Скоро Кърджали може да осъмне под планини от боклук


Скоро Кърджали може да  осъмне под планини от боклук
21 Март 2014, Петък


Чиновническо безхаберие и все по-натрапващи се подозрения за милионни афери в сметопочистването може да стоварят върху Кърджали тонове отпадъци.

Автор: Гергана Костова

Преди броени дни стана ясно, че лабиринтът от настъпани интереси в най-печелившия бизнес са стигнали до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но и нейните решения не отварят път към изхода от тупиковата ситуация.

Комисията е заседавала по казуса с боклука на Кърджали след постъпилата от „Титан клинър“ жалба срещу решението на кмета Хасан Азис, с което класира участниците и определя изпълнителя на обществената поръчка „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на местата за обществено ползване“ в града. В качеството си на възложител Азис е изложил доводите си за неоснователност на въпросната жалба и е отправил искане за допускане на предварителното изпълнение на решението за избор на изпълнител.

Особеното искане обаче е прескочило установените срокове с 3 дни, поради което комисията е решила да откаже разглеждане. Определението полежи на обжалване пред 3-членен състав на ВАС и срокът отново е 3 дни.

Омагьосаният кръг се затваря още по-плътно и с другото определение на антимонополната комисия, този път по повод преписката на „Титан клинър“, като производството по нея е спряно. Служебна проверка е констатирала, че през ноември 2013 г. след жалбата на „Нелсен чистота“, друг участник в битката за обществената поръчка, е образувано производство срещу същото решение на кмета Хасан Азис. КЗК оставя без уважение жалбата на „Нелсен чистота“, обаче решението не е влязло в сила, защото фирмата го обжалва пред ВАС в срок.

До тази бъркотия се стигна, след като в края на 2012 г. изтече 10-годишният договор на „Титан клинър“ за сметосъбирането и снегопочистването на града, а общинарите възложиха на Азис да избере друга фирма с временен ангажимент до провеждането на процедурата за обществената поръчка. Градоначалникът посочи „Волф“ на Румен Гайтански-Вълка. Тогава стана ясно, че общината дължи на „Титан клинър“ 4 милиона лева и че няма как дружеството да си получи парите.

Окръжният съд постанови кметството да изплати 2,2 млн. лева за свършената работа в периода 2012-2013 г., а фактурите за останалите периоди все още са предмет на разглеждане. Впоследствие, на публичната процедура през октомври 2013 г., се явиха три фирми – „Нелсен чистота“, ужилената „Титан клинър“ и „Зауба“, за която се твърди, че също е на Вълка.

От 2002 г. „титаните“ бяха единствените чистачи на Кърджали, но през март м.г. контейнерите им бяха подменени с тези на „Зауба“. В момента и тази компания не получава пари за почистването. Община Кърджали е с рекордни борчове в размер на 13,5 млн. лева, а от опозицията твърдят, че действителните дългове за доставки, услуги, строителство, ремонти, електроенергия, вода и т.н. надхвърлят 16 млн. лева.

В същото време през миналата година от такса смет в общинската хазна са постъпили 3 209 155 лева. Защо обаче не е платено на „Титан клинър“, отклоняват ли се парите към партийните каси и защо изведнъж бе избрана друга почистваща фирма, отговорите може би отново трябва да станат ясни в съда.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки