Благодатната икона на Божията майка


Благодатната икона на Божията майка
05 Април 2014, Събота


В асеновградския храм „Св. Богородица - Успение“ се чества единственият в цяла България празник, известен като „Златна ябълка“


Съгласно църковния календар, в петата седмица на Великия пост, една седмица преди Лазаровден и две преди Великден, в съботата се почита чудотворната икона на Божията майка, която се намира в църквата  „Св. Богородица - Успение" в асеновградския квартал Горни Воден.

Тогава в храма се стичат множество богомолци от цялата страна, за да присъстват на другия ден на единствения по рода си в цяла България празник, известен като „Златна ябълка“. Така е популярна и самата икона на Богородица, която е изрисувана върху дървото с темпера и обкована с 2-килограмов сребърен обков от неизвестен автор още през ХVІ в., като в изображението са вписани характерен колан и три златни ябълки.

Уникалният местен празник се свързва с чудото, сторено от Божията майка чрез нейната икона в далечната 1765 г. Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка“ от Ананий Клинис – тогавашният игумен на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. В неговото „възпоменание на чудото с неплодната жена“ се говори за една женица, която засъняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път и не могла да получи благословен хляб. Взимайки това за лош знак, тя горчиво заридала, окайвайки своята „неплодност“.

По-нататък Клинис разказва: „Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна.

Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва. "От тогава миряните вярват, че жени, които имат проблем със забременяването, след като им се прочете молитва за рожба пред чудотворната икона и изядат благословена ябълка с дръжката и семената, скоро зачеват“.

Затова не е случайно, че празникът „Златна ябълка“ е посветен на пресвета Богородица като пазителка на майчинството. В този ден бъдещите родилки носят хлебни питки, които след богослужението раздават на миряните в храма. Чудотворната икона пък украсяват с цветя и, разбира се, с ябълки. Те престояват на иконата до празника (5 седмици) и след прочитане на последния – Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да станат майки.

Ритуалът за сдобиване с рожба включва и изплитане на специален колан от три бели конеца. Той символизира колана, с който пресветата Дева помогнала на една бездетна жена, пренощувала в църквата през 1919 г. Божията майка й се явила в съня и й заръчала при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака жена с три бели макари. С конците тя трябвало да обиколи църковната сграда, а после да изплете с тях коланче, което да носи на кръста си, докато роди своята дълго чакана рожба.
Тази повеля на Богородица се изпълнява в храма и до днес, като самият ритуал е характерен само за тази българска църква. 

Някои от чудесата, извършени от иконата, са описани в поменици, съхранявани в местния музей. За други се съди по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказва от уста на уста. Едно от тях е свързано със сестрата на цар Борис ІІІ – княгиня Евдокия, която през 1934 г. преспала в храма и оздравяла от дълго мъчеща я болест. За благодарност Негово Величество дарил мрамор, с който облицовали пода в горноводенската църква, както и едно златно енголпие (малка кръгла икона, носена на гърдите на архиерея, б. р.) на чудотворното изображение на Божията майка с ябълките.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки