Седемнадесет мига от пролетта преди изборите


Седемнадесет мига от пролетта преди изборите
Като няма работа, поне да има зрелища... в парламента
14 Март 2014, Петък


Българският политически живот продължава да прилича на евтин трилър, в който героите повече говорят, отколкото действат, но всички са победители

Автор: Анна Петрова

От Спайдермен до Сидеров в следствието, от пеперуди в парламента до плаващи антиконституционни мнозинства в Народното събрание, от лято през януари до зима посред лято – всичко има в нашата хубава като картинка и пъстра като комикс татковина.
Таткото на Пинокио би добавил, че само носовете на лъжците не растат…
И все пак, по-добре е да съберем политическата седмица в няколко мига от пролетта, отколкото в Дванадесет дундести сметки за ток, имащи потенциала да свалят всяко правителство, отдавна чакащо подходящ момент за оставката си.

Пеперуди заместват лястовичките

Погледнато формално – това е ужасно ненормално. А иначе датата е 6 март. В Светая светих на българските спецслужби, в парламента, където дори Борисов и Цветанов ходят със символична охрана, се намърдва Някакъв Никакъв, после си слага маска на Спайдермен и пуска пет кутии живи пеперуди. Или летящи гъсеници… Или някаква друга форма на нов тип СРС, които сигурно ще подслушват депутатите и парламентарните съвещания, докато изсъхне прашецът по крилата им.

Кой го е пуснал, как го е пуснал, защо го е пуснал, кой има полза от това?
Впоследствие се оказва, че е необявена част от някакво шоу. Майната му на шоуто – с извинение за читателите над 60 – но какво са правили онези със слушалките и микрофоните в ръкавите на саката си? Утре някой ще вкара в парламента гърмящи змии или безпилотни самолети…

В България било като в Украйна (Да не чуе дяволът!)

Лидерите на ГЕРБ отидоха на конгреса на ЕНП в Дъблин, за да ревнат колко лошо е станало в България, след като са престанали да бъдат Капо ди тути капи.
Ситуацията в България е много подобна на тази в Украйна. Вече над 300 дни в България всеки ден се протестира, заяви Бойко Борисов. После благодари на ранобудните студенти и всички други, „които не искат бившите комунисти и лидерът на ПЕС Сергей Станишев да водят това непрозрачно управление с националистическата партия Атака“. И допълни, че това е партията, чийто депутати са отказали да станат прави в памет на починалия председател на ЕНП Вилфред Мартенс.

„Що се касае до нашето управление, ние получихме най-добрата оценка, която беше дадена от българския народ. За пръв път в историята на България една и съща политическа партия спечели два поредни парламентарни избори“, изфука се Борисов. И изреди поменика с метрото, магистралите, Дунав мост – 2.

Дали случайно му е известно, че когато предците му по образование насиняват до смърт експремиера Петко Каравелов в Черната джамия, вестникарите го питат дали е бил бит. А политикът Каравелов отвръща: Българската полиция не бие, господа…
Което може би е нещо различно от това да ореваваш чужбината колко е лош „материала” и как сме също като в Украйна.

На „Позитано” 20 „самоизключиха” Първанов и компания

Тук коментарът, както се казва, е излишен. Добре, че не им спретнаха и един процес като на Трайчо Костов, пък после да ги обесят, а сетне да ги реабилитират. Както и междувременно да им издигат и бутат паметниците.
Първанов и азбукарите обаче, почти в стила на Бойко Борисов и герберите, обругаха почти всичко на „Позитано” 20; видяха и сочиха с пръст задкулисието, което цари там; съзряха и обявиха на глас коалицията между Делян Пеевски и Сергей Станишев; влязоха в пазарни отношения с редица социологически агенции и продавалници на рейтинг и даже си го видяха високо, високо – поне колкото боядисаната с цветовете на Украйна Братска могила в София.

Между другото, Първанов продължи да миткосва из страната като действителен явен сътрудник на някой вътрешен (полу)централен революционен комитет. И дори се изпусна да каже, че ако АБВ получи само 30 000 гласа на предстоящите евроизбори, то той – Георги Седефчов Първанов – ще се оттегли от политиката.
Очаквайте съвсем скоро Цветанов да обвини Първанов в плагиатство.

Симеон призова за открито и честно управление

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно – господарят на задкулисието, коронованият първи реститутник, алхимикът на формулата 8-5-3 да дава мъдри съвети за открито и честно управление.
Но пък иначе говори мъдро като Бжежински и за съжаление констатациите му са верни.
„В последно време се наблюдава в европейски, а и в световен мащаб, известно дискредитиране на традиционните партии поради невъзможността да генерират адекватни решения на актуалните обществени очаквания…

Говорим за една тенденция, при която политическата дейност губи основната си функция – да служи на обществения интерес и на нуждите на данъкоплатците, а не на отделни корпоративни субекти или на партийните си краткосрочни приоритети... Това все повече отблъсква хората, създава усещането, че са изгубили свободата си, че са лъгани и мамени постоянно.
Самата истина! Нищо, че го казва „Мистър 800 дни”…

Как Бареков дарява себе си

По сметка на Гражданско сдружение "България без цензура" в Райфайзенбанк през януари 2014 г. Николай Бареков е направил дарение в размер на 480 000 лв. лични средства. Това се казва в официално становище на партията, изпратено до медиите. Средствата били спестени пари от мениджърски договори и продажба на акции и дялове от фирми, за които е уведомена НАП по надлежния законов ред.

Парите се даряват на собственото (на Бареков) гражданско сдружение „България без цензура”, защото по закон няма право да дари като физическо лице повече от 10 000 лева на собствената (на Бареков) политическа партия „България без цензура”. Но пък сдружението може да прави с тези пари каквото си иска, както и да плаща офисите на сдружението, които се използват и от партията.
Хвала на такива граждани, както казваше един мустакат милиционер в някогашното шоу НЛО.

БОРКОР иска да декларираме любовниците си

Политици и висши чиновници да декларират своите любовници и приятели и техните интереси и да могат да бъдат проверявани дали не са ги облагодетелствали с обществени пари. Такова становище за промени в закона за конфликт на интереси е изпратил до правителството Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

Ден по-късно поредният шеф на корупционната трошачка – бившият ляв депутат Бойко Великов – тръгна да рекламира идеята и по телевизиите, но без да навлиза в конкретика и да ползва като аргументи в полза на идеята фактическото съжителство между шефа на фонд „Земеделие” и една от заместничките му, с която иначе са и съдружници във фирма на майката на шефа… която би била свекърва при други обстоятелства и т. н.

Ей, хич не му върви на този фонд „Земеделие”! На човек направо да му домъчнее за времето, когато ръководството на фонда бе налазено от калинки или някакви други бръмбари на точки.
Важно уточнение: От БОРКОР предлагат да се декларират и силните омрази, понеже враждите също можели да доведат до конфликт на интереси.

Изборите са проста игра за умни момчета

„Предстоят ни прости избори. По-прости от тези са само президентските и ще бъде смешно да се издъним”. Това коментира проф. Михаил Константинов, дето някога бе пуснал корени в ЦИК. Затова и сега има основание да твърди, че предстои хаос в изборния процес заради „тоталната смяна на висшата изборна администрация”.
Казано на ухо – става дума за пари.

Маса хора отказаха да станат членове на ЦИК заради въведените с новия Изборен кодекс ограничения, които отблъскват класните специалисти, защото според закона, ако сте член на комисията или участвате в ръководството й – нямате право да сте на друго трудово или служебно правоотношение, нямате право да участвате в търговски дружества или в управлението на фирми. Което, по думите на проф. Константинов, означава „трайно безработен юрист”.
Дано сте разбрали защо в новата ЦИК няма да има нито класни специалисти, нито хора с достатъчно опит.

Банкерът отвръща на удара

Председателят на Надзорния съвет на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) Цветан Василев е внесъл сигнал за набедяване до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров. Жалбата на банкера е заради сигнала на "Протестна мрежа" до държавното обвинение за организирана престъпна група около депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски и свързаните с него, според сигнала, собственик на КТБ Цветан Василев и Николай Бареков.

След внасянето на този сигнал на „Протестна мрежа” главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълни данъчни ревизии на лицата Василев, Пеевски и Бареков.
Сега банкерът се възползва от правата си. "Основание за сигнала са неверните твърдения на лицата Николай Стайков, Антоанета Цонева и Асен Генов - членове на "Протестна мрежа", които ясно, съзнавайки невинността на Цветан Василев, са му приписали пред главния прокурор участие в създаването на организирана престъпна група", се казва в съобщение от банката.
Добре, че Темида вижда всичко и ще отсъди право.

Всъщност и през последната седмица на светло излязоха неща с дъх на гнило и с цвят на блатна растителност.
Някои неща приличат на имитация на демокрация – в буквалния смисъл на думата. Като например правото на граждански организации да номинират свои представители за членове на ЦИК, за което НПО-тата разполагаха общо с три дни.

И освен това тези „граждански” номинации трябва да бъдат подкрепени от някоя от парламентарно представените партии. В резултат на което е най-лесно, например сдружение ГЕРБ да номинира личния астролог или социолог на Бойко Борисов, та да е сигурно, че партия ГЕРБ ще подкрепи номинацията. И после извънземните може и да повярват, че този член на ЦИК е независим и представлява гражданска организация, също независима.
Това е пролетта – време на нови надежди!
Периодът се характеризира и с опасни, но обичайни за сезона слани…


БСП „самоизключи“ Първанов и компания Цветан Василев отмъщава на „Протестна мрежа“ за това, че от НПО-то поискали от главния прокурор Сотир Цацаров да го разследва Бареков дарява себе си със стотици хиляди лева, но произходът на парите все още не е ясен

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки