Бременността и сърдечните заболявания


Бременността и сърдечните заболявания
03 Април 2014, Четвъртък


В последните месеци от бременността на дъщеря ми тя започна да вдига високо кръвно налягане. Наложи се да бъде приета за наблюдение в отделението.



Какви са рисковете от подобни проблеми за майката и плода й?
Геновева Лазарова,
Тутракан

По време на бременност настъпват изразени изменения в сърдечносъдовата система, но те се съпровождат с незначителни или никакви симптоми. Артериалното налягане спада към края на първия триместър, продължава да спада през целия втори триместър, след което се покачва до нормата. Диастолното налягане се понижава в по-силна степен и пулсовото налягане е по-силно изразено. Нараства ударният обем и се ускорява сърдечната честота, като увеличаването на натоварването на сърцето е преди всичко за сметка на повишеното количество кръв.

Оплакванията при бременни са най-често задух (хипервентилация и усилена работа при дишане) и отоци (нарушено връщане на кръвта от уголемената матка). При преглед се установяват ускорени сърдечна дейност и дишане, подути шийни вени. Налице са систолни шумове, диастолните указват патология. Електрокардиографски се установява изместване на сърдечната ос наляво. Възможно е наличието на неголям перикарден излив.
По време на раждане е необходимо да се изключат прийомите на Валсалва (напъните), положението на жената да е настрани с прави крака, разтворени и поддържани от акушерка. Необходимо е да се подпомага и ускорява периодът на изготвянето. Веднага след раждането, при тежко сърдечно заболяване, е възможно мълниеносно да се развие сърдечна недостатъчност. При такива пациентки се препоръчва раждането да се води в седнало положение – с краката надолу, да се използват Есмарх превръзки на краката и прилагане на диуретик.
При пациентките с придобити клапни пороци е за препоръчване раждането да се води по естествен път, тъй като интубацията и анестезията влошават белия дроб и дясната камера. Пациентките с клапни протези провеждат постоянна перорална антикоагулация, която през първите 4 месеца е уместно да бъде заменена с хепаринова терапия. При шънтовите вродени пороци заслужава да се обмисли секцио поради високо кислородно насищане.
Хипертонията при бременност е хронична, предшестваща т. нар. пре- и еклампсия. При артериална прееклампсията (след 20-ата седмица се развиват хипертония, протеинурия, отоци) и на еклампсията (поява на гърчове у бременни с прееклампсия) основно е борбата с тях. Прилагат се магнезий, дихидралазин, прекъсване на бременността. Грешка е даване на диуретици, диазепам, други натихипертензива, нежелание за прекъсване на бременността.
При предшестваща хипертония хипонатриемичната диета и диуретиците не са първо средство. Най-широко разпространено е прилагането на а-Мethylodopa, може да се дават Clonidin, бета-блокери, ретарден Nefedipin (CorinfarRetard).
Диуретиците имат потенциално атоксично действие върху плода. Бета-блокерите намаляват адаптивните възможности на новороденото.
Диуретиците, бета-блокерите и нифедипинът преминават в кърмата. При хипертония на бременността, ако до два месеца след раждането налягането не се овладее, е необходимо да се насочи пациентката към нефролог.
Исхемичната болест на сърцето се лекува по стандартните правила. При раждане е за препоръчване секцио – да няма мускулна работа – напъване, и да са налице висококислородно насищане на кръвта и пълна реанимационна дирижираност на ситуацията.
Във възрастта на климакса или при дисхормоналитет се наблюдават прояви от субективен, абективен и ЕКГ характер. Основното оплакване на сърдечни болки. Те може да наподобяват стенокардия, но са продължителни – с часове и дни, богато емоционално украсени, придружени със задух, нямат връзка с физическо усилие. Болките обикновено се влошават при третиране с нитрати.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки