Борба за живота на малката Габи


Борба за живота на малката Габи
Дора не иска да повярва, че малката красавица може да стигне до трансплантация
22 Март 2014, Събота


„Да я пазите!” била мъдрата заръка на лекарите, вместо да започнат спешно лечение

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Това е история за едно малко момиченце, което от седем години ходи по мъките на родното здравеопазване. И на неговите майка и татко, които вече се видяха в чудо и го удариха на молба, надявайки се на човещината у обикновените български граждани. Понеже такава у висшите представители на лекарското съсловие у нас те вече не виждат.

Това е история, която може да се случи на всеки и той може да бъде сигурен, че отношението към него ще бъде абсолютно същото. Защото е проста електорална единица. А не някой от политическата класа, ковяща законите или въздаваща справедливост. Но...
Всичко започва преди седем години. Шестгодишната тогава Габриела Захариева Кочарова от Бургас получава пиелонефрит. Лекува се в болница и я изписват.
Следват поредица остри инфекции, които били лекувани с антибиотици, докато през 2009 година след едно изследване с ехограф Дора и Захари чули за детето си „Вие знаете ли, че единият й бъбрек е наполовина на другия?”

Уплашените родители завели Габи на още два ехографа, които потвърдили черната диагноза и се наложило тя да постъпи в Клиниката по детска нефрология и хемодиализа. Където шефката, доцент Анелия Буева, препоръчала сцинтиграфия на бъбреците. Показала 21% годност на десния бъбрек, нарушена обвивка и здрав ляв. Успоредно с това, чули от познати и приятели, двамата подложили Габи и на още едно изследване за разположение и функционалност на пикочните пътища.

С двете в ръка те отново се изправили пред доцент Буева. „Работата е ясна. Да я пазите!” бил мъдрият съвет на жрицата на Хипократ.
Оттам нататък кошмарите продължават. Тежки инфекции, посиняване, гърчове и температура над 40 градуса тресат измъченото детско телце. („Пазенето” се състояло, според лекарката, в това „да пие повече вода, минимум два литра и да ходи по-често до тоалетната”).

След последната криза, приключила с колапс, през май миналата година Габи отново постъпва в болница. И излиза оттам с удостоверение, че десният й бъбрек вече е със само 16, 4% годност. Но е увреден и здравият ляв.
Изпадналите в тотален ужас Дора и Захари, вече усвоили огромен обем знания по въпроса, попитали дали не трябва на Габи да бъдат направени пълни имунологични изследвания, скенер и ядрено-магнитен резонанс.

Отговорили им, че най-важното изследване е сцинтиграфията, а резултатите от нея са ясни. Следователно – вижте малко по-горе онова, за повечето вода и ходенето до тоалетна.
Докато Габриела прави постоянни кризи, Дора се бунтува срещу бездушието и твърдоглавата увереност, че нищо повече не може да се направи. Подава документи до Фонда за лечение на деца в чужбина.

Заради това, че институцията се тресе от грозни скандали (сменят се шефове, сменят се членовете на обществения съвет към него) чакането става особено мъчително. Но затова пък решението е повече от съсипващо – отказ. Причините – Габи е с уточнена диагноза и е преминала достатъчно по обем изисквания. Препоръчва се постъпване в Клиниката по детска нефрология и хемодиализа.

Схващате ли страшното безхаберие и отбивка на номера? Диагнозата е уточнена, но се препоръчва влизане в болница за нейното уточнение. А през 2009 г. шефката на тази клиника доцент Буева е препоръчала Габи да не постъпва там за лечение, тъй като диагнозата й е ясна. Твърде любопитен е фактът, че същата лекарка е консултант по детска нефрология към Фонда. Тоест, тя контролира себе си.

Дора отказва да спре дотук и подава жалба в Министерството на здравеопазването екип от експерти да се събере и определи какво е състоянието на Габи, а ако това е невъзможно, да препоръча изследвания в подходяща клиника в чужбина.
След три месеца мълчание оттам Дора Кочарова обяви две сметки и направи страница „Борба за живота на малката Габи” в социалната мрежа Фейсбук. Поела всякакви разочарования, видяла каквото се сетите бездушие и чиновническа самодоволност, тя вече се надява само на хората, които ще се трогнат от съдбата на измъченото й дете.

В страницата тя получила съобщение от българка, работеща в клиника по хемодиализа в Италия. Жената си позволила да свали от интернет всички изследвания на Габи и да ги покаже на своите шефове.
Поглеждайки развитието на мъките на детето, спецовете от Ботуша били единодушни, че ако е била поставена навременна диагноза, по никакъв начин не би се стигнало до сегашното положение.

Десният бъбрек на Габи работи едва на 16,4% и е почти некрозирал. Левият също е засегнат и мрачното бъдеще вещае... трансплантация.
Дора не иска и да си го помисли.

Сметките, на които можете да помогнете на Габи с колкото ви е възможно:

ПроКредит Банк 
IBAN: BG60PRCB92301045769215
BIC: PRCBBGSF
Габриела Захариева Кочарова

Банка ДСК
IBAN: BG25STSA93000021594556
BIC: STSABGSF
Габриела Захариева Кочарова


Габи

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки