Ангел Найденов се готви за война


Ангел Найденов се готви за война
Ангел Найденов обяви, че в държавата има стотици милиони долари за харчене за военна техника. Пари за пенсионерите, хронично болните и най-бедните обаче няма
23 Март 2014, Неделя


Военният министър ще купува самолети и кораби за 1 млрд. лева, докато бедният електорат на БСП очаква мизерно увеличение на пенсиите

Автор: Велизар Енчев

Няма по-измамна партия от БСП, няма по-лицемерни политици от бесепарите. В зората на прехода клеймяха НАТО като фашисти, но след спусната партийна директива набързо се преродиха в ревностни натовци.

Думата ми е за хамелеонщината на Позитановския елит. Не преставам да се дивя на дарбата му да адвокатства на бедния българин, но подло да го прави още по-беден с плоския данък. Тия негодници нямат спирачки и са готови на всяка сделка с дявола, само и само да са с депутатски кабинет в бившия Партиен дом и да са на каишката на Белия дом.
В разгара на Кримската криза Военното министерство миролюбиво обяви, че в авиобазата "Безмер" започва пълна реконструкция на инфраструктурата, което включва строителството на нова писта.

Командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов съобщи, че средствата са осигурени от фондове на НАТО и са в размер на 60 млн. лева. Но за да не бъде обвинен, че България става плацдарм за военни операции срещу други държави, генералът уточни, че собствеността на базата остава българска.

Армейски експерти веднага реагираха с контрааргумента, че НАТО няма механизъм за финансиране на национални обекти, ако те не са собственост на пакта. Това означава, че червеният военен министър е договорил на тъмно нова чужда база на българска земя, която ще се използва за разузнавателни и бойни действия на ВВС на НАТО в Черно море и Близкия изток.

Как ще обяснят това на своя русофилски електорат, трепетно очакващ мизерното увеличение на пенсиите с 3 процента, че това не е проблем за натовците на "Позитано". Повечето пенсионери са лоялни на БСП по презумпция и с лекота приемат всяка геополитическа акробатика на Сергей Станишев. Щом така са преценили стратезите на столетницата, значи това е единственият правилен път, шепнешком мълви на закрити партийни събрания беловласият електорат.

А сега вижте следващата измама на бесепарите и подопечния им премиер. В един и същи ден премиерът и военният му министър декларираха две взаимно изключващи се политики.
На конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Рим някога десният Орешарски заяви:  "Имаме нужда от политики за икономически растеж и заетост. Имаме нужда от повече интеграция и солидарност. Това са принципи от дневния ред на европейската левица и вярвам, че те могат да бъдат реализирани".

По същото време някога левият Ангел Найденов се озова на срещата на НАТО и поиска от Орешарски 700 милиона за щатски изтребители. В Брюксел Найденов се срещна с държавния секретар по отбраната на САЩ Чък Хейгъл, за да обсъдят военното сътрудничество и предстоящото обучение на либийски военнослужещи в щатските бази у нас.
Поучен от острите критики към едностранните му действия по въпроса, Найденов поиска сключване на двустранно споразумение между България и Либия, което ще регулира статута на либийците.

Затова повтарям стария си въпрос: под каква юрисдикция ще попадат либийците в американските бази, ако извършат престъпление на наша територията? Ще бъдат ли третирани като американските военнослужещи, които са със специален статут, или ще бъдат наказвани според българското законодателство?
И веднага отговарям - поучени от инциденти с щатски военни в японската база Окинава, либийците в Ново село, Безмер и Граф Игнатиево трябва да се третират като български военнослужещи.

Кое е новото в либийската сделка?
По думите на Найденов, за период от 5 до 8 години тук да бъдат обучени между 5 и 8 хиляди либийци, като сме декларирали пред САЩ "желание да участваме в подбора на кандидатите за обучение и в оценката за допускането им на наша територия".

Забелязвате ли дяволското угодничество на министъра с ангелско име? Той само декларира желание да правим собствен подбор на либийците, но не поставя императивно условие: или България одобрява кандидатите за военно обучение, или няма сделка! Защото каква е гаранцията, че между командированите либийци няма да има мародери и терористи, каквито в момента върлуват в разградената либийска държава?

А сега да видим черешката на армейската торта. По време на разговорите с Чък Хейгъл била обсъдена модернизацията на българските Военновъздушни сили. „За нас е изключително важно тази година да изберем между възможностите да поддържаме наличните машини или да бъде взет нов тип самолет. Според мен трябва да открием процедурата за нов изтребител", заяви Найденов пред журналисти.

Така изглежда червеното коварство - за да залъже гладния електорат, в Рим Орешарски говори със социален език и пуска подкупващи леви послания. Но понеже не може да изневери на дясната си природа, Ангел Найденов обявява в Брюксел, че ще похарчи 700 млн. лева за нови изтребители. И понеже янките са новите братя по оръжие, подразбира се, че министърът ще предпочете американските Ф-16.

Работата може да се смята за изпечена, тъй като още при герберския военен бос Аню Ангелов се реши самолетите да се купуват не с конкурс, а на база преки преговори. Понеже ставало дума за висш приоритет на националната сигурност, а там конкурсното начало пречело.
Как да не се възхитиш на изобретателността на армейската мафия, вече облизваща се от тлъстата военна сделка. Как иначе ще вземат 10-процентната комисиона от изтребителната сделка?

В Брюксел Найденов сервира и друго блюдо на покорния си електорат. След като обяви предстоящото изтребване на 700 млн. долара за самолети, възпитаникът на Военноморското училище във Варна намекна, че може да купи и бойни кораби за 300 млн. лева. Вероятно, защото предстои нова Кримска война в Черно море.
Кога ли изтерзаните пенсионери ще прогледнат за подлата същност на БСП, изродила се в партия-хамелеон? Кога ли ще потърсят сметка от хамелеоните на "Позитано"?

Анализирай това
В Брюксел Найденов сервира и друго блюдо на покорния си електорат. След като обяви предстоящото изтребване на 700 млн. долара за самолети, възпитаникът на Военноморското училище във Варна намекна, че може да купи и бойни кораби за 300 млн. лева. Вероятно, защото предстои нова Кримска война в Черно море.



Превъоръжаването на армията ни досега

От 1989 г. насам страната ни е закупила за нуждите на българската армия 7 бронетранспортьора от САЩ, 52 военнотранспортни машини пак от там, 900 бойни джипа от Германия, 25 други джипа от САЩ, бронирани по-късно в Израел, 15 вертолети „Кугър“ и шест хеликоптера „Бел“, три фрегати за военноморския ни флот и един минен ловец. Общата цена на придобитите бойни средства е близо 1,5 милиарда лева.

Ако към тях прибавим и трите транспортно-десантни самолета „Спартан“, спорадично закупуваните от Франция и Италия транспортни хеликоптери, както и средствата, отишли досега за поддържането на военните ни контингенти в чужбина, сумата ще набъбне до близо 2 милиарда лева.
Проблемът обаче е в това какво всъщност е купено с тези пари. Трите фрегати са амортизирани, а технологията им безкрайно остаряла (тази на флагмана на флота ни „Дръзки“ е от 60-те години на миналия век). Поради различни причини всички вертолети „Бел“ не са в състояние да летят. От кугарите в изправност са само два.

Изводът е, че купуваме боклуци, които в никакъв случай не повишават отбранителната способност на страната ни. И ако сега исканите от военния министър около милиард долара за нови бойни самолети бъдат похарчени за закупуване на техника втора употреба и морално остаряла като технология и бойни възможности, то по-добре тези пари да отидат в пенсионната система или в зравеопазването, за да се гарантира тяхното функциониране.


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Преслав Панчелиев
24.03.2014 08:48:46
0
0
Г-н Енчев, преди да натряскате глупостите в статията, проверете статията си. В момента има вече 4 изправни Кугъра, до края на годината ще са 7. Вече има 2 изправни и летящи Бела, до края на годината ще са 4. Фрегатата "Дръзки" е спусната на вода в края на 1978 г., а не в края на 60-те години, както сте написали. Това не променя факта, че е остаряла, но поне да спазваме цифрите.
Не Ангел Найденов е пожелал реконструкция на пистата на Безмер, а Аню Ангелов... в неговия си мандат. И ако още малко бяхте полюбопитствали щяхте да научите, че приближена до Аню Ангелов фирма ще прави част от ремонтните дейности. И още за пистата - добре, че най-накрая НАТО за 10 години да направи нещо за българската армия, относто пистата. Защото досега никаква полза от членството ни.
Още една ваша грешка - италиански транспортни хеликоптери във ВВС нямаме.
Относно изтребителите - по-добре да се шуми около тази тема, защото ВВС са в незавидно положение, а пилотите наистина заслужават да летят на нова техника.
Надявам се друг път като пишете статиите си да правите проверка на фактите. Поздрави.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки