Българи начело на компютърен гигант


Българи начело на компютърен гигант
Владислав Иванов
07 Април 2014, Понеделник


Двама български научни специалисти заеха високи ръководни постове в китайския компютърен гигант „Леново“. От началото на март столичанинът Владислав Иванов

Автор: Георги Ваташки

 вече е начело на  европейския отдел на компанията и отговаря за продажбите на таблети и смартфони.
Нашият сънародник има над 12-годишен опит и много успехи в сферата на маркетинга и информационните технологии. Той е възпитаник на Университета за национално и световно стопанство в София, където завършва с отличие специалност „Икономика и организация на труда”, а след това и магистратура по маркетинг. Следват няколко години усилена работа при  един от многото столични интернет доставчици.

Пътят към върха минава през изпълнение на проекти за българския клон на друг китайски гигант „Престижио”. Талантът и трудолюбието на Владислав са оценени и през 2008 г. той е назначен за заместник-директор на маркетинговия отдел на фирмата.
В началото на 2011 г. българинът се нарежда сред малцината допуснати да се явят на конкурса за място в централния офис на „Леново“ в Шанхай. Нашенецът се класира първи и скоро шефовете му в компанията го изпращат обратно в Европа, за да ръководи продажбите на мобилни устройства на Балканите. Резултатите от работата му бързо са налице и „Леново“ налагат своите устройства  през 2013 г. като номер едно и в България, и в целия свят.

„Целта ни е не просто да наложим нашата марка, а да превърнем смартофоните и таблетите от лукс в нещо достъпно за всеки обикновен човек. Високите технологии не трябва да бъдат само играчка на група богаташи, а да спомагат за развитието на обществото и обучението на бъдните поколения“, споделя своите виждания Владислав Иванов.

Още един наш сънародник зае в началото на март ключова позиция в централата на „Леново“ в Китай. Това е Йовко Атанасов, който ще отговаря за разработването на мобилни приложения за устройствата. Той има 15 години стаж в продажбите и маркетинга в различни IT компании, сред които и южнокорейската корпорация „Самсунг“. Завършил е специалност „Икономика” в УНСС, а след това защитава магистратура по международни отношения и мениджмънт в Амстердамския университет в Холандия.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки