Всепобеждаващата сила на народното изкуство


Всепобеждаващата сила на народното изкуство
Деца от Пазарджишко. Първата от дясно наляво във втората редица е орфейчето Гергана Палийска от с. Габровица
23 Март 2014, Неделя


Националният фолклорен детски конкурс “Орфеево изворче” “бликна” за 14-и път в Стара Загора

Автор: Елена Хайтова

Тягостно е да се живее в света на възрастните, които непрекъснато търсят лек за болестите и нещастията си и трудно отключват душите си за радостта. А какво чудо би направило вълшебното ключе на изкуството, което умее да издига високо човешката душа, особено ако тя се докосне до песента.

Веднага след магьосницата – песен, иде крилатата музика, а от ритъма й се завива кръшно хоро. Така едно след друго тези три изкуства – песен, музика и танц, обистрят погледа, раздвижват тялото и мигом изчезват тежненията, макар и за кратко.
А ако след хорото се залюлее и кръшната огнена ръченица, то българското сърце вече полита в един стародавен ритъм, който е отколешното лекарство за сънародниците ни.
Да пееш, да играеш и танцуваш въпреки всичко – не е ли това здравият ни корен, който винаги ни е държал борбени и непобедими. Стига да има кой да припомни това и кой да поведе проводникът.

А той е вече подаден от младите таланти на България – момчета и момичета орфейчета, които всяка пролет, облечени с народните си носии, завещани им от баби и дядовци, водени от сърцати ръководители, населяват като мощна вълна красивия тракийски град на България Стара Загора и показват умението си да пеят, танцуват и играят пред прецизно жури от специалисти, професори, мастити народни изпълнители, които и тази година ще оценяват талантите им на Националния фолклорен детски конкурс „Орфеево изворче“.

И няма сила, която да спре децата от цяла България – чак от Дунава до Родопа, Пирин и Рила, от Стара планина до Черно море. С една дума – от всички фолклорни области на страната.
И сега с настъпването на Първо пролет (на 21, 22 и 23 март) отново „долетяха“ крилатите орфейчета и заляха с пълноводието на песните си зали, салони и площади, за да покажат на всички, че пак са готови да вълнуват с българското изкуство своите почитатели.
Винаги съм се чудила откъде намират все по-нови и по-нови песни тези деца, освен вече известните и пяти български песни.

Уверих се, че е безкрайна съкровищницата от това народно богатство. Неизчерпаема е. Освен с различните и нови открития в песните, танците и свирните, замайващи са народните мъдрости от словесния български фолклор.
И няма съмнение, че те – младите таланти на родината ни, не само научават и представят ценното ни фолклорно богатство, но и изпълняват ролята на упорити издирвачи на скритото богатство. А и още нещо: те имат съзнанието, че ако всичко това, което притежаваме, не се запази, то ще се загуби и изчезне като миналогодишния сняг.

За да стигнат до този извод децата, означава, че техните ръководители и преподаватели по пеене – още от детските градини, та до юношеска възраст, здраво са поработили с тях. Пример за това са съставите от Благоевград, Бобов дол, Гоце Делчев, Плевен, София, Пловдив, Змеица, Добрич, Варна и Бургас и къде ли още не.

Конкурсът „Орфеево изворче“ е истински триумф на красота, багри и ритми. Той е огромен празник на дарбата на българските деца. И е прекрасно, че „Орфеевото изворче“ – въпреки несгоди и недоимък, всяка година блика с все по-голяма нова сила.
Тази, четиринадесета поред, година от неговото съществуване Стара Загора е наводнена от небивало пролетно пълноводие от таланти. В това издание участниците в раздела „Народно пеене и индивидуални изпълнители във всички възрастови групи“ са 524, срещу 467 през 2013 г.

Миналата пролет на надпреварата са се явили 148 изпълнители на народни инструменти, а тази година те са 209. Само певците и инструменталистите са 733 на брой, а броят на груповите изпълнения и състави е 217.
Или както казва директорката на конкурса „Орфеево изворче“ Дочка Къшева: „Няма как да бъде угасено пламъчето на нашето бащино родово огнище, защото „Не се гаси туй що не гасне“.
Никаква криза не е в състояние да попречи да изсъхнат родовите ни корени, защото те се поливат от свежите струи на талантливите Орфееви чада на България“.


Тук, в Родопите, е бродил песенният зов на Орфей, чиито наследници са и днешните талантливи български деца

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки