Харманли и Бисер спорят за Славейковата Гергана


Харманли и Бисер спорят за Славейковата Гергана
Бисер и Харманли спорят чия е Гергана
18 Март 2014, Вторник


Конфликтът за „Изворът на белоногата“ започва още от средата на миналия век, категоричен отговор кой е прав няма и до днес

Автор: Христо Христов

Видиш ли долу в полето,
дет се мержеят, чернеят
дестина дървя върбови?
Там било село Бисерча
в стари години, отколе,
там се родила, живяла
мамина мила Гергана“.


Малко хора знаят, че село Бисер и Харманли водят исторически спор от години за „Изворът на Белоногата” и още не могат да си я поделят. Социализмът присъди възпятата от Петко Рачов Славейков Гергана на града, но състраданието след потопа на 6 февруари 2012 г. я върна обратно на удавеното село.

И ако някой все още се чуди за какво става дума, то е добре да поясним, че иде реч за едноименната поема на възрожденския поет, писана през 1873 г. В нея се разказва за красивата българска девойка Гергана, която везирът среща на селската чешма и се опитва да я склони да влезе в харема му и да го последва в Истанбул. Тя обаче му доказва, че дори да отиде с него, не би го обикнала така, както обича родния си край, родителите и любимия Никола. Така турчинът я оставя, впечатлен от решителността ѝ, но заповядва сянката й да бъде вградена в чешма. От това Гергана залинява и накрая умира.

В днешно време, както се случва с много неща в България, чешмите, които претендират за автентичност, стават две. Едната е на 4 километра източно от Харманли, а другата – до жп спирката на Бисер.
Оттам идва и спорът на кого принадлежи Гергана – на Харманли или на Бисер.

Препирнята е още от средата на миналия век. „Изворът на белоногата“ категорично указва водоизточник до с. Бисер, уверен е бившият кмет на селото Павел Павлов, автор на книгата „С. Бисер от древността до днес“. В Харманли обаче твърдят, че бликналата вода там е каптирана в местността Юртищата - на два километра от общинския център.
Според акад. Тодор Павлов Гергана е бисерчанка. На около 10 страници текст той научно обосновава тезата, че т. нар. извор на Гергана е до жп спирката на село Бисер.
Аргументите: преди преименуването на селото през 1906 г. то се е казвало Инджилии, което буквално се превежда Бисер.

Освен това категорично било, че става дума за селски сюжет, а още тогава Харманли си е бил град. „При тези факти съвсем изкуствени са усилията на защитниците на харманлийската теза да доказват, че Харманли навремето също така е било село, следователно Гергана е могла да бъде като селско чедо жителка на това село“, пише академикът.

Трето обстоятелство в подкрепа на Бисер било, че творецът описва полски пейзаж с върби, което също съответства на ландшафта около селото. Шефът на Етнографския институт и музей академик Стоян Романски също застъпва идеята, че местонахождението на "Герганина чешма" по поемата на Славейков е точно там, а не край Харманли. Мнението си той заявява до ръководството на БАН.

Краеведът Златан Петров пък е на противоположното мнение и дава аргументи, че българката от легендата е от 18 000-я град.  Тезата на Харманли е изложена във вестникарски публикации на Марко Сакарски и Иван Янакиев през 30-те години, в средата на миналия век, в спора се включва и Златан Петров.

Основните харманлийски аргументи: Изворът на белоногата е вдигнат от същите камъни, с които през 1585 година Сиавуш паша изгражда Гърбавия мост, хамама и кервансарая в града им. Според Сакарски пашата е и прототип на турския везир в Славейковата творба. Вакъфът на Сиавуш, който бил потурчен хърватин, включвал Харманли и селата по десния бряг на Марица. Между тях не било Инджели (Бисер). До Освобождението го обитавали само турци, българи от Рогозиново и Брягово се заселват там след 1878 г.

Бисерчани от своя страна отвръщат със статия на учителя Господин Василев във вестник „Харманлийски обзор“, където са публикувани и предишните писания по темата. За него Бисерча е Бисер, а Герганината чешма – крайселската.
Председателят на БАН Тодор Павлов през декември 1960 г. обнародва пространно становище в полза на Бисер, като преди това изпраща комисия от експерти, която да потвърди с факти неговата предпоставена теза. Повечето от тях обаче дават предимство на харманлийци, само етнографите клонят към Бисер.

По време на посещение на Тодор Живков в града през 70-те бисерчани подготвят изложение до него. Цялото село се готви да спре държавния глава на пътя. Милицията не позволява това да се случи. Тяхното мнение е предадено на Живков, но въпреки това БКП дава чешмата и Гергана на Харманли.
Днес харманлийци казват на тяхната си чешма Голямата Гергана, а бисерчани на своята - Малката. Тъжното е, че и двата обекта, вместо да привличат туристи, са напълно запуснати.

Местността, където блика изворът, иначе е уникална. Въпреки разрухата, все още си личи някогашната й слава. Видно е, че само до преди няколко години мястото е било пълно с хора и че от цялата страна са идвали любопитни почитатели на българската история и литература да видят къде Славейков сътворил своята поема.
Чешмата край Харманли пък, чиито корита навремето били дванадесет и е впечатлявала със своята архитектура и с масивните си мраморни колони, сега представлява две чучурчета с корито, обрасло с трева.
Но там е и Гергана – една красива девойка от бял камък, смайваща и сега със скромното си, но достойно излъчване.

Чешмата „Изворът на белоногата” е изградена в края на XVI век от Сиавуш паша. Славейков никога не е изяснявал дали героинята му е съществувала в действителност. Предполага се, че преди да сътвори стиховете, възрожденецът е попаднал на легенда или разказ на местни хора при едно от петте си пътувания до Цариград. Поемата събира в стиховете си всички онези неща, които Славейков е сметнал, че биха могли да обединят и събудят българския народ в дните преди последните борби за свобода.
„Изворът на белоногата“ е обявен за паметник на културата с национално значение с писмо № 1163 от 15 декември 1958 година на Министерството на културата. Поредният паметник, за който днес никой не се грижи.


„Изворът на белоногата“ е обявен за паметник на културата с национално значение Бившият кмет на Бисер написа книга за историята на селото

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки