива авторитета на крал Александър Караджорджевич, го кара да реши да парира неприятната случка веднъж завинаги с подкуп. За целта, по свидетелството на Кирил Пърличев, през 1919 г., т.е. 7 години по-късно, агенти на сръбския крал намират родителите на момиченцето в София и предлагат куп пари на семейството, ако то заяви публично, че случилото се с плесницата на тяхното дете от сръбския престолонаследник на 14 октомври 1912 г. в Скопие не е вярно.

Семейството категорично отказва да стори това. Този безкористен патриотизъм на Зойчеви потвърждава тезата на нашия известен дипломат Михаил Маджаров, че македонските българи са архибългари, т.е. в най-висока степен българи. А героизмът на малкото момиче може да се увенчае със стиха на Хораций: „Издигнах си паметник, по-траен – от метал“.
Ето защо този позабравен епизод, свързан с патриотизма на семейство Зойчеви, трябва да се извади от забвение.

Това ще бъде от полза за всички ни.
Патриотизмът на това невръстно дете и безкористната патриотична постъпка на семейството му е подвиг, който заклеймява нихилизма, проявяван от някои наши продажници към Македония, както и недалновидната политика на някои наши дипломати към македонските българи.

Добре би било да се издигне на подобаващия му се пиедестал Иван (Ванче) Михайлов – най-добрия защитник на българщината в Македония. Стига с този глупав нихилизъм към делото на този забележителен българин.
Полезно ще бъде да се популяризира подвигът на малката Васка Зойчева в нашите предучилищни заведения, както и да се именуват на нея някои детски заведения, а защо не и улици. Все пак Васка Зойчева е възпитаничка на забавачницата към българското училище в Прилеп.

Поне засега не е известен подобен героичен подвиг на неин връстник. Всичко това и фактът, че патриотичният подвиг на това българче е реален, а не измислен и митологизиран, го прави и издига в ранг на национална българска героиня. А ние всички сме в дълг към героизма и патриотизма на българите от Македония, които смело с цената на живота си защитаваха своята национална принадлежност към майка България.

Ярко доказателство за това е и кощунски разрушеният монументален паметник на македонския четник в Горна Джумая – сега Благоевград, от нашите безотечественици през 1946 г. За случая гузно се мълчи. Крайно време е да се наруши тази летаргия и да се подеме инициатива за възстановяване на тази светиня. Защото народът е казал: „Там, където е текла вода, пак ще тече“.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки