Лечението на пъпна херния при възрастни е само оперативно


Лечението на пъпна херния при възрастни е само оперативно
20 Март 2014, Четвъртък


Страдам от пъпна херния, обиколил съм няколко лекари и здравни заведения.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Надявам се да получа консултация и от доцент д-р Гео Нешев, да обясни малко повече за това неприятно заболяване на страниците на вестник „Десант“.
А. Памуков,
Сливен

Този вид херния представлява излизане на коремни органи, покрити с коремния цаперитонеум през пъпния пръстен. Различават се пъпна херния при малки деца и пъпна херния при възрастни.

Причините за възникването й са няколко:
- физическа работа, свързана с повишаване на коремното налягане
- вдигане на тежки предмети
- скок от високо
- напъни за уриниране и дефекация
- кашлица

Предразполагащи моменти са и полът, възрастта, наследствеността, слабост на коремната мускулатура. От значение е и анатомичното устройство на пъпа.
Често пъти у кърмачетата поради обратно развитие на пъпното чуканче се появява пъпна херния – пъпният пръстен остава отворен, разширен и през него излизат коремни органи.
Образува се различно голяма подутина, която  се увеличава при плач и напъване. Пъпната херния може да причини коликообразни болки. Тя възниква обикновено след шестмесечна възраст.

При възрастни пъпната херния се среща обикновено при жени след 30-годишна възраст. За появата й от значение са честите раждания, затлъстяването, появата на асцит, перитонит и др.
Пъпната херния може да достигне до огромни размери – човешка глава и повече. Често се появяват оплаквания като гадене, повръщане, подуване на корема. Херниалният сак е надебелен и сраснал с изтънената кожа над него, с която образува торба с няколко камери. Поради  срастванията често настъпват заклещване (инкарцерация), абцеси, флегмони.

При малките деца нерядко може да настъпи спонтанно излекуване на хернията, но то може да се подпомогне успешно чрез подходяща превръзка. Понякога се налага тя да се прави с малко паузи много седмици под ред, докато детето навърши години, за да се получи добър резултат. Ако не се получи такъв, макар и рядко, се прави операция (след втората година).

Безсмислено е да се прави обикновено залепване с лейкопласт върху пъпната херния, без да се образува гънка или над поставена върху херния монета. Превръзката с лейкопласт се държи 1-2 седмици, а при големите деца до 4 седмици, като периодично се сваля, за да не се увреди кожата. Няколко пъти през деня децата трябва да лежат по корем за подобряване тонуса на коремната мускулатура.
Лечението на пъпната херния при възрастни е само оперативно.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки