Бетонират и последното парче земя край морето


Бетонират и последното парче земя край морето
Проектът „Бляк сий гардънс” през 2007
21 Март 2014, Петък


Правителството разреши да бъде застроена защитената местност Карадере край Бяла, архитект на мегапроекта е братът на Сергей Станишев – Георги

Автор: Десант

Бетонирането на родното Черноморие, временно позатихнало покрай икономическата криза, отново се развихри с пълна пара, при това с благоволението на властта. Поредното строително безумие получи „зелена светлина“ на 18 март, когато правителството разреши на офшорката „Мадара Юръп“ изграждането на „три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение“.

Теренът се намира в местността Карадере, която е едно от последните останали незастроени кътчета по родното крайбрежие. Имотът е в непосредствена близост до Бяла, Варненско и попада в екомрежата „Натура 2000“, в защитените зони „Камчийска планина“ и „Плаж Шкорпиловци“. С решението си кабинетът определя проекта за приоритетен по „Закона за насърчаване на инвестициите“ заради предвиденото вложение от над 100 милиона лева и предвиденото разкриване на 500 работни места там.
С подписването на меморандума Българската агенция по инвестициите вече е с развързани ръце да издаде на „Мадара Юръп“ сертификат за инвеститор клас „А“. Така, освен всичко друго, компанията ще получи и финансови облекчения от държавата.

Скандалното решение предизвика очаквана остра реакция на еколозите. Сдружението „Зелени инициативи“ постави в четвъртък десетдневен ултиматум на кабинета да промени решението си, иначе ще последват нови вълни от граждански протести. Конкретните искания на екоактивистите са свързани със забрана на промени в законодателството заради инвестиции, засягащи българската природа, без те да бъдат подлагани на предварително обсъждане с гражданските организации. Освен това, да се гарантира и участието на гражданския сектор в процедурите по ОВОС, като той да има контролни функции.

Разследване на „Капитал“ разкрива, че „Мадара Юръп“ е новото име на „Мейфеър груп“ – публична компания на Българската фондова борса, която от регистрирането й преди няколко години досега има спорадични сделки, но не развива дейност.
Основни акционери са две офшорни компании - малтийската „Рейнбоу Малта“ и регистрираната на Британските Вирджински острови „Рейнбоу груп сървисис“.
Офшорката има капитал от 50 000 лева и се представлява от британеца Пол Райли. В Съвета на директорите влизат още неговият сънародник Скот Пъркинс и банкера Людмил Ганчев, който е бивш служител на Държавна сигурност.

Намеренията на „Мадара Юръп“ всъщност са да бъде продължен скандално известният проект „Бляк сий гардънс“. Той бе започнат през 2007 г. и се прочу не само заради участието на един от най-известните архитекти в света Норман Фостър, но най-вече заради брата на Сергей Станишев – Георги Станишев.
В първият си вариант от 2007 г. проектът бе за над 1 милиард евро, но бе стопиран от кризата. Тогава имаше и бурни протести от страна природозащитници и граждански органзации за спирането му. Планът тогава предвиждаше застрояване на около 700 декара в Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили с капацитет за 15 400 души.

Проектът сега е преработен и на този етап обхваща площ от 210 декара. Предвидено е изграждането на 1200 апартамента със среден размер от около 120 кв.м.
Решението на кабинета на Пламен Орешарски противоречи на позицията на червената партия от януари 2013 г. Тогава социалистите внесоха в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето.
Документът, представен лично от лидера на партията Сергей Станишев, предвиждаше всички защитени територии да бъдат обединени в рамките на парк „Българско Черноморие“. Той трябваше да обхваща местностите: Карадере, Иракли, „Камчийски пясъци - Шкорпиловци“, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос и резервата „Ропотамо“.

Само преди месец пък екоминистърът Искра Михайлова на срещна с граждански организации и категорично отрече, че в Карадере ще се строи: „В РИОСВ-Бургас няма внесени и не се процедират инвестиционни намерения в района на Карадере. Сергей Станишев обича да повтаря, че тройната коалиция е премахнала „страха на бизнеса от ГЕРБ“. Е , сега вече се разбра и за кой точно бизнес става въпрос – този на брат му.

“Да спрем застрояването на Карадере” – протест под този надслов се проведе на 20 март вечерта пред сградата на Министерски съвет в столицата. Проявата бе организирана от едноименната група в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Въпреки предизборните си обещания да спазва законите, правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици. По супер нагъл начин - чрез подписан Меморандум за приоритетна инвестиция, за да се избегнат законови процедури и да се залъжат едри инвеститори, че проектът е в кърпа вързан“, се казва в призива на организаторите.

„ЕС има директива, която цели собствеността на подобни фирми като „Мадара Юръп“ да е ясна, да се знаят физическите лица, които стоят зад нея и като цяло участието им в инвестиционни програми да е ограничено. При нас закона за офшорките беше направен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, виждаме кого обслужват“ , категорични са организаторите.
До редакционното приключване на броя над пет хиляди души бяха заявили във „Фейбук“, че ще участват в протеста.
Демонстрации против решението на кабинета се очаква да бъдат проведени и във Варна през почивните дни в събота и неделя.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки