Настъпи времето на „пролетния крал”


27 Март 2014, Четвъртък


Така наричат лапада, който може да ни зареди с витамини срещу пролетната умора

Автор: проф. Христо Мермерски

Лападът бива наричан „пролетен крал”. И не случайно – зелените листа на това растение са едни от първите, които се появяват по поляните с пукването на пролетта и ястията, приготвени с тях, бързо намират място на нашата трапеза.
Малцина знаят, че лападът е близък родственик на елдата и също като нея е много полезен. Неговата употреба може да реши редица здравословни проблеми, като уникалните му целебни свойства може да се обяснят с богатия му витаминно-минерален състав.

Той съдържа много витамин С, К, Е и от групата В, биотин, бета каротин, етерични масла, дъбилни вещества и киселини. Богат е на магнезий, калий, фосфор, желязо и други елементи. Енергийната му стойност е 21 ккал на 100 г, което го прави подходяща храна за тези, които се грижат за стройната си фигура.

Освен в кулинарията, от най-древни времена лападът е използван и като лекарствено средство. С негова помощ успешно са лекували простудни заболявания, туберкулоза, ревматизъм, а разтривки със сок от растението спасявали от главоболие. В Средновековието по време на страшните чумни епидемии лападът бил прилаган като едно от основните лечебни средства срещу това страшно заболяване. Освен това той бил използван и като противоотрова.

Включването му в менюто способства за нормализирането на дейността на стомашно-чревния тракт, за образуването на жлъчен сок, а също така стабилизира функционирането на черния дроб. Незаменим е при сърдечносъдови заболявания и при анемия.
Известна е и неговата способност да помага при различни алергични реакции.
Полезни свойства проявяват не само листата, които традиционно се използват за храна, но и неговите корени, които съдържат много желязо. Цялото растение притежава общоукрепващо организма действие и спомага за поддържането на жизнените сили.

В големи дози то може да се приема като слабително средство, а в малки – като затягащо.
Народната медицина препоръчва настойка от листата и корените му като противовъзпалително и кръвоспиращо средство. Зелените части и семената на лапада се отличават с обезболяващи и антитоксични свойства. Отварата от корените лекува болките в кръста и ревматизма.
Цялото растение се използва и за лечение на колити, ентероколити и хемороиди. А големият запас от витамини, в частност аскорбинова киселина, позволява да решим проблемите си с пролетната умора и авитаминозата, като младите му листа покриват голяма част от витаминния дефицит.

Лападът се използва и за преодоляване на неразположенията, възникващи по време на менопауза, като предотвратява маточните кръвоизливи, намалява потоотделянето, притъпява главоболието и нормализира кръвното налягане. А витамините от групата В, влизащи в неговия състав, нормализират работата на нервната система и участват в обновяването на клетките. Растителните влакна пък стимулират работата на червата и извеждат от организма токсините и шлаките.

Все пак, следва да се има предвид, че приеман в голямо количество лападът може да предизвика бъбречно-каменна болест при хора с бъбречни заболявания. Той не се препоръчва и при възпаления на червата, при гастрити с повишена киселинност, при язвена болест и при нарушения на водно-солевия обмен. И тъй като лападът не позволява на калция да се усвоява напълно, това може да доведе до развитието на остеопороза. Прекалената му консумация е възможно да предизвика и появата на подагра.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки