Български следи на „Оскарите“


Български следи на „Оскарите“
Светла Радивоева
24 Март 2014, Понеделник


Родни таланти участват в създаването на отличените ленти „Замразеното кралство”, „Гравитация“ и „Аз, проклетникът 2“

Автор: Георги Ваташки

Три български имена оставиха ярка следа в звездния блясък на церемонията по връчването на прочутите кинонагради „Оскар“ в началото на март. Аниматорката Светла Радивоева, актьорът Николай Стоилов и специалистът по визуалните ефекти са важна част от творческите екипи, създали хитовете на големия екран „Замръзналото кралство“, „Гравитация“ и „Аз, проклетникът 2“.
Филмът на компанията „Уолт Дисни“ „Замръзналото кралство“, вдъхновен от приказката "Снежната кралица" на Ханс Кристиан Андерсен, се превърна в световна сензация и получи отличията на Американската киноакадемия за най-добра анимация и оригинална песен.
В създаването на рисуваната приказка основна роля има 28-годишната софиянка Светла Радивоева, която работи по образите на главните героини принцесите Елза и Анна.
Нашенката не е придобила таланта си по наследство, тъй като в семейството й няма нито един художник. Но тя още като ученичка обожава да рисува и често с двете си най близки приятелки илюстрират по цял ден „разни историйки“. Толкова се увличат, че докато другите родители не могат да приберат тийнейджърите си вкъщи, техните ги молят да се откъснат от моливите и да излязат навън.
„Четох в една книга, че всички деца обичат да се занимават с изкуство, но въпросът е дали това желание се насърчава вкъщи или родителите се опитват да ги пренасочат към нещо „по-истинско и смислено“. Много се радвам, че у дома никой не ме е спирал и не ми е пречил да рисувам“, разказва българката.
Тя упорито следва мечтата си и завършва Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, а след това следва „Анимационно кино“ в Нов български университет. Към първата й работа в рисуван проект я насочва нейният преподавател Антони Траянов – създател на легендарния „Сънчо“, с който заспиват няколко поколения български деца. По негова препоръка през 2006 г. тя става част от екипа на най-скъпата пълнометражна европейска анимационна лента „Астерикс и викингите“.
„Когато в Европа правят подобен филм, основното студио прехвърля част от работата на по-малки, но безкомпромисни в качеството студия. Така аз и новите ми колеги имахме шанса да направим цели 5 минути от тази продукция“, спомня си Светла.
Скоро след това тя започва работа във фирмата за компютърни игри „Хемимонт геймс“, където се занимава със създаване на 3D изображения. Междувременно записва дистанционно обучение в престижното американско училище Animation mentor в Лос Анжелис, като сред преподавателите й са едни от най-популярните аниматори зад Океана. Те са впечатлени от уменията на българката и при дипломирането си тя бива  отличена със специалната награда на менторите, бляскаво отличаваща таланта й.
В търсене на международни изяви, започва да разпраща портфолиото си до най-известите световни студиа. През 2010 г. за първи път кандидатства за работа в „Уолт Дисни" по програмата Talent development, която дава шанс на млади, току-що дипломирани аниматори, но я отхвърлят. Разочарованието й обаче е за кратко. Само два месеца по-късно от кинокомпанията я канят на интервю за работа. Така Светла става част от екипа на хитовата лента „Разбивачът Ралф“.
„Не се сещам за нищо от работата ми по този филм, което да не е било предизвикателство И тогава, и сега си сътрудничех с най-талантливите хора в бранша, което само по себе си е както много вдъхновяващо, така и доста смущаващо“, споделя нашата сънародничка.
Тя се е установила в градчето Бърбанк, Южна Калифорния, където се намират голяма част от студията на холивудските киногиганти. Първоначално животът в Новия свят е голям шок за младата софиянка.
„Когато кацнах тук, чувството беше като от Земята да се приземя на Марс. Всичко е страшно различно от България. Културата на хората, разбиранията, шегите, дори ароматите са други. Предполагам, че навсякъде е така и колкото по-далече отиваш, толкова по-странно и непознати то изглежда всичко", отбелязва Светла и добавя, че много й допада факта, че американците са по-позитивно настроени, целенасочени и амбициозни от българите. „Ценят много работата в екип и най-важното – когато имаш желание да допринесеш с нещо към общата кауза, никой не те отпъжда с думите, че нищо не разбираш. Когато си инициативен и се стараеш, те оценяват", подчертава нашенката.
Повечето й колеги в „Дисни“ дори не знаят къде се намира страната ни, така че непрекъснато й се налага да обяснява. Това обаче не я смущава, а още повече амбицира, за да се докаже. „В самото начало си мислех как всеки момент ще ми кажат, че са ме наели по погрешка и ще ме изгонят. Постепенно се запознах с целия процес на правене на анимация за пълнометражен филм – как получаваш кадър, какво трябва да научиш за него, преди да започнеш да го анимираш, как да показваш анимацията пред режисьора и да нанасяш корекциите му. Дори сега, вече три години по-късно, все още е трудно, но вече имам опит“ – споделя тя.
Работата за „Замръзналото кралство” засега е върхът в кариерата на талантливата българка. На нея е поверено разработването на образа на главната героиня Елза. „Влюбих се веднага в нея. Но не вярвах, че ще ми я поверят, защото тя все пак е главен герой. За щастие шефовете на „Дисни“ смятат, че когато силно искаш образ, тогава мислиш повече за него, живееш с него, влизаш истински в героя и го правиш убедителен, изразителен и реален. Така с Елза влязохме в своеобразен тандем“ – разказва Светла за своята работа по филма.
За да даде живот на своите рисунки, първо тя сама ги изиграва, заснема се на камера и после наблюдава многократно видеото,
изучава „механиката на тялото“
и предава същите движения на образите си. Любимият момент в работата на българката е да измисли какво ще прави рисуваният герой, защо и как ще го постигне, да избистри неговия мотив и визията. „Не може да си размахва ръцете и да говори нещо, без да има смисъл – това е най-интересната, най-креативната част. По-техническата е, когато си започнал кадъра – стигнал си донякъде, харесва се и трябва да го завършиш"“, обяснява талантливата аниматорка.
Тя отдава световния успех на „Замръзналото кралство“ на това, че лентата е успяла да докосне хората с тематиката и искреността си. Затова е и много щастлива, когато филмът получава „Оскар“ за най-добра анимация. „Това е огромно признание за усилията на целия екип, начело с режисьорите. Явно сме си свършили работата прекрасно“ – категорична е Светла.
Основен конкурент на красивата снежна приказка на „Уолт Дисни“ за приза беше филмът „Аз проклетникът 2", където българинът Николай Стоилов озвучава няколко от героите. Актьорът живее в САЩ от 1998 г., а първата му по-голяма роля в Холивуд е в нашумелия през 90-те години на миналия век тийнейджърски сериал „Сабрина - младата вещица“. След множество малки роли в телевизията и стотици кастинги Николай доживява звездния си миг през 2005 г. С ролята си в драмата „Дъждът на Лана“ той печели престижната награда „Тими“ за най-добра роля на годината, за която
наравно се състезават мъже и жени.
След това филмовата критика в Америка дори започва да спряга българина за наследник на Даниел Крейг в ролята на новия Джеймс Бонд.
Сред отличените на тазгодишните „Оскари“ бе и сънародникът ни Атанас Атанасов. Той бе водещият специалист на екипа, получил наградата на Академията за специалните ефекти на космическата драма „Гравитация“ – филмът, който получи още седем нейни приза, сред които и за най-добър режисьор.
Първият досег на Атанасов с филмовата магия е през 2008 г. в заснетата в България суперпродукция „Непобедимите“ с участието на звездите Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и Брус Уилис. Впечатлени от работата му, продуцентите на лентата канят нашенеца на обучение в студиото по визуални ефекти на компанията „Уорнър брадърс“.
Атанас бързо се налага и името му днес може да бъде прочетено като един от екранните вълшебници, създали спецефектите на световни кинохитове като „Аватар“ „Железният човек“ и „Рамбо“.


Николай Стоилов Кадър от филма „Гравитация“, който получи седем награди „Оскар“, сред които и за специални ефекти, дело на екип, чийто водещ специалист е българинът Атанас Атанасов

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки