Продажба на общински имот между съседи


Продажба на общински имот между съседи
27 Март 2014, Четвъртък


На 14 октомври 1986 г. си купих парцел държавна земя от 500 кв. м. От 1987 г. почнах строежа и си направих къщичка. Остана ми място и за градинка, като до синора ни


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

със съседите семейство Терзиеви в средата имаше пустееща земя от три метра. Разработих това място, като до 2012 г. го обработвах. Никой от съвета не спореше, даже тогава ми казваха: „То си е ваше. Кой друг може да влезе за три метра тук?“. Щях да си го узаконя, но дъщеря ми се разболя и имахме големи грижи по нея.

Съпругата на Терзиев – Марика Терзиева, продаде техния имот. Новите стопани си го работеха до синора, докъдето са платили, и проблеми нямаше. Някой им казал, че между моята градинка и техния имот имало три метра общинска земя. През лятото на 2013 г. решиха да вземат тези три метра. От съвета измериха, изчисляваха и се разбрахме аз да си го платя. Но като дойде техничката, отмери три метра и дадоха мястото на новите стопани, които веднага го заградиха.

Въпросът ми е като съм го работил толкова години, нямам ли право на давност? Нямам ли право аз да го платя и да стане мое притежание, след като съм на това място 26 години. Правилно ли е общината да го продаде на други хора?
Фаик Камарски,
с. Сатовча, обл. Благоевград

От вашето изложение става ясно, че земята между имота на съседите ви и вашия е била общинска собственост, като Общината я е продала на съседите ви. В тази връзка следва да имате предвид, че продажбата на общински имоти става по реда на Закона за общинската собственост (ЗОС) във връзка със Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Така съгласно чл. 35, ал. 1 от ЗОС продажба на имоти и вещи – частна общинска собственост, се извършва след решение на общинския съвет от кмета на общината чрез публичен търг или публично оповестен конкурс. Общинският съвет приема решението за продажба с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците – чл. 27, ал. 4 във връзка с чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА.

Следователно в случая трябва да бъде изяснено има ли решение на Общинския съвет на община Сатовча за продажба на общинския имот и прието ли е то по установения от закона ред. Съгласно чл. 149, ал. 5 от Административно-процесуалния кодекс административните актове, каквото е решението на Общинския съвет, могат да се оспорят с искане за обявяване на нищожността им без ограничение във времето. Ето защо ви препоръчваме да се обърнете към адвокат, който след преглед на всички документи, с които разполагате по случая, да прецени необходимо ли е воденето на подобно съдебно производство.

Що се отнася до въпроса ви за придобиване по давност на имота правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години, съгласно чл. 79, ал. 1 от Закона за собствеността (ЗС), но по отношение на имоти общинска или държавна собственост давност не тече до 31 декември 2014 г. – §1 от Закона за допълнение (ЗД) на ЗС. Следователно макар да сте владели посочения имот непрекъснато над 10 години, няма как да придобиете последния, тъй като съгласно цитирания параграф от ЗДЗС давност не тече до края на настоящата година.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки