Шопски език ли? Ха!


Шопски език ли? Ха!
Първите мъже на България и Сърбия си общуват на „шопски език“
31 Март 2014, Понеделник


Отворено писмо от 18 български учени срещу грубите „шеги“ на сръбския министър-председател

Автор: Веселин Максимов

Група български интелектуалци реагира остро на двукратната шегичка на сръбския министър-председател Ивица Дачич за „шопския език” по време на срещата му с българския премиер Пламен Орешарски. Изявлението на Дачич премина някак си услужливо незабелязано от масмедиите у нас, което ядоса много нашите учени.
Заради това те публикуваха отворено писмо до най-важните мъже в страната, които си затраяха „в името на добросъседските отношения”.

Адресирано е до президента Плевнелиев, премиера Орешарски, председателя на парламента Михаил Миков, външния министър Кристиан Вигенин и председателя на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров. Копие от протестната нота е получило и представителството на Европейския съюз в България.

Ето целият текст на писмото:
„Уважаеми господа,
Информационните агенции отразиха завършилото посещение на г-н Пламен Орешарски – министър-председател на Република България, в Република Сърбия.
От излъчените материали е видно, че г-н Ивица Дачич – министър-председател на Република Сърбия, поне два пъти използва понятието „шопски език“ – например, когато „се пошегувал“, че с г-н Орешарски се разбирали на „шопски език“, или в цитата: „В моя край (Южна Сърбия) никой не знае кой е майчиният му език – български, сръбски или шопски”.

От страна на българската делегация не е известно да е имало адекватна реакция.
За експертите и анализаторите по въпросите на сръбско-българските отношения е пределно ясно, че това не е случайно, а е израз на неотшумяващите коминтерновски и шовинистични нагласи в съзнанието на сръбския политически и част от „научния“ елит.
Фактите показват, че през последните поне две десетилетия сръбската държава поощрява опити да наложи в съзнанието на международната общност съществуването на някакво „шопско малцинство“ от двете страни на общата ни граница, „нито българско, нито сръбско“.

Известно е също така, че активно се прокарва идеята за наличието и на „торлашко малцинство“ в двете държави, касаещо населението по западната ни граница от гр. Годеч през Чипровци до Видин.
Сръбският политически елит, независимо от своята партийна оцветеност, черпи вдъхновение от успешния опит в миналото да сътвори „македонска нация“ на антибългарска основа с помощта на Коминтерна.

Препоръчваме на Република Сърбия да се занимава със собствените си малцинствени проблеми в Косово, Босна и Херцеговина, в Хърватска и Войводина; да престане да изнася „сръбска революция“ в съседни страни. Не така трябва да се разбира добросъседството в ХХІ в.
Ползваме се от случая да приканим българското политическо съсловие да поддържа будна историческата си памет и изострената си чувствителност по въпросите на единството на българската нация. Не всички около България са напълно дорасли за хуманните принципи на Европейския съюз.

Във връзка с горното, предлагаме:
Министерство на външните работи на Република България да отправи протестна нота до Република Сърбия.”

Гневното писмо е подписано от 18 български интелектуалци.
Те са: професор Пламен Павлов от Великотърновския университет, професор Илия Тодев – директор на Института за исторически изследвания към БАН, доцент Димитър Йончев, член-кореспондент Стоян Михайлов, академик Георги Марков от Института за исторически изследвания към БАН, архитект Елко Хазан – съпредседател на Клуба на приятелите българи и евреи, д-р Елена Алекова, председателят и съпредседателят на Обединен български фронт ТАНГРА Петко Колев и Димитър Димитров,  доцент Мария Стамболиева от Нов български университет, Емил Кало – бивш председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, професор Христо Матанов – Софийски университет „Свети Климент Охридски“, професор Евгений Сачев – Университет по библиотекознание и информационни технологии, деканът на Историческия факултет към Софийския университет професор Пламен Митев, професор Орлин Загоров, професор Никола Дурчев, доцент Ружа Нейкова от Института за етнология и фолклористика към БАН и доцент Александър Костов – директор на Института по балканистика с център по тракология към БАН.

Протестът, който иначе щеше да остане напълно нечут от обществото в България, беше популяризиран от журналистката и правозащитничка Зденка Тодорова от град Цариброд, в Западните български покрайнини.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки