Концесиите на „Дънди Прешъс“ влязоха в дневния ред на ЕВРОЛАТ


Концесиите на „Дънди Прешъс“  влязоха в дневния ред на ЕВРОЛАТ
Борбата на жителите на Баня срещу сметището бе подкрепяна от НФСБ и телевизия СКАТ
04 Април 2014, Петък


След намесата на евродепутата от НФСБ Слави Бинев, вече има новини и около незаконното сметище в село Баня

Автор: Десант

Евродепутатът от НФСБ Слави Бинев повдигна въпроса за концесиите на „Елаците мед“ и дъщерните фирми на „Дънди Прешъс в България пред Комисията по устойчиво развитие, околна среда и енергийна политика( ЕВРОЛАТ).
„Миннодобивни концесионери ограбват българския народ. Добивът на мед и злато става по престъпен начин. В България може да се говори за добив на шистов газ само ако бъдат намерени технологии, които да защитават околната среда, да бъдат безвредни за природата в България.“

Това заяви Бинев опо време на откриването на седмата редовна пленарна сесия на Комисията по устойчиво развитие на 2 април в Атина.
Слави Бинев, който беше и председателстващ асамблеята, повдигна въпроса за концесиите на „Елаците мед“ и дъщерните фирми на „Дънди Прешъс“ в България на дебата „Минен добив на 21 век, основан на отговорно и устойчиво развитие”.

„Минният добив е много чувствителна тема за България. Има няколко компании, които се занимават със златодобив, но всъщност ограбват народа и унищожават природата. Има данни, че “Елаците мед” АД и дъщерните фирми на “Дънди Прешъс Металс” много сериозно разрушават природата, като комисионата, платена на държавата, е нищожна в сравнение с приходите, които правят. Концесиите за добив на злато и мед, дадени на тези две компании, констатират престъпно деяние, тъй като ограбват държавата. Искам сделките да бъдат спрени и забранени и в 21 век да имаме реален, устойчив и природосъобразен минодобив”, категоричен бе евродепутатът.

Той добави, че най-големият виновник е българското правителство, което е одобрило тези концесии. Всички депутати в залата се съгласиха с изложението на Бинев, като стана ясно, че подобни проблеми има в много европейски страни и трябва да се търси регулаторна рамка. Бинев засегна и темата за добив на шистов газ: „Мненията за шистовия газ в ЕС са различни за това и няма обща позиция.

Ако в ЕС успеем да приемем обща позиция и гарантираме, че околната среда е предпазена, ще успеем да разрешим много проблеми, които съществуват между различните страни членки. Понастоящем многото регулации в областта на енергетиката, както и високите квоти за зелена енергия доведоха до рязко покачване на цената на тока. България е все още слабо развита и високите цени на енергията водят до отслабване на конкурентоспособността на икономиката ни, но също така подхранват и корупционните процеси.”

Представителят на НФСБ в Европарламента добави, че в България може да се говори за добив на шистов газ, само ако бъдат намерени технологии, които да защитават околната среда, да бъдат безвредни за природата в България.
Само два дни по-рано, на 1 април, отново на заседание на ЕВРОЛАТ, бе разгледан и въпросът с изграждането на незаконно сметище край село Баня. Тогава Слави Бинев получи подкрепа от гръцкото правителство, което обеща да започне задълбочена проверка по скандалния случай, тъй като проблемът е не само локален, а засяга в голяма степен и югозападната ни съседка.

„Отпадъчното депо ще бъде в непосредствена близост до село Баня, разположено на по-малко от 1 км от къщите на хората. То ще е построено в красив туристически район с много минерални източници, които ще бъдат замърсени. Те създават малки реки, които се вливат в река Места, а тя преминава през големи населени места в България и Гърция. Замърсяването ще застраши живота и здравето на хиляди българи и гърци”, заяви от трибуната Бинев.
Той обясни, че зад проекта прозират скрити икономически интереси, а направената оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) е фалшифицирана, за което вече многократно е информирал европейските институции.
Десант


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки