Наследство от доброволен пенсионен фонд


Наследство от доброволен пенсионен фонд
27 Март 2014, Четвъртък


Какви са правата на наследниците на починало лице, което се е осигурявало


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

доброволно в пенсионен фонд и къде са уредени те?

Иван Петров,
Шумен

Уредбата на поставения от вас въпрос се съдържа в Кодекса за социално осигуряване (КСО). В неговия чл. 245 са уредени правата на наследниците на лица, които са се осигурявали доброволно в пенсионен фонд.
Съгласно посочената норма лицата, които имат право на наследствена пенсия от фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, се определят в правилника на фонда и се посочват в осигурителния договор.

При смърт на осигуреното лице, когато няма лица, които имат право на наследствена пенсия от фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, натрупаните средства по индивидуалната партида се дължат на наследниците по закон.
Когато няма и наследници по закон, натрупаните средства по индивидуалната партида остават в резерва за изплащане на пожизнени пенсии.

При смърт на пенсионер и когато няма лица, които имат право на наследствена пенсия от фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, на неговите наследници по закон се изплаща остатъка от средствата в индивидуалната му партида.
Когато няма и наследници на починал пенсионер, дължимите средства остават в пенсионния резерв.

Лицата, които имат право на еднократно или разсрочено изплащане от фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми при смърт на осигуреното лице или на пенсионер, се определят в колективното споразумение или колективния трудов договор.
Когато няма такива лица, натрупаните средства по индивидуалната партида се дължат съгласно Закона за наследството (ЗН).

Кои са наследници по закон е уредено в Глава втора от ЗН. Така на първо място наследници по закон са децата на починалия, които наследяват по равни части, като деца на наследодателя се смятат и осиновените от него.
Когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват по равно родителите или оня от тях, който е жив.

Ако починалият е оставил само възходящи от втора или по-горна степен (баба и дядо прабаба и прадядо и т. н.), наследяват по равно най-близките от тях по степен.
Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.
Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.
В предходните случаи еднокръвни (от един баща) и едноутробни (от една майка) братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри.

Когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително, като по-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.

Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете. Когато съпругът наследява заедно с възходящи (родители, баба и дядо и т. н.) или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория. Ако няма други наследници, съпругът получава цялото наследство.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки