В отговор на вашите въпроси


03 Април 2014, Четвъртък


Така се случи, че цяла зима много боледувах – къде от грип, къде от най-обикновени настинки, и сега се чувствам много изтощен. Давам си сметка, че в момента е в разгара си



и сезонът на пролетната умора, което допълнително утежнява състоянието ми, но наистина вече едвам имам сили да се движа. Как мога да помогна на организма си да укрепне с помощта на най-обикновени природни средства, тъй като съм пенсионер и нямам пари за скъпи и прескъпи лекарства от аптеката?
Димитър Главанаков,
Видин

Изтощението на организма обикновено се дължи на прекарано прекалено тежко заболяване или може да е следствие на тежка операция. Други причини, които да доведат до него, може да са неправилното хранене, живеенето при нехигиенични условия, алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания и др.

Рецепта 1 (от Петър Димков): Преди хранене болният да изпива отвара от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, 1 с.л. корени от коприва, 1 с.л. листа от цикория и 1 с.л. борови връхчета. Тази смес се вари в 1 л вода на тих огън, след което се добавя по 1 с.л. жълт кантарион, росопас и хмел. Вари се още 15 минути. Прецежда се и течността се изпива подсладена с мед и лимон на вкус.

Рецепта 2: Съставките за изпълнението на рецептата съдържат почти всички нужни витамини, минерални соли, биоактивни вещества, антиоксиданти и др. Взимат се 3 лимона и се смилат заедно с кората. Прибавят се 150 г мед, 150 г смлени орехови ядки и 50 г зехтин. Половин час преди хранене болният взима по 2 с.л. от сместа. Останалото количество се съхранява в хладилник.

Рецепта 3: Счукват се 300 г орехови ядки. Смилат се с машинка за месо. Добавят се 300 г сушени кайсии и стафиди, както и 2 лимона заедно с корите. Всичко това се обърква добре с 300 г мед. Приема се по 1-2 ч. л. дневно, като полученото количество се държи в хладилник.

Рецепта 4: В 1 л червено вино се поставят 60 г листа от розмарин и се оставят да киснат 5 дена. От получената настойка се пие по 1 чашка преди ядене.

Рецепта 5: Настъргва се на ситно тахан халва и се смесва с малко мас. Разбърква се много добре и се консумира, намазана върху филия хляб.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки