В отговор на читателски въпроси


20 Март 2014, Четвъртък


Имам проблем с черния дроб и жлъчката, чувала съм, че има природосъобразен начин за прочистването на тези органи и че най-подходящото време за това е през пролетта.



Ще ви бъда благодарна, ако ми кажете как да се справя сама с процедурата в домашни условия.
Еленка Йовчева, Тутракан

Действително най-подходящият сезон за прочистване на черния дроб и жлъчката е пролетта. Има много начини за това, но най-популярният и ефикасен е този с лимони, ябълки и зехтин. Не е сложно, но стъпките трябва да се следват стриктно.
Подготовката за пречистването продължава от седмица до 10 дни, като времето така се избира, че самата процедура да се извърши на пълнолуние (първото за тази пролет ще е на 16 март).

През подготвителните дни сутрин на гладно се взима по една супена лъжица зехтин (или ленено масло) и лимонов сок. Закуската е лека, примерно накиснати от предната вечер три лъжици сурови семена (слънчогледови, тиквени, сусам, ленено семе, мак). За десерт се изпива голяма чаша прясно приготвен фреш (сок) от зелени кисели ябълки. Към тях по желание може да се добавят морков, целина, червено цвекло. През деня се изпива един литър сок, пие се и по 2 л вода.

Храната трябва да е лека, по възможност вегетарианска, с повече салати и зеленчукови супи. Пържено, мазно месо, сладкиши и тестени изделия, включително и хляб, през тези дни са забранени.
През последните три е добре да се мине изцяло на сокове. По това време се прави и прочистване на дебелото черво с клизма (с иригатор от аптеката), а черният дроб периодично се затопля с грейка или шише гореща вода.

В деня на пълнолунието сокове и вода се пият до около 17,00 часа. Областта на черния дроб отново се затопля и около 19,00 часа се взимат равни количества (по около 200 мл) студено пресован зехтин и прясноизцеден лимонов сок. Пият се на глътки като се редуват, бавно и спокойно, до към 20,00 часа. Черният дроб продължава да се затопля – това ще отпусне каналите и той по-лесно ще се освободи от натрупванията.

На сутринта дебелото черво е добре да бъде очистено. Може да бъде направена клизма (няколко пъти) или да се изпие английска сол (магнезиев сулфат), за да се подпомогне изчистването на отделените чернодробни камъни.
Английската сол се изпива около 7,00 ч. сутринта, за да подейства до 10,00 ч., когато „излизат“ камъните от жлъчката.

Първото хранене е около обяд, менюто е сок или плод, а също така може и салата от настъргани моркови, краставици, зеле. Следващите три дни захранването трябва да стана постепенно, като се избягват тежки храни, които дразнят стомаха. Месо може да се яде на четвъртия ден след процедурата.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки