Прави се електронен регистър на земите у нас


08 Април 2014, Вторник


Нов електронен регистър за земите ще бъде създаден от Земеделското министерство, за да обедини в единен портал цялата информация за собствеността и ползването им.


Той  ще включва данни за ползването на земите, за арендните договори, предвижда се добавянето в масива на различни карти и информации, съобщи аграрният министър проф. Димитър Греков по време на кръглата маса „Проблеми и перспективи пред земеползването в България”. След възстановяването на собствеността върху земеделските земи средният размер на парцелите е намалял до 5,5 дка, което затруднява управлението им и повишава разходите на стопаните. „За решаване на този проблем прилагаме два подхода – насърчаваме уедреното ползване и комасацията”, обясни министърът.

Той посочи, че политиката по управлението на Държавния поземлен фонд е за дългосрочно отдаване под аренда на държавните земи. За последните години това е нараснало два пъти и достига 1 млн. дка. Земите се предоставят с различни срокове в зависимост от културите. Част от договорите за трайни насаждения са за над 20 години. По думите на Греков няма законодателни бариери пред усвояването на пустеещите земи, то е "въпрос на конкуренция и активност на стопаните". Той отрече да има вариант те да бъдат конфискувани. „Говорим за ползване, а кой ще взима земята – общините или държавата, ще го реши експертната работна група, която ще започне работа по Закона за комасацията”, каза още проф. Греков.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки