Програмист предлага да направи цяло ИТ село


Програмист предлага да направи цяло ИТ село
Иван Куков
08 Април 2014, Вторник


Идеята да заживеят в обезлюдени райони привлича все повече младежи у нас


Обезлюдени села да бъдат изкупени и населени с разработчици на софтуер и въобще с хора с доходоносни професии, които могат да се упражняват дистанционно, предлага младият програмист Иван Куков от Пловдив.

Неговата идея бе сред най-обсъжданите на конкурса "Купи село, създай по-добро място за живеене в България", който бе част от кампанията в социалните мрежи за ориентация към българските стоки. Целта бе да се съберат на едно място идеи как родните села да бъдат съживени. По време на пътуванията си в страната Куков е впечатлен от спокойния живот, чистия въздух и сърдечните усмивки на местните хора. Професията на програмист му дава възможност за работа на която и да е точка на света. Необходим е само достъп до интернет и стабилно електрозахранване.

Според него напливът към големите градове и пренаселването им е резултат от липсата на работни места за младите хора на село. Така логично се ражда идеята му хора с професии, които могат да се упражняват дистанционно, да купят къщи в малките населени места, да се преселят и работят там.
Специалистите в ИТ индустрията са добре информирани и имат висока обща култура, много от тях с радост биха комбинирали работното си ежедневие с някоя от традиционните селски дейности - отглеждане на животни, на пчели, градинарство, смята Иван.

Плюсовете на предложението му са, че при заселване на голяма група млади специалисти по естествен път ще се създадат работни места за хора с други професии. Ще има нужда от персонал за детска градина, от учители, лекар, охрана, ще се създаде заетост и в обслужващата сфера – кафенета, ресторанти, работилници.
Съставна част на концепцията му е създаването на работа и за по-възрастни хора, които могат да обслужват малки частни зеленчукови градини. Предвижда се и изграждането на спортна площадка.

Има интерес и много хора биха се включили в подобно начинание, убеден е програмистът. Той възнамерява да осъществи поредица от срещи в страната, за да подложи на обсъждане хрумването си и да потърси привърженици на идеята си.
"Когато 50 човека се заселят, безлюдното или слабо населеното дотогава село ще стане активно. Ще си го облагородят, ще почне да го посещава докторът, ще се пръкне бакалин, кръчмар, и поп ще почне да наминава. Малко повече оптимизъм само трябва", подкрепя идеята Даниел Филипов, който също е ИТ специалист.

"Преди 3 години се завърнах в родната си къща в с. Гърляно, община Кюстендил – на 12 км от града, по пътя към границата с Македония. Изключително съм доволен от решението си, въпреки че продължавам да пътувам до града, където работя като системен администратор.
Разбира се, първата ми нужда бе от добър интернет и след доста проучвания най-сетне съм напът да подсигуря добър достъп до глобалната мрежа за четири прекрасни села в подножието на планина Осогово. Относно електрозахранването – в последната година нещата са вече значително по-добре.

Детски градини за съжаление няма, но пък учениците се превозват всеки ден до града с хубави жълти автобуси. За здравеопазването не ми се говори, въпреки че преди години във всяко от селата имаше здравна служба, но това е минало. Все пак областният град е на 20 км и пътищата са добри", прегръща начинанието и Валери Иванов. Оказва се, че в няколко български села вече са се заселили единомишленици и така обезлюдените места са се върнали към нов живот. "Вече започнах да създавам подобна комуна от близки по светоусещане хора в село Кладница. Хем близо до София, хем не толкова. Селото е в южната част на Витоша, с много слънце и добра инфраструктура. Заповядайте", кани гости Кънчо Шипков.

Младежи вече обитават и пустеещото родопско село Гудевица, за да са сред природата и да се занимават с биоземеделие. Ентусиастите отглеждат в градините си редки и защитени растения, а на доброволни начала правят ремонт на библиотеката в местното читалище.
Днес у нас 172 села са напълно обезлюдени, а повече от 1000 са с население между 10 и 50 души, като тенденцията е скоро и те да преминат в първата категория. Средната продажна цена на къщите в тях е между 1000 и 6000 лева. Обработваемата земя, особено в Балкана, е на цена 100 - 200 лева на декар, а в полските райони цените тръгват от 300 лв./дка.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки