Отличиха две жени с приза „Българка на годината 2013“


Отличиха две жени с приза „Българка на годината 2013“
Момент от церемонията по връчване на наградите „Българка на годината“ за 2013 г. на Сирма Зидаро-Коунова (в дясно) и Снежина Мечева
31 Март 2014, Понеделник


На празничната дата 8 март – Международният ден на жената, за пета поредна година в залата на народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София бе връчена

Автор: Георги Ваташки

наградата „Българка на годината“, която носи името на св. Злата Мъгленска. Специално създадена комисия, ръководена от директора на институцията професор Боряна Христова, реши за 2013 г. да бъдат отличени две достойни българки от общо 23 дами, доказали се в опазването и развитието на националното самосъзнание и културната ни идентичност в чужбина.

Това са Снежина Мечева - директор на българското училище в Лондон от 23 години и съосновател и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, и Сирма Зидаро-Коунова, която вече 20 години е председател на Българския културен клуб в чешкия град Острава.

Снежина Мечева е родена в София. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. а след това през 70-те и началото на 80-те години работи в документалното кино. В началото на 1988 г. заминава със съпруга си, който е дипломат, за Лондон. Там тя започва да преподава български език и литература в училището към нашето посолство. След промените през 1989 г. то е закрито и издръжката му от държавата е прекратена.

Това обаче не е краят на учебното заведение. По същото време за посланик във Великобритания е назначен Иван Станчов, богат българин, живял дълги години на Острова, който със собствени средства възражда училището. За негов директор е назначена Мечева, която вече си е извоювала сред нашенците в британската столица име на родолюбив и всеотдаен учител.
През следващите години, докато учи българчетата да не забравят своята родина и език, тя се бори дипломите им да бъдат признавани и в нашата страна, което става реалност през 2004 г.

„Тази награда е не само за мен, но и за  всички български учители по света. В последните седем години ние постигнахме невероятно много за съхранението на българската нация. Тази награда морално ме задължава да работя още повече, за да запазим българския дух жив, въпреки че сме далече от родината“, развълнувано заяви Мечева след награждаването.

Другата носителка на отличието – Сирма Зидаро-Коунова е известна като голям радетел на българското изкуство и култура сред сънародниците ни в Чехия. Повече от 20 години тя е ръководител на Българския културен клуб в Острава. Организацията е приемник на дружество “Българска седянка” – първото сдружение на българите в Чехия, учредено още през 1880 г.

Тази година бе дадена посмъртно грамота на още една достойна българка – Наталия Божкова, която дълги години работеше за съхранението на националния дух и традиции сред сънародниците ни в Казахстан. Тя беше създател и ръководител на Българското средно училище в село Болгарка, което отваря врати през 2009 г. Наред с преподавателската дейност, Божкова се посвещава и на изучаване историята на българските преселници в бившата съветска република, като събира материали и извори сред родната общност.

През 2010 г основава в Болгарка танцовия ансамбъл „Вяра” който със свои изпълнения на традиционни български хора печели многобройни награди на фолклорни конкурси в Казахстан. Същата година Божкова става носител и на юбилеен медал по случай 100-годишнината от преселването на българите в азиатската държава. За съжаление тази наша сънародничка си отива от този свят в началото на 2011 г., без да успее да сбъдне най-голямата си мечта – да види родината на своите деди, така обичаната от нея България.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки