Наистина ли Димитър Греков до месец няма да е министър


Наистина ли Димитър Греков до месец няма да е министър
13 Март 2014, Четвъртък


Ако не се вземат спешни мерки, Брюксел може да отнеме акредитацията на Разплащателната агенция при ДФ „Земеделие“



За селскостопанските агробизнесмени и фермери пролетта чука на вратата. В същото време те буквално са в неведение по отношение на състоянието на Държавен фонд „Земеделие” и по-конкретно - Разплащателната агенция, която разпределя най-големия финансов ресурс от евросредства и би следвало не само земеделските производители и фермерите, но и всички български граждани да са наясно какво става с нея.
Защото извън нея в последно време витаят само договорки за масова чистка и за това, че от близо 1000 проекта по инвестиционните мерки над 550 ще пропаднат, а 2014 г. може да се окаже нулева за агроекология и биологично производство.

Сериозни са съмненията, че между Министерството на земеделието и храните и Разплащателната агенция към Държавен фонд „Земеделие” има сериозни пробойни. В коридорите на Агенцията се твърди, че част от ръководството на Държавен фонд „Земеделие” е отказало съдействие на одитиращите. Говори се дори за скрити от проверяващите документи. Министър проф. Греков определено е наясно колко директори и началници на отдели на ДФ „Земеделие” са получили отрицателни атестационни оценки и колко от тях са понижени в ранг или освободени.

Странно, или още по-конкретно тревожно, е защо повече от месец Разплащателната агенция отказва да отговори на въпросите, поставени в писмото на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия в Брюксел. По етажите на ДФ „Земеделие” ежедневно се „върти” латерната – „Димитър Греков до няколко седмици е пътник и няма кой повече да е министър!”
Чиста проба манипулация към служителите на ДФЗ-РА.

Иначе казано: ако не се вземат спешни мерки, реално съществува възможността да бъде отнета акредитацията на Разплащателната агенция, което би било небивал прецедент от началото на членството на България в ЕС.
И това би се случило, точно в момента между двата програмни периода, което би било сериозен удар върху интересите на българските граждани и би лишило българската икономика от огромната финансова помощ по схемите за подпомагане от Разплащателната агенция към държавния земеделски фонд.
Христо Казашки,
Пловдив


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки