Езиковата в Хасково №1 в България


Езиковата в Хасково  №1 в България
Пенка Делиева
21 Март 2014, Петък




Автор: Христо Христов

Ученици от хасковската езикова гимназия „Асен Златаров” спечелиха за пореден път Националната викторина по английски език. Хасковските възпитаниците участват в състезанието от 7 години и вече имат четири победи. За постиженията и отличията на езиковата гимназия разговаряме с директора на школото Пенка Делиева, която пък е носител на наградата „Неофит Рилски”.


- Изкушават ли се децата от това поколение да участват в състезания?
- Ние участваме навсякъде, където има състезания. А ако ме питате какъв им е стимулът да участват, това е признанието. На такива форуми те се доказват. Не го правят по задължение, а и участието им не се отразява на оценките.


- Говори се, че вашето училище е много добро, но е школо за емигранти. Става ли ви неприятно като чуете подобни мнения?
- Не. Аз не го приемам така. За мен това е училище, където се обучават ученици с компетентности по езика. Една част от тях отиват в чужбина за обучение. Друга част остават тук. През последните години има тенденция все повече наши ученици да учат медицина и архитуктура и когато завършат, отиват на специализация в чужбина, а наученият език им дава предимство. Не може да смесваме емиграцията с доброто обучение. Не отречаме, че учениците ни, които се обучават в Англия или в немски унивеситет и постигат много успехи, но те се връщат. Нашите деца отиват в чужбина, за да надградят това, което им даваме, а не да си търсят работа. 


- Вашата гимназия вече е дала двама министри на България. Това по някакъв начин оказва ли се стимул за възпитаниците ви? 
- Те го приемат като признание на кадрите на нашата гимназия. Не са аполитични, умни са и имат позиции. Вече дори се шегуват, че следващият ще е премиер. Може и това да стане. От 10-ти клас имаме шестима ученици в Асоциацията по четене. Те са с едногодишни стипендии, но няма да се върнат тук, защото са с изключителни качества и ще имат университетски стипендии.


- Казвате, че учениците са добри, умни, но голяма част от обществото ни не приема това поколение, а и предишното, защото са зле образовани и не четат?
- Нормално е, да се търсят разлики между поколенията. Преди липсваше интернет и несвободата оказваше влияние. Така всичко се свеждаше до много четене. Да, сегашното поколение е нечетящо. А тези, които четата, имат и добър речник. Но сега децата са по-освободени и диалогични. Ние много държим на дебатите, на вземането на решение. Всичко се гласува. Ето например от три години уклонът към чалгата изчезна – вече актуални са рап и поп музиката.
Не може да се каже, че едно поколение е по-добро или по-лошо. Ако на нашето или вашето поколение силата е била в академичните знания, то са ни липсвали други умения, които сегашните деца имат и с тях не може да се състезаваме.


- А как се мотивират учителите, които са от по-старото поколение, да се развиват, да боряват с новите технологии, да комуникират с децата, които очевидно са се променили?
- Самите деца ги карат да се развиват. Ако не се развиват, се получава конфликт и липса на диалог. Учениците участват в процеса на обучение, а учителят обединява и направлява.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки