Почитаме най-стария софийски светец


Почитаме най-стария софийски светец
Събор на вси светии софийски. Икона в храма на Софийската семинария „Св. Йоан Рилски"
26 Март 2014, Сряда


Св. Георги Стари е един от многобройните мъченици за Христовата вяра от първите години на турското робство


На 26 март Българската православна църква почита паметта на св. Георги Софийски Стари. Той е един от многобройните мъченици за вярата Христова от първите години на турското робство и най-старият известен софийски светец.
За него се знае съвсем малко, но все пак мъченикът е един от малцината, за които са запазени писмени свидетелства.

Роден е през 1407 г. в София. Още от малък бил просвещаван в християнската вяра и благочестие от родителите си.
В житието му се отбелязва, че „бил хубавец на вид, а още по-хубав по душа“. Бил грамотен и имал военен чин.

В първите десетилетия на турското робство български християнски дружини нерядко са участвали в турската армия. По примера на своя закрилник св. Георги Победоносец, зпълнявал достойно военния си дълг и получил знака на голямо отличие.
Когато навършил 30 години, пристигнал в завзетия от турците град Одрин, „който някога беше блажен град, защото имаше християнско население, а сега е нещастен, защото гъмжи от заблуда, както преди, когато го владееше нечестивият род на езическите елини“, уточнява житиеписецът.

Веднъж Георги отишъл при един оръжейник, който бил мюсюлманин, за да му поправи лъка. Двамата влезли в спор, защото майсторът започнал да хули християнската вяра. Но светията на висок глас я защитил. Насъбралата се тълпа от агаряни се нахвърлила върху него. Бил му нанесен тежък побой, след което бил отведен пред съда.
Там дълго бил разпитван и уговарян да се откаже от вярата си, но Георги запазил непреклонна твърдост. Осъдили го на смърт. Отвели го в затвора, където бил подложен на мъчения и унижения.

На следващия ден бил окован във вериги, сложен в един кош и хвърлен в разгорена клада. Тленните му останки горели през целия ден и през цялата нощ, докато станат на прах. Пепелта била разпиляна по вятъра, за да не остане нищо от мощите на светеца.
„Това аз видях със собствените си очи, а нещо чух от достоверни лица, не предпочитайки нищо пред истината. А свидетелите са хиляди човеци. Това стана на 26 март 1437 г.“, завършва неизвестният житиеписец.

Оригиналното житие на светията не е оцеляло през вековете, но за щастие до наши дни е запазен негов препис на гръцки език, от който черпим сведения за жизнения му път и неговите достойни дела.
Образът на мъченика е стенописван през Възраждането и днес на общата икона на софийските светци.

Софийските мъченици, които носят името Георги, са трима. Това са свети Георги Софийски Стари; младият златар Георги Софийски Нови, изгорен жив на кладата на 11 февруари 1515 г., и свети Георги Софийски Най-нови, който бил обесен на 26 май 1530 г. Всички те са убити от мюсюлмани и с кръвта си са засвидетелствали предаността си към своята вяра.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки