Какво трябва да знаем за постите


Какво трябва да знаем за постите
18 Март 2014, Вторник


Въздържанието от блажно е символ на пречистването – телесно, умствено и душевно


Великият пост се предшества от четири седмици, в които хората постепенно трябва да подготвят тялото и ума си за предстоящото изпитание. Първата е подготвителната неделя на Митаря и Фарисея, втората е наречена на Блудния син,  а третата я знаем като Месни заговезни (след нея повече не се яде месо до Великден). Последната неделя е Прощалната (Сирни заговезни).

След деня на прошката се спира и приемът на мляко, сирене, яйца, всякакви продукти от животински произход. В понеделник, вторник и сряда, по време на Страстната седмица, както и през първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази още по-строго въздържание, като се минава само на растителна храна, без олио.

Изключването на храни от животински произход е символ на пречистването – телесно, умствено и душевно – така, както Исус е постил 40 дни в пустинята. Има една подробност обаче - това само по себе си не е достатъчно, ако постът не е съпътстван от молитви и искрено разкаяние. Счита се, че само телесното пречистване не е истинско, ако го няма и духовното.

Някои вярващи започват говеенето след Сирни заговезни с три дена пълен пост, така нареченото „тримерене”- без храна, без вода и при пълно полово въздържание. Това е доброволен пост, който се прави само от тези, които могат и искат да го издържат.

Според църковния устав по време на самите Велики пости не се разрешава блажна храна, изключение прави рибата, но само в някои дни (тогава се позволява и гореща храна, приготвена с растителна мазнина):

Първа седмица - от понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино).
Втора седмица - сряда и петък - строг пост. Събота и неделя - олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна) - от понеделник до петък включително - строг пост. Събота и неделя - олио и вино. Четвърта седмица - както втората. Пета седмица - както втората. Шеста седмица - както втората. В събота (Връбница) - риба, хайвер и безгръбначни животни.
Страстна седмица - от понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

През годината има четири дългодневни пости, а също и много еднодневни – всички, взети заедно, са до 200 дена в годината.
За вярващите е важно да знаят, когато спазват постите, че в много от готовите храни се съдържат млечни продукти или яйца (включително под формата на яйчен прах). Затова е важно внимателно да се четат етикетите на стоките.

От пости са освободени болни хора, бременни и кърмещи жени, както и малки деца, а за други се допуска облекчен режим. Вярващите, които искат да разберат какъв пост е най-подходящ за тях, трябва да говорят със свещеник.
Целта на постите е не измъчване на тялото, а съзнателно въздържание, според силите и подготовката на всеки отделен човек, за да помогнат на духовното му пречистване.

Източник: pravoslavieto.com


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки