Вие учили ли сте медицина, другарко Андреева


Вие учили ли сте медицина, другарко Андреева
Таня Андреева
30 Март 2014, Неделя


Как иначе може да се обяснят обричащите на гибел българския народ поредни „промени в законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения”

Автор: Доц. д-р Гео Нешев, дн

Въпросът ми е към здравната министърка Таня Андреева. Убеден съм, госпожо, че имате диплома за висше медицинско образование, въпреки че по безумните ви дела и проекторешение това не личи.

Вероятно сигурно и вие (както вероятно и другарката Тодорова – председателката на НЗОК) сте били от т. нар. „студенти по списък“, приемани във вуза „по списък“ (с нисък бал), вземали на изпити „по списък“, общежития и стипендии „по списък“ и т.н. Разбира се, тези списъци се правеха за т. нар. „правоимащи“: деца на активни борци и на „наши другари“, издънки на малцинствата, съкратени офицери, на завършили рабфак и какви ли не още.

Почти всичките те бяха слаби студенти (имаше и изключения), но след дипломиране заемаха... ръководни постове в здравеопазването. По друг начин не би могло да се обясни последният безсмислен и обричащ на гибел българския народ (в името на който другарката се е клела „на ползу роду“) позорен акт, станал известен от медиите като  „Промени в законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения“.

Впрочем това е обичайната постъпка на поредното антинародно правителство, за да излезе от икономическата катастрофа на т.нар. „преход“, като жертва собствения си народ. Така наречената министърка обаче не може да претендира за индивидуално авторство на новоскалъпените абсурди, тъй като позорно съавторство имат и т. нар. „експерти” (които не могат да различат хрема от кашлица), а също така и за жалост част от масово титулованите напоследък медицински личности, дали клетва обаче не пред Хипократа, а пред Мамонта.

Ще попитате защо съм остър и може би не дотам колегиален в изразите си. Ами защото се предвижда драстично намаляване финансирането на здравните заведения (с 20, че и повече на сто), което и без това е вече направено в античовешките клинични пътеки, еднакво вредни както за болния, така и за частните лекари. В резултат, болниците ще престанат в даден момент да приемат болни, тъй като ще получават по-ниско заплащане, ако надхвърлят т.нар. „прогнозни бюджети“, т. е. финансовите ограничения, наложени от корифеите на НЗОК.

Така че пациентите ще избират дали да си заплащат, или да потърсят друга болница, която може и да е на стотици километри от местоживеенето им.  Защото отново се намесва вездесъщата НЗОК. Тя няма да сключва договори с всички лечебници в даден регион. Официалният мотив е, че критерият ще бъде строго професионален, но по логиката на ставащото през „прехода“, аз мисля, че ще бъде комерсиален.

Оттук нататък здравната политика ще зависи само от финансовите резултати на лечебните заведения (нали са търговски дружества), които са подчинени на благоразположението на чиновниците в НЗОК. Ето защо т. нар. българска държава, в лицето на своите органи, трябва да отговори имат ли гражданите й реален достъп до медицинска помощ, както е разписано в Конституцията?

Аз пък настоявам лицата с медицински дипломи, сътворили тези и други безумия, да ми отговорят: знаят ли, че медицината на ХХІ век лекува болния човек с неговите индивидуални особености, а не болестта; знаят ли за растящата в световен мащаб нечувствителност (резистентност) на болестотворните микроорганизми към лекарствата; знаят ли за съществуването на генетичен полиморфизъм, който определя индивидуалните отговори на живите организми на всяко провеждано лечение; знаят ли и за т.нар. нозокомиални инфекции, които стават все по-често появяващи се, но са трудно лечими. И ако знаят, защо тогава вършат глупости?

Защото хората, които са добре запознати с тези факти и се отнасят професионално и отговорно към тях, са на друго мнение.
Проф. д-р Владимир Пилсоф, дн - директор на Националната кардиологична болница, коментира: „Имаме годишно над 500 пациенти, които ни струват 2,5 млн.  лева. Това е приблизително бюджетът на болницата за един месец. Само антибиотиците могат да струват 20 000 лева“. А НЗОК заплаща само най-евтините лекарства!!!”
Д-р Димитър Димитров – главен лекар на столичната болница „Св. Анна“, пък изтъква: „Имаме пациенти, за които НЗОК плаща по 700-600 лв., а лечението им струва 10-15 000 лв.“

Ето значи откъде всъщност идва голяма част от прословутите дългове на болниците и останалите медицински заведения. Но вместо това най-сетне да се осъзнае от властимащите, те се канят да отнемат още от средствата за здраве. Вярно е, че има и злоупотреби, но няма ли в тази държавица власт и закони, пък било те и драконовски?
Къде са Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и масово изфабрикуваните напоследък хабилитирани експерти.

Неотдавна в някои медии се появи странно писмо от омбудсмана до МЗ срещу нарушаване на правото на достъп до модерно лечение. От него ще цитирам само две красноречиви изречения: „...Създава се впечатление за по-голяма загриженост към бюджета на НЗОК, а не за своевременния достъп на гражданите до нови лекарствени продукти...“. И по-нататък: „... Влошава се достъпът на гражданите до здравни услуги”. Кратко и ясно, нали? Но за кого?
Пациентски организация – на хората с трансплантирани органи, на заболели от редки болести, родители на тежко болни деца, инициативни комитети и родолюбиви организации протестират подобно на гласове в пустиня!

И още един важен момент. Поне досега аз не съм чул или прочел някой да обясни, но компетентно, професионално и същевременно разбираемо, същността на т.нар. генерични и аналогични лекарства. Защото (този път съм съгласен с НЗОК) правилно се заменят скъпо струващи медикаменти с техни генерични. Това е световна практика, която дава предимство на по-евтините лекарства, но при едно условие – да са толкова ефективни и да нямат повече нежелани реакции от т.нар. медикаменти с международни, не патентни наименования, т.е. оригиналните медикаменти на първата фирма производител.
Просто трябва да се обясни на хората, че генеричните лекарства имат същото химическо съдържание на лекуващата съставка, както и оригиналното лекарство, но са с друго търговско име. А аналогичните са с различен състав, но имат същите лечебни свойства и са от една фармакологична група.

И тук е ролята на посочената агенция – ИАЛ. Тя не трябва да разрешава на НЗОК да заплаща генерични или аналогични лекарства, които не са биоеквивалентни, т.е. нямат същия лечебен ефект като оригиналните. От всяка фирма, която иска да внася такива лекарства, трябва задължително да се иска доказване на биеквивалентността.

Пари няма – действайте
Това е начинът на нане Вуте. Но в медицината е напълно неприложим. Още повече, че у нас пари за медицина и за здраве няма. Но за прищевки, околосветски екскурзии (но само на правоимащи и олимпийски авантюри) пари има. Съдете сами. 19 966 087 е сумата, отпусната по програма „Олимпийска подготовка“ за федерациите по биатлон, ски, хокей на лед, шейни, кънки и шортрек в периода 2010-2013 г.  И какво от това? Едно голямо нищо! Почти 11 милиона пък струва курортът на нашата делегация в Сочи. Разбира се, тук на първо място са главните курортисти Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски. За какъв дявол похарчиха парите на данъкоплатците, никой не знае. Може би за да не им падне реномето под това на Пешо Стоянов, който се разходи до Сидни, и на агент Гоце, който пък стреля защитени животни по чуждоземските планини. Ето това се нарича президентска власт. Само че ние май бяхме парламентарна република!...

Още по-нагло и бих казал престъпно е поведението на т.нар. „народни представители“. С лека ръка те ще похарчат 1 300 000 лева за нови автомобили (какво пречи да ползват обществения транспорт като избирателите си), над 300 хиляди лева за ремонт на почивната станция на Народното събрание във Велинград и някъде около 2 милиона лева за самолетни билети и тем подобни глезотии. Като че ли Катар, Тайланд, Сингапур и други примамливи за разходки места не могат без нашите парламентаристи, министри, президенти и прочее излишни хора.

За сметка на това аз не чух колегите от Варна, които направиха чудо като спасиха падналото в МОЛ-а дете, нито пък други чудотворци в бели престилки да са получили някакви поощрения или „премии“, каквито се дават на ритнитопковците. Не случайно председателят на БЛС д-р Райчинов се възмущава. „Не може едно рапърче да получава повече от лекаря!“ Може, колега, може! Както може да съществуват 400 болници в България, от които над 30 частни само в София. И те също смучат народна пара...

Какво следва от всичко това?
Много просто – да се възстанови действието на Конституцията. За целта трябва първо, да се проведе референдум по проблемите на здравеопазването за възстановяване задълженията на държавата по чл.52 от Конституцията и хармонизиране с практиката на правовите държави в ЕС: отмяна на ДДС върху лекарствата, държавно контролирани цени, да се признаят за нищожни всички актове за приватизация на здравни и социални заведения и т.н.; второ, НЗОК да се разпусне, като в новата влязат лекари с клинична практика, представители на пациентските организации и финансисти, работили в здравни заведения.

Трето, издръжката на НЗОК, на държавните и общински болници и заплатите на медиците да се поемат от държавата, като се съпоставят с достойните възнаграждения в развитите страни. Четвърто, да се изхвърлят от закона и практиката нелепици като: „клинични пътеки“, „частични пакети“, „потребителска такса“, „делегирани бюджета“, „избор на екип“ и прочее, а осигурителните вноски да се стопанисват и разходват само в интерес на здравето на осигурените, като се въведе държавно-осигурителния модел на финансиране.
В крайна сметка от всичко това следва, че нам не трябват „реформи“, а правов ред и върховенство на закона.


Проф. д-р Владимир Пилсоф

В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки