Лекарства за здравите


Лекарства за здравите
03 Април 2014, Четвъртък


Когато се разболеем, всички търсим лекари и често се оказва, че болестта ни е могла да се предотврати при определен начин на живот и взимане



на съответните профилактични мерки. Какво обаче трябва да правят здравите хора, за да избегнат най-съществените здравословни проблеми?
Димитрина Тодорова,
София

Здравите хора в определени ситуации прибягват до успокояващи средства. За съжаление забравени са вече известните на нашите прабаби съвършено безвредни билки и успокояващи чайове. В това отношение трябва да се посочи опитът на индийските лекари от древността, които добре познавали и използвали успокояващото и „примиряващото с трудностите на живота“ действие на растението Рауволфия серпентина.

Съществува обаче един друг голям проблем – профилактиката на едно от най-разпространените заболявания – атеросклерозата, особено в началните й форми. Да се намали броят на болните от атеросклероза значи да се предотвратят сърдечносъдовите, нервнопсихичните, обменните и много други болести. Какво се препоръчва на здравите хора за профилактика на атеросклерозата?

Много добър ефект показва сухият екстракт от корените на диоскореята. Антисклеротично действие притежават ненаситените мастни киселини (линетол), поливитаминните препарати (Супрадин, Ундевит, Декамевит и други), екстрактите от корените на женшен, на елетеурокока, морското зеле и други морски продукти.

Тук е мястото да се каже нещо и за захарта. В тези количества, в които я употребяваме, захарта е направо вредна. Със завидно упорство човечеството освобождава захарта от голямото количество разнообразни и полезни биологично активни вещества, съдържащи се в захарното цвекло и в захарната тръстика. В резултат, хората употребяват почти чиста захароза, която има определен принос за възникването на атеросклерозата, зъбния кариес и диабета.

Не напълно очистена от съпътстващи я вещества, т. нар. жълта захар обаче не оказва такива вредни въздействия. Научно е доказано, че докато бялата (рафинирана) захар повишава нивото на холестерина в серума, увеличава отлагането на мастите и гликогена в черния дроб и мускулите, а също така повишава нивото на гликозата в кръвта, жълтата захар не притежава такива свойства. Не е изключено в бъдеще жълтата захар да стане масово и ефективно средство за профилактика на атеросклерозата, при това тя е и твърде вкусна.
Към лекарствата за здрави би трябвало да присъединим и средствата, потискащи апетита и стимулиращите отвикването по отношение на никотина. В наше време трябва съвсем определено да се каже, че формално терапията трябва да се дели на медицинска и на фармакосанация.

Именно фармакосанация е науката за действието на биологично активните вещества, които постъпват в живите същества посредством храната или във вид на препарати, предназначени за повишаване устойчивостта на организма към неблагоприятни въздействия. Анализът на научните прогнози до 2000 година показва, че две трети от тях са свързани с използването на биологично активните вещества за целите на фармакосанацията. Бъдещето на медицината принадлежи именно на фармакологията на здравето, т. е. на фармакосанацията.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки