Млади театрали от цяла България се събраха в Шумен


Млади театрали от цяла България се събраха в Шумен
Момент от официалното откриване на театралните празници Снимка: shumen.bg
06 Април 2014, Неделя


Националният форум тази година беше посветен на Тодор Колев

Автор: Огнян Марков

На 28 март Шумен имаше повод да празнува. На тази дата улиците на града се изпълниха с млади театрали, дошли от цялата страна, за да се представят за първи път пред публика. 
Тазгодишните празници на Мелпомена (това е 11-ото издание на фестивала) са посветени на Международния ден на театъра - 27 март, и на 75-годишнината от рождението на големия български актьор Тодор Колев.

Преди церемонията по откриването театралните трупи дефилираха из града от читалище "Добри Войников" по главната улица до драматичния театър, където се състоя и официалната церемония. Те бяха съпровождани от фанфарния оркестър на ОУ „Еньо Марковски". След официалните речи и поднесените приветствия кметът Костов запали театралния огън, издигнато бе и знамето на проявата.

Старт на театралната програма даде Детски музикално-танцувален театър "Светулчици" при ОДЗ "Светулка" – Шумен, с представлението "Котаракът в чизми" по Шарл Перо.
В двата дни на фестивала свои постановки представиха над 400 деца от 6 до 18 години, обединени в 24 състава от Шумен, Нови пазар, Варна, Силистра, Габрово, Провадия, Бургас, Полски Тръмбеш. Участва и трупа от Молдова, която представи постановка на български език.

Театралните празници не са със състезателен характер, но специално подбраното жури оценява представянията и дава напътствия на всички участници. Председател е Кремена Бабачева, в него участват директорът на шуменския театър Илия Раев и драматургът на театъра Дияна Христова.
Това е една от малкото прояви, които дават възможност за изява на актьорските таланти на децата, а мястото на провеждането им не е подбрано случайно. Шумен е неразривно свързан с развитието на българската национална култура след освобождението от турско робство.

На 15 август 1865 г. там, в сградата на читалище „Архангел Михаил“,  е поставено  началото на българския съвременен театър с постановката на пиесата „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни - самият той - учител в Преславско-Шуменската прогимназия, създадена от него на основата на класното училище в града.
Свое достойно място в културната традиция на страната ни имат и неговите ученици Васил Друмев, Илия Блъсков и Добри Войников, също кръвно свързани с този град. Затова и децата приемат с особено чувство и отговорност ролята си на продължители на делото на тези утвърдени творци в родната литература и театър.

Началото на провеждането на фестивала е поставено през 1995 година, когато се провеждат първите празници на художествената изява на учениците под името „Детска театрална феерия“. Тогава повече от 500 деца, обединени в 33 формации от 19 града, представят своите постановки на сцените на Драматичен театър „Васил Друмев”, Младежкия дом и Народното читалище „Д. Войников”.

Второто издание на фестивала е  следващата година, а оттогава досега проявата се провежда през две години. До шестия включително, проведен през 2004 г., името му е Национални детски театрални празници, а от 2006 г. то става вече сегашното – Национални ученически театрални празници.
Инициатор за учредяването на този национален фестивал е Детско-юношеският театър БИС към Общинския детски комплекс в Шумен, чиито изяви се следят с интерес от гражданите на града и всички участници.

Тя е предшествана от една друга проява  - на детското театрално изкуство “Коломбина“, в която се включиха повече от 300 деца от детските градини в Карлово, Шумен, Добрич и Търговище. Децата представиха мюзикъли, постановки, приказни етюди. През тази година фестивалът премина под наслова “Заедно да бъдем добри”, като това е една от програмите на Община Шумен за превенция на агресията сред подрастващите.


Кметът на Шумен Красимир Костов запалва фестивалния огън Снимка: shumen.bg Куклена постановка в рамките на фестивала „Коломбина“ Снимка: dobrinovini.com

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки