Русия може да загуби своя собственост за 4 милиарда долара


Русия може да загуби своя собственост за 4 милиарда долара
Кримските лозя са апетитна хапка, за която ще спорят Русия и Украйна
21 Март 2014, Петък


Киев иска от Москва компенсации за изгубения Крим


Под заплаха от експроприация са много руски държавни активи на територията на Украйна, които са на стойност 2-4 милиарда долара. Реални също са рисковете от „арестуването“ на руско имущество в трети страни. Експертите смятат, че потенциалният победител от случващото се в тази част на света – Русия, все пак ще понесе големи загуби.
В отговор на подписания договор за влизането на Крим в състава на Русия, Киев заплашва да компенсира нанесените му вреди за сметка на конфискацията на руско имущество. 

„Украйна си запазва правото да предприеме адекватни мерки по компенсация на всичките си загуби с имуществото, принадлежащо на Руската федерация и намиращо се както на територията на Украйна, така и в други държави“ – заяви тази седмица украинският правосъден министър Павел Петренко.
Министерството на икономиката на Украйна пък извърши оценка на щетите, следствие изгубването на активите на кримска земя, но шефът на ведомството Павло Шеремета отказа да назове конкретни цифри.

Стойността на държавните активи на Украйна в Крим надвижава 1 милиард долара. Балансовата стойност само на „Черноморнефтегаз“ през 2012 г. възлиза на около 440 милиона долара, а неговата днешна пазарна стойност може и да надхвърли 1 милиард долара, изчислява „Форбс“.

Ценни активи се явяват и кримските алкохолни компании, чиято национализация бе обещана още в понеделник от парламента на полуострова. „Самото оборудване и зданията на заводите не струват много. Но доста по-ценни може да се окажат складовите запаси на предприятието – готовата продукция или материалът за производство на виното, както и принадлежащите към него лозови масиви с площ от 25,2 хиляди хектара“ – отбелязва председателят на Съюза на лозарите и винарите на Русия Леонид Попович. Съгласно неговата преценка, общата стойност на кримските лозя може да надхвърли 250 милиона долара.

Украйна изявява претенции към Русия и за повече от 80 милиарда долара по влоговете на бившата държавна банка на СССР (сега Банка на Русия). „Става дума за валутни ценности, които Руската федерация е получила като наследство от Съветския съюз и не е върнала в баланса на Държавно-спестовната банка на Украйна“ – твърди украинският правосъден министър Петренко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
От Банката на Русия отказват да коментират ситуацията, а руското външно министерство  заявява, че като начало на преговорите за компенсация, Украйна трябва незабавно да върне на руската страна 20 милиарда долара от дълга на бившия СССР, който някога Москва е поела върху себе си.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Бат Петьо
22.03.2014 14:49:35
0
0

Ами нека експроприират.В Русия американци има собственост за около 300 милиарда долара.[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки