България загуби журналиста, писателя и родолюбеца Валентин Фъртунов


България загуби журналиста, писателя и родолюбеца Валентин Фъртунов
14 Март 2014, Петък


Той беше от онази порода човеци, която е на изчезване. От една страна истински български мъж, от друга – с душа на дете, каза за него Валери Симеонов

Автор: Десант

България загуби един изключителен журналист, талантлив писател, автор на бестселъри, истински родолюбец и безспорен ерудит. На 9 март внезапно от този свят си отиде общинският съветник от НФСБ в Бургас, водещ на предаванията „10-та степен по Рихтер“ и „Златното сечение“ по телевизия СКАТ и анализатор на геополитическите процеси във вестник „Десант“ Валентин Фъртунов. Празнотата, която неговата личност остави след себе си, не може да бъде запълнена нито в професионален, нито в личен план.

Той беше чист и прям човек, изключително ерудиран, високо интелигентен и патриот по душа, каза за него собственикът на телевизия СКАТ и съпредседател на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов.
Десетки възпоменателни венци украсиха ковчега с тялото му. Стотици приятели, почитатели на творчеството му, зрители на двете му предавания, колеги в телевизията и Общинския съвет, общественици и представители на местната власт се стекоха на поклонението му, за да си вземат последно сбогом с него и да изкажат съболезнования на близките му.

Там бе и целият екип на „Десант“, който се присъединява към болката на съпругата му, заместник главния редактор на вестника Диана Славчева Фъртунова и трите им деца – Иван, Златена и Александър.
Валентин Фъртунов е роден на 15 август 1957 г. в Бургас. Възпитаник е на Английската езикова гимназия в града, завършва висшето си образование в СУ „Свети Климент Охридски“.

До 1990 г. работи като кореспондент на вестник "Народна младеж". Има над четири хиляди журналистически публикации включително във вестниците "Антени", "Земеделско знаме", "Учителско дело", "Горско дело", "Полет" и списанията "Общество и право", "Отечество", "Криле" и други. Пише злободневни теми по геополитически въпроси от първия брой на националния опозиционен в. „Десант”, от април 2009 г.

През 1990 г., в съдружие с поета Николай Искъров, основава издателство „Делфин прес“, добило особена популярност с поредицата си „Световни речници и енциклопедии” в областта на финансите, маркетинга, мениджмънта, търговското право, банковото и застрахователно дело — над трийсет тома, покриващи повече от петдесет хиляди термина в областта на икономиката, с което се поставя началото на новия български бизнес език. Издателството публикува и редица западни автори като Джон льо Каре, Джефри Арчър, Доминик Дън, Рекс Стаут, Харолд Робинс, д-р Алекс Комфърт и други.

Валентин Фъртунов се впуска в белетристиката още в края на осемдесетте години на 20 век. През 1989 г. издателство „Хр. Г. Данов” включва в издателските си планове научнофантастичния му трилър „Убийство в Цитаделата” (редактор Стойо Вартоломеев).
След преврата от 10 ноември пловдивското издателство погива, а новите условия в страната принуждават Фъртунов да се откаже да издаде книгата въобще поради многото иносказателни елементи в нея, които вече са безпредметни.
Същата съдба сполетява и вече готовият му по това време втори трилър „Тази прекрасна гадна професия”. Предприемаческите му ангажименти отлагат писането за цели петнайсет години.

През 2005 г. излиза новият му високотехнологичен геополитически трилър „Операция Vox Dei“, а малко след това и романът „Бастет“. Двете книги се вписват в новия за българската литература жанр на трилъра. Неговите романи имат категорична социална ангажираност и запомнящи се герои при шеметно темпо на повествование и невероятна наситеност с драматични конфликти.
За него Рубен Лазарев пише във вестник „Култура”: ...За евентуалния успех на българска книга извън България ще спомена „Операция Vox Dei“ и „Бастет“ на Валентин Фъртунов. Ако има в България автор на трилъри, които биха пожънали успех на международна сцена, то смятам него за такъв...

Писане между Гришам и Балдачи...
В края на 2007 г. авторът ненадейно сменя жанра и издава „Мистерия по Рождество”, една класическа мистерия, но сериозно подплатена и със социална гротеска.
Семеен, с три деца – Иван, Златена и Александър. Съпругата му Диана Славчева Фъртунова е заместник главен редактор на „Десант“ от 2010 г.

През 2011 г. за пръв път влиза в политиката като учредител и член на партия „Национален фронт за спасение на България“. Той бе един от членовете на националния политически съвет на формацията. Общински съветник от групата на НФСБ от 2011 г.
До неочакваната си кончина Валентин Фъртунов подготвяше за печат следващия си роман, който щеше да се казва „Афтършейвът на дявола”. Времето не му стигна.
На 9 март той почина в дома си в с. Твърдица.

Кой бе Валентин Фъртунов, оставяме той сам да ни разкрие. „Десант“ публикува без редакторска намеса последното му интервю, направено за сайта „Книги нюз”.
Почивай в мир, Вальо, ти остави празнота в сърцата ни, която трудно ще бъде запълнена!


Валери Симеонов, собственик на телевизия СКАТ
и съпредседател на НФСБ:


Ще го запомня като честен и прям човек. Той не се страхуваше да бъде различен, винаги казваше това, което мисли, право в очите на опонента си. В същото време умееше да слуша и се оставяше да бъде разубеден в правотата си, ако срещаше неоспорими доводи за това – така, както е присъщо на високоинтелигентните и ерудирани хора.
Добър разказвач, енциклопедичен ум, от него винаги имаше човек какво да научи. За космоса, за научните разкрития, пазени в тайна от човечеството, за световното задкулисие и конспирацията, за глобалните манипулации, за геополитическите процеси. Мога да кажа, че той бе от малкото водещи в телевизия СКАТ, заради които съм зарязвал всякакви ангажименти, за да седна и да гледам предаванията му.

Като човек беше от онази порода, която е на изчезване. От една страна истински български мъж, от друга – с душа на дете. Чист човек, с чисто име, с ярко и достойно присъствие.
Той беше от тези ярки личности, които оставят празнота след себе си. Празнота, която не може да бъде запълнена. Нито в професионален, нито в личен план.


Валентин Касабов, общински съветник и съпредседател на НФСБ:

Загубихме не само приятеля, журналиста, но и родолюбеца, патриота Фъртунов, който в тежки моменти, тогава, когато трябваше да се отстояват каузи, винаги е бил с нас на предната линия в „Национален фронт за спасение на България”. Родолюбец, който беше винаги в първите редици, един от лидерите на НФСБ. Застъпник беше на правдата, прекрасен приятел, човек с чувство за хумор, безспорен ерудит, интелектуалец, който просто внезапно си отиде.


До роднините, близките, приятелите и съратниците на Валентин Фъртунов
Съболезнователно писмо от ИК на НФСБ


Той бе ярка и непоколебима личност, която утвърждаваше правдата, истината и родолюбието.
Валентин Фътунов бе един от лидерите на „Национален фронт за спасение на България”! С него водихме не една битка за спечелване на справедливи каузи както в телевизия СКАТ, така и в Общинския съвет на Бургас.

Безспорен авторитет и ерудит, вещ в геополитическите процеси, Вальо всичко пречупваше през интересите на България. Неговият патриотизъм не беше показен, но беше дълбоко втъкан в богатата душевност, в която България беше на първо място.
С кончината на нашия скъп приятел НФСБ загуби не само един от основателите на партията, но и онзи истински пламък, който Фъртунов раздаваше щедро. България загуби журналиста, писателя, политика и патриота Валентин Фъртунов...
В редиците на НФСБ неговото място няма да остане празно. Той ни остави вярата, че България ще пребъде, а това е неговият дух, който в следващите битки ще върви редом с нас!
Почивай в мир, скъпи приятелю, Вальо...


Съпругата на Фъртунов - Диана Славчева и трите им деца - Златена (вляво от майка си), Иван и Александър На поклонението присъстваха общински съветници от различни групи в ОбС в Бургас

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки