„За ползата от алкохолизма”


„За ползата от алкохолизма”
Веселин Максимов
06 Април 2014, Неделя


Ако сте сред благословените с желание да четат книги българи, няма как да не знаете, че великият Михаил Булгаков е написал далеч не само спиращия дъха

Автор: Смях до посиняване, кажете и на приятели

роман „Майстора и Маргарита”. Възможно е да сте прелиствали и „Записки на младия лекар” или още нещо, но бъдете 100% сигурни, че тази книга е еманация на неговите разкази и фейлетони.
Ако сте запознати с живота и мирогледа на руснаците, значи сте наясно, че пиенето не е просто процес на усвояване на алкохол от организма, а съвсем сакрално изпълнение, имащо отношение към цялостната житейска философия на руския народ. Така и в този сборник на Булгаков.

Макар че абсолютно всички истории са концентрирани около пиенето на самогон или водка, ситуациите във всяка от тях отразява коренно различно състояние на човешката душа.
Веднъж – мъка и горест, друг път – веселба, а в трети – дори чисто екзистенциален отказ от здравомислещо възприемане на заобикалящата действителност. Няма свидетели дали Булгаков е злоупотребявал с чашата или просто като Достоевски е събирал пияници и ги е черпел, за да ги наблюдава, но всички описани случки са ужасно достоверни. Те са писани главно през 20-те години на миналия век, когато Михаил Афанасиевич се премества от работата си в подотдела за изкуство във Владикавказ в Москва.

Събрал шарените гледки на дълбоко провинциални новоизпечени комунистически труженици със силен афинитет към пиенето, авторът изригва в десетките си разкази и фейлетони.
Марина Черкашина твърди за него, че от лирик се е превърнал в сатиричен циник не защото душата му е огрубяла от несгоди, а защото времето, в което е живеел, го обрекло на тази участ. За да напише накрая лебедовата си песен – нечовешката „Майстора и Маргарита”.

Но да говорим за „За ползата от алкохолизма”. Заглавието е поставено от българския издател на сборника, но е доста сполучливо, вече разбрахте – от всеки лист капе алкохол в каквато и да било форма. И много, много, много смях. Смях до задушаване.
Силно се съмнявам, че тази книга би възпроизвела каквото и да е впечатление у някой европейски читател, пък бил той дори голям любител на руската литература. Тези истории са близки и познати нам, защото самите ние или наши приятели сме попадали ако не в същите, поне в подобни. Не задължително в същите житейски условия, по онова време България е била царство, с мъка отърсващо се от поредната национална катастрофа заради скапаните си политици. Почти идентично е поведението в такива ситуации.
И все пак, героите на Михаил Булгаков носят и някаква особено страховита собствена идентичност. Такава, каквато например сте гледали в любимите си руски телевизионни и кинокомедии.

Спомнете си за „Кавказка пленница” например. Или по-скоро „Особеностите на националния риболов”. Обърнете внимание например на следния разговор на опашка за водка в магазинче на малка гара:

– „Две бутилчици!
– Мезето какво да е?
– Каквот` дадете, че така ми е зажадняла душичката...
– Освен прах за зъби, друго нямаме
– Дай две кутии прах за зъби, айде!”
– „Ба, изтрябвала ми е вашата басма!
– Без мезе не даваме!
– Бе ти да не си мръднал, басмата да не е мезе?
– Е, както обичате...
– Дано на оня свят с басма да си замезваш!
– Без псувни, ако обичате!
– Не псувам, казвам само, че сте свине! Тъй де, хич бива ли да храните народа с басма!
– Другарю, не ни бавете!”
„За ползата от алкохолизма”! Минималната такава е поне смях до задъхване. Прочетете и кажете на приятели за това.


Михаил Афанасиевич Булгаков Разтърсващият „Майстора и Маргарита” – най-известното произведение на автора

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки