Валери Симеонов: Българските патриоти са българофили


Валери Симеонов: Българските патриоти са българофили
04 Април 2014, Петък


Това е и едно от условията за постъпване в НФСБ, казва съпредседателят на партията на СКАТ


- Изключително голямо разделение на русофили и русофоби има в момента в обществото по линията Украйна – Крим, Обама - Путин. Вашата партия как се отнася към русофилството?

- Българските патриоти са българофили. Това е и едно от условията за постъпване в нашата партия - да не са русофили, да не са американофили или каквито и да били „фили”, освен патриоти. Позицията на НФСБ е категорично в защита интересите на България и на българския народ. Не ни интересуват тези процеси, които стават, в техния глобален аспект, за нас е важно как те засягат България, как ощетяват нашите интереси.

Ние искаме например да знаем дали ще спре следващата зима подаването на газ от Русия. По отношение на случая в Крим категорично изразихме своето несъгласие и смятаме, че в 21 век е недопустимо да се прекрояват граници, най-малкото защото и България би могла да бъде потърпевша. Това е нашата позиция.


- Тоест вие не приемате референдума в Крим?

- Да. Ето ви позицията на истинските български патриоти и родолюбци, а не на тези, които, колкото им платиш и където им платиш, там отиват. Традиционната тактика на политическите манипулатори е да обвързват политиката на държавата Русия или на великия Съветски съюз доскоро с руския народ. Ние нямаме нищо против братския руски народ – и го казвам категорично.

Но ние сме против имперските амбиции на Русия по време на Освободителната война, след нея, позицията й по време на Сръбско-българската война, заставането на Русия винаги на страната на Сърбия, на Гърция във всички конфликти до Втората световна война. В крайна сметка ние сме против и сегашните имперски амбиции и поведение на Путин, чиято илюстрация е случаят с Крим.


- Как ви звучи тогава изказването на Николай Малинов, член на БСП и председател на движение „Русофили“: „Да ви е честита победата в Третата кримска война“, и след това: „Следват Балканите по южния път“?

- Не можем да се оплачем от липса на продажници. Да не казвам, че, сериозно погледнато, това си е истински кретенизъм. Мен повече ме притеснява написаното във вестник „Правда“от руски политически наблюдател и анализатор, който пророкува, че след Крим същото следва и за България. Много опасен прецедент и не чух някой да реагира на това. Как така? Изхождайки от тежкото икономическо състояние на България, той предрича, че най-доброто нейно бъдеще ще бъде да последва съдбата на Крим. И никой не реагира.


- Защо вие водите листата, а не Слави Бинев, който досега беше цял мандат евродепутат?

- На първо място – ние не се съмняваме, че ще имаме поне двама евродепутати. Така че присъствието на Слави Бонев в Европарламента е сигурно. Да не говорим, че той доказа какъв трябва да бъде българският представител там. А защо моята кандидатура е на първо място – просто, защото беше поставена тази задача пред мен и аз отговорно поех това задължение и ще се боря до и след изборите то да се реализира.


- Вие за каква политика ще се борите по време на тези европейски избори? Да доуточня въпроса - голямата битка, разбира се, е Мартин Шулц срещу кандидата на ЕНП. Как ви изглежда това противопоставяне? Защото у нас непрекъснато се повтаря, че резултатите от тези избори ще имат голямо значение за вътрешната обстановка, но това е относително...

- Не е толкова относително. Според нашата гледна точка, на НФСБ и останалите партии в Патриотичния съюз, борбата в бъдещия Европарламент ще бъде между евроскептиците и евробюрократите. Въпросните две партии, които споменахте, са представители на еврочиновниците и така да се каже на неолиберализма. Ние сме сигурни, че съюзните държави ще излъчат в парламента на Европа неочаквано голям брой депутати евроскептици. Така че предстои формирането на една много значима група, която е напълно възможно да бъде втора по големина. Резултатите от предварителните изследвания във Великобритания и останалите държави го доказват.


- Както и във Франция по време на местните избори...

- Да, така е. Има ръст на евроскептиците, има ръст на представителите на националистически партии, на партиите, които поставят интересите на държавата си, на родината си на първо място. Мисля, че следващият Европарламент ще бъде по-различен от това, което им се иска на много от традиционните политици у нас.


- Тоест, вие искате да влезете в парламента, за да го разпуснете после…

- Не, разбира се, не става дума за разпускане. България има нужда от участието си в Европейския съюз най-малкото поради изключително заплашителното присъствие на нашата южна граница на силен икономически субект – Турция. Страна, в която господстваща е друга религия и която е с нескрити амбиции не само към България, а и въобще към Балканите, към прекрояване на границите, на което бяхме свидетели вече няколко пъти. Дълго преди местните избори там Давутоглу обикаляше България, пътуваха и едни „влакове на дружбата” из Босна и Херцеговина, България, Сърбия, Косово и тъй нататък. Така че, нека не подценяваме тази заплаха. Тя ще е реална дотогава, докато Турция се управлява от проислямистки политици.


- Това е важен нюанс. Вие не казвате, че вашата партия е по принцип против Турция, а визирате режима, който е в момента.

- Естествено. Да, така е. Ние не можем да бъдем против Турция, против Гърция, против Сърбия, против която и да било друга държава. Това би било пещерен модел национализъм. Ние сме умерени патриоти, умерени националисти и родолюбци. И уважаваме правото на останалите държави да си имат своя собствена политика, но само в случай че тя не е агресивно насочена към България. А иначе бяхме свидетели, че в Турция демокрацията е извоювала доста сериозни позиции след сблъсъците на площад „Таксим”, в Анкара и така нататък, където беше категорично заявено несъгласието на турските граждани да приемат новата неоосманистка линия на Ердоган.

Ние бяхме свидетели на много сериозни сблъсъци, което показва, че тази страна не е монолитна. Даже аз вярвам, че тази Турция, която е по Егейското и по Средиземноморското крайбрежие, Западното Средиземноморско крайбрежие, както и европейската част на Турция, е коренно различна от останалата част на страната. Така че там ще протичат още процеси, смея да предрека - доста сериозни процеси на разцепване. Да не говоря и за Кюрдистан, който е също една голяма част от Турция. Аз лично например като български националист нямам нищо против Турция да се раздели и тази част, която е европейската, да бъде една светска държава, с която да имаме нормални и приятелски отношения.


- Какво ще стане в България след европейските избори, понеже аз казах, че те нямат голямо значение във вътрешнополитически план, но вие ме опровергавате…

- Аз много не съм съгласен с вас и, ако позволите, за втори път ще дам за пример нашия евродепутат господин Слави Бинев. Една новина от вчера (петък, 28 март – бел. ред), от снощи буквално, която не знаете, понеже няма как да я научите. В гръцкия парламент, на съвместно му заседание с ЕВРОЛАТ, на която зам.-председател е Слави Бинев, той в качеството си на водещ на комисията, направи изявление, с което поиска гръцката държава да спазва нейните собствени закони по отношение на българите, които са работили в тази страна и те вече да не бъдат ощетявани в изплащането на пенсиите им, придобити там по законния ред. Поиска те да се изплащат редовно и да не се намаляват абсолютно необосновано, както става в момента в редица случаи.

Към настоящия момент при някои наши граждани се констатира забавяне от порядъка на 10 месеца в изплащането. Всичко това всъщност е изключително несправедливо и незаконно спрямо нашите сънародници, които са работили и са плащали данъците си там. Говоря за законно работилите. Никой досега не повдигна този въпрос. Сезирахме нашето Външно министерство, но няма реакция от там и съответно няма и никакъв ангажимент към нашата страна.


- Кажете  какво мислите за борбата между БСП и ГЕРБ?

- Ще ви отговоря по друг начин. За мен това са фрагменти от един политически сапунен сериал. Тези глупости – дали пил кафе, ама какво, защо го пил, след като се виждат всеки ден в парламента и си говорят, дали ще имат повече или по-малко представители в ЦИК и в ръководството й или няма да имат. Всичко това са, извинявайте, незначителни въпроси, с които се подменя една от основните теми в политическия момент сега. Изборите представляват едно отчетно-изборно събрание, както беше на времето в комсомола, разликата обаче е, че сега, при тези избори го няма отчетът.

Сега е времето, когато евродепутатите трябваше да докладват какво са направили; какво са сторили за майка България, само че никой не прави това нещо, нали виждате...Ще завалят пак лъжите, популистките глупости, които вече започнаха да се промъкват. Лъжат хората примерно, че евродепутатите на Реформаторския блок - и това ви го казва бивш еврокомисар, щели да осигурят много работни места. Как ще стане тази работа?

Това не е смисълът на участието на българи в Европарламента. Второ – щели да повишат доходите на България, и, трето – да решат въпроса с енергийната независимост. Тук направо „паднах от коня”, както се казва. Може би ще внасяме нефт от Германия и от Франция ли? Това са глупости, пълни глупости. Тези хора са търговци на надежда, те казват на хората това, което те очакват. Изтерзаните, бедни хора за пореден път ще бъдат излъгани. Така че същественото за сегашния политически момент не е да анализираме сапунките. Така че изобщо не е съществено какво щяло да бъде съотношението - дали БСП ще е първа или втора. За мен е важно в Европейския парламент да влязат българи патриоти, отговорни хора. А аз съм се убедил, че във всяка партия има и такива, както съответно има и продажници.


- Но не сте прав за енергетиката, защото има трети енергиен пакет...

- Не, вижте, цяла Европа в момента се захранва основно с руски газ и нефт, като изключим находищата в Северно море. Да се говори, че в Европарламента някой депутат ще се бори за енергийната независимост на България, това означава той да даде рецепта по какъв начин ние да заменим руския газ, който сигурно скоро ще спре, и нефт с нещо от Европа. Това е тя енергийната независимост. Никой например не говори сериозно за големите находища, които бяха открити в акваторията на Кипър, на Израел и на Ливан, никой не говори за тях, а там залежите са огромни. Ние направихме среща с кипърския посланик и той се чуди защо в нашата страна не се предприема нищо.


- Това е част от възможността да се осигури независимост.

- Защо България не проявява никакъв интерес, след като вече разработването започна? А ние можем да внасяме от Кипър, да си възстановим по Ньойския договор възможността да ползваме част от пристанището на Александруполис, което беше предоставено на България, и съответния коридор до там. Ако там бъде построен газопровод, ще си решим енергийния проблем категорично.

Интервюто е взето от предаването на БНТ „Животът и други неща” на 29 март 2014 г. Въпросите са задавани от двамата водещи Асен и Сибина Григорови. Поместваме го с незначителни корекции.


В категории: Интервю , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
БЪЛГАРИН
22.04.2014 14:06:02
0
0
И тези като онези, българофили ама към русия повече дърпат. Заради всичките дивотии направени срещу България няма как руския народ да ни е "братски". Според днк проучванията във вените на русняците тече голям процент монголска кръв, аз да не съм монголец. И как можеш да наричаш ссср поробителя на България "велик". Бахти "националиста" продажен.
1
10.04.2014 06:07:46
0
0
Г-Н СИМИОНОВ.ВАШАТА ПАРТИЯ Е НА ПАТРИОТИЧНАТА В БЪЛГАРИЯ НО ЗАЩО НЕ ВИ/СЛАГАТ В СМЕТКИТЕ НА ИЗБОРИТЕ АГЕНЦИИТЕ/.ДАНО ГОСПОД ВИ ПОМОГНЕ.НО И ДАУСПЕЕТЕ САМИ НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ,АО НЕ Е МАХХНАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО КБ,ДПС.ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ АКО ЗАГЪРБИТЕ ЛИЧНИТЕ СИ ЧУСТВА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯИ СЕ СЪЮЗИТЕ С ГЕРБ РБ.АТАКАА ЩЕ ОТПАДНАТ С ВХРТЕНЕТО СИ ТУ С КБ ТУ С УЖПРОТИВ ДПС.ББЦ СА ДОБРИ НА ДУМИ НО БАРЕКОВ НЕ ВДЪХВ ДОВЕРИЕ.МНОГО СКРИТИ ОЛИГАРСИ ГО ПОДЪРЖАТ,КРЕТОНЕ Е ДОРЕЗАБЪХЛГАРИЯ.ТОЙ КУКЛА НА КОНЦИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки