ДПС изневери на БСП


ДПС изневери на БСП
Докъде може да доведе една мъжка целувка...
30 Март 2014, Неделя


Партията на Ахмед Доган отново показа, че заради порциите от властта и евросубсидиите е готова на всякакви коалиции

Автор: Велизар Енчев

Пропуква ли се политическият брак между БСП и ДПС? Има ли пробойни в порочната коалиция, благодарение на която от четвърт век порциите на властта се раздават от партийната централа на "Позитано" и пожизнения председател на етническата партия?
Този доскоро абсурден въпрос вече витае във въздуха, след като Бойко Борисов и Лютви Местан явно пиха кафе в Кърджали и тайно изпушиха лулата на мира.

Не, това не е епизод от фантастичен филм. Това е суровата реалност, която ни отвори очите, за да видим очевидното - нито ДПС е завинаги венчано за столетната партия, нито Борисов е непримирим противник на Доган. Впрочем лидерът на ГЕРБ никога не е крил симпатиите си към Сокола, наричайки го най-успешния политик на прехода.
На 26 март БСП получи удар, който дълго ще помни.  Само ден след Благовещение, бесепарите осъзнаха, че ДПС може да им сервира ужасни новини и даже да играе ролята на Брут, пробол в гърба своя Цезар.

В този ден Народното събрание избра за зам.-председател на Централната избирателна комисия издигнатата от ГЕРБ Маргарита Златарева. „За” гласуваха 104 народни представители от ГЕРБ и ДПС, както и един независим депутат.   
До шокиращото гласуване се стигна, след като управляващи и опозиция влязоха в ожесточени спорове за разпределение на мандатите в ЦИК. БСП настояваше с ГЕРБ да имат по петима членове, но президентът реши опозицията да има шестима, тъй като е най-голямата политическа сила.

За да отмъстят на Плевнелиев, БСП и ДПС отказаха да изберат предложения от ГЕРБ зам.-председател с мотива, че мандатът е взет от ДПС. Ала след кърджалийското кафе Местан обяви, че ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ.
Поради което БСП и "Атака" демонстративно не участваха в гласуването. Така разбрахме, че освен Сергей Станишев, измаменият от ДПС е и Волен Сидеров.

Като измамен съпруг, Станишев гневно обяви от трибуната:
"Ще инициираме разговори с други парламентарни сили за отправяне на питане до Конституционния съд за действията на президента. Президентът открито наруши закона, подложи под съмнение конституционния принцип за върховенството на закона.
По-голямата част от членовете се назначават от президента на база на предложения от парламентарните групи. Имаше ясен принцип за разпределение на квотите, но Плевнелиев зае партийна позиция и посочи с един повече представител на ЦИК от партия ГЕРБ.

Така ясно се идентифицира чии интереси защитава. Имаме държавен глава, който казва на всички останали граждани на България извън гласоподавателите на ГЕРБ – аз представлявам една политическа сила. Няма да участваме в това гласуване, защото парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него...”
Добре го каза червеният еретик Румен Петков: БСП получи шамар, какъвто не е получавала в своята история, още по-малко в най-новата!

Минути след като подкрепиха ГЕРБ, депесарите се опитаха да успокоят коалиционния си партньор. Йордан Цонев декларира, че отношенията на ДПС с ГЕРБ никога няма да се затоплят, защото ГЕРБ направил много лоши неща, неглижирал институциите, опитал се да разбие модела на демокрацията. Но начаса направи пояснение, което разтърси БСП:
"С това гласуване ДПС изпраща политически знаци към БСП. Време е да спрат да се заиграват с мантрата, че ДПС преяжда с власт, защото това е категорично невярно. Ние това не го приемаме не от чувство на тънкообидност, а защото това всява в обществото и повдига анти-ДПС настроения, които пораждат и междуетническо, и междурелигиозно напрежение. Представителите на БСП трябва да престанат да говорят по тази тема. Отстъпката на ДПС не е проява на слабост, отстъпката е знак към останалите партии, че ние търсим диалога..."

Говорим ли за ориенталската диалогичност, нека изнесем публично известна тайна. Тайна, показаща, че вярната на интернационализма БСП търси избиратели и на турска територия. А това не е по вкуса на Доган, който и без това има достатъчно проблеми с отцепника Касим Дал, превърнал се в любимец на ислямисткия премиер Ердоган.
Преди десетина дни Назми Мюмюн - член на Националния съвет на БСП и ръководител на групата за работа с изселническите организации в Турция, съобщи, че е посетил южната ни съседка и договорил тясно сътрудничество с Народно-републиканската партия в Турция.

НРП е основана от Ататюрк и днес е основна опозиционна сила с над 25 процента електорална подкрепа, при това членува в Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти (ПЕС).
По време на четиридневната си визита в Анкара и Истанбул Мюмюн е разговарял  с Халит Темиз, лидер на партията в едномилионния квартал на Истанбул-„Пендик".

"Говорихме как по-добре да се обяснява политиката на двете партии в навечерието на предстоящите избори- поясни Мюмюн. - В Турция на 30 март предстоят местни избори, а на 25 май у нас – избори за Европейски парламент. Изключително важно бе общото разбиране, че монополът на една партия на базата на етнорелигиозни фактори не е добро решение за хората и вече трябва да се върви към плуралистичен модел, при който решаващи ще са социалните послания".

Казаното от Мюмюн едва ли тревожи ДПС, защото визираната в негативен контекст партия на Ердоган демонстрира неприязън към Доган. Но следващо признание не е по вкуса на ДПС.
От него разбираме, че е постигната договореност за откриване на офиси на БСП в истанбулските квартали „Авджилар" и „Пендик", където  ще бъдат създадени партийни ядки. В хода на разговорите е договорено делегация на БСП да посети градовете, в които живеят много български граждани – Измир, Бурса, Анкара и Истанбул.

Ако сме обективни, ще признаем едно - ДПС с основание се страхува от желанието на БСП да получи гласове на турските изселници. До момента избирателните секции в Турция работеха на пълни обороти единствено за листите на ДПС.
Да има бюлетина за всяка друга българска партия на турска територия бе истинско чудо. С едно изключение - партията на Касим Дал и Корман Исмаилов. Сега неочаквано се появява втори конкурент на ДПС на турска земя, което е повече от тревожно за Ахмед Доган.

Не обичам конспиративните теории, но имам това усещане -  червената инвазия в Турция е скритата причина за охладнелия брак между ДПС и БСП. Скоро ще узнаем колко е здрав този брак и колко още ще просъществува.

Анализирай това
За да отмъстят на Плевнелиев, БСП и ДПС отказаха да изберат предложения от ГЕРБ зам.-председател с мотива, че мандатът е взет от ДПС. Ала след кърджалийското кафе Местан обяви, че ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ. Поради което БСП и "Атака" демонстративно не участваха в гласуването. Така разбрахме, че освен Сергей Станишев, измаменият от ДПС е и Волен Сидеров.


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
01.04.2014 17:50:26
0
0
spored mnogo mnenia mnogo ot turzite v balgaria satrudnishat na turzia v turski interes no ima i balgari koito satrudnishat na rusia za ruski interesi .
zatova e dobre da se raslishat turzite shivushti v turzia ,balgarskite turzi izselnizi v turzia koito sa balgarski bivshi sagrashdani ,turzi shivushti isvan turzia i izvan balgaria i probalgarski turzi ,a shto se otnasja do neuredeni otnoshenia turzia -balgaria moshe da se polsva i pomoshta na takiva balgarski
predstaviteli ot turski proishod kato lutvi mestan ,dikme i drugi prijatelski nastroeni kam balgaria i turzia lishnosti a sashto i na evrejski posrednizi koito sa izvestni kato dobri targashi otkadeto idva i naimenovanieto MOSHEnizi
zashtoto njakoj pat i te mogat da badat polesni
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки