„Парашутист“ поема търновския театър


„Парашутист“ поема търновския театър
Ако културното министерство не се съобрази с позицията на колектива на великотърновския театър, актьорите ще предприемат протестни действия
21 Март 2014, Петък


Актьорите от трупата готвят бунт срещу скандалното назначение

Автор: Здравка Христова

Актьорите от Музикално драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново излизат на бунт срещу новия си директор. 95 на сто от работещите в Храма на Мелпомена или общо 109 души подписаха декларация, с която оспорват резултатите от конкурса за директор, който беше спечелен от оперния певец Христофор Йонов. Търновските театрали го определят като „парашутист” и човек с тежък характер, който няма нищо общо с театъра в старопрестолния град.

Шестима артисти и музиканти се бориха за директорското място – тенорът Христофор Йонов, който от 15 г. живее във Виена и участва на европейските сцени като изпълнител и мениджър, досегашният директор Васил Вълчев, диригентът на общинския духов оркестър Владимир Бошнаков, актьорът от МДТ Иван Митев, музикантът и хоров диригент Кирил Търпов и Таня Карбова от Варна, която живее в Италия и е председател на Асоциацията на българите, живеещи в Ломбардия.

Артистите заявяват, че не искат да бъдат марионетки в нечия схема и изказват своето недоумение защо се сменя ръководството на институция, която работи по-добре отвсякога. „През четирите години, в които Вълчев бе директор на театъра, се подобриха условията и начинът на работа. В тежките години на криза и в условията на делегиран бюджет спектаклите ни, зрителите и приходите се увеличиха в пъти. Представленията се радват на успех, салоните са пълни и има невиждани досега приходи”, се казва в протестната декларация, изпратена до Министерството на културата, където се проведе конкурсът.
Великотърновските актьори искат сеща с министър Петър Стоянович, който в края на миналата седмица трябваше да дойде в старопрестолния град, но предвид броженията не се появи.

Колективът на театъра обяви, че има готовност да започне и протестни действия, ако Министерството на културата не се вслушат в тяхната позиция. Такъв прецедент вече имаше преди няколко години с назначаването на Борис Панкин за директор на Музикалния театър в София, който подписа заповед за назначението си, но съставът не го искаше и той се отказа. Същото се случи и в операта в Старата Загора.


Христофор Йонов

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ззззз
14.10.2018 21:23:36
1
0
Йонов е пич, а тези самодейци от театъра напълно си заслужават смотаняка Васил Вълчев за директор!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки