Една българска роза – за спомен и за здраве


13 Март 2014, Четвъртък


Наши учени са създали от нея лекарство, признато за изобретение, което лекува жлъчка и стомашни язви

Автор: проф. Христо Мермерски

Красивата природа на България и нейните билки са пословични. Но най-яркият символ на родината ни, с който е тя известна по целия свят, е ароматната Казанлъшка маслодайна роза. Това прекрасно нежно цвете, освен че ни радва с неземната си красота и упойващ мирис, е и много лековито. Неговите  фармацевтични свойства са подробно изследвани от специалистите в Института по розата.

От цветовете му се извлича прочутото розово масло и розова вода. Тези продукти, заедно с цветчетата на растението, се отличават с изключителни полезни свойства.
Цветът на розата съдържа етерично масло, което включва фенилетиленов алкохол, гераниол, нерол, цитронелол, до 30% стеароптени (които предизвикват втвърдяването на розовото масло при 25оС), евгенол, цитрал, линалоол, бензалзехид и др., танини (предимно катехини, кверцитрин, кверцетин), восъци, захар и др.

Те притежават силно спазмолитично, холагонно, холеритично, антисеротониново, успокояващо, антисептично и заздравяващо действие. Приложението на лечебните препарати, получени от розовия цвят, е широко – помагат срещу възпаление на венците, ангина и стомашно-чревни разстройства.

Както преди време доц. д-р Гео Нешев отбеляза на страниците на „Десант”, през
последните 30 години с помощта на най-съвременни методи се доказа, че българското розово масло притежава великолепна гама от лечебни свойства: силно противоспастично, противомикробно, жлъчегонно, антагонистично на калциевия йон, антиаритмично, седативно. По начин, предаван от поколение на поколение, се създаде и усъвършенства оригинален метод на лечение с българско розово масло при възпаленията на жлъчката и жлъчните пътища, притискане на жлъчния мехур (дискинезия) и бронхиална астма от възпалително естество и краткотрайна давност на заболяването.

Колектив от известни български учени убедително е доказал, че лекарството, създадено от роза дамасцена или по-точно от българско розово масло, може успешно да се използва за лечение и на някои форми и стадии от развитието  на стомашната и дуоденални язви. Този метод е признат за изобретение. А ефектът му се дължи на доказаната способност на маслото да потиска болестотворния ефект на причинителя на язвите – бактерията Хеликобактер пилори. Етеричното  розово масло има и психотерапевтични качества, затова се използва и в ароматерапията.

То регулира освен това кръвното налягане, подобрява умението за концентрация, помага при главоболие, стрес и емоционална нестабилност. А розовата вода е идеалният начин да почистите кожата си, независимо дали е мазна, суха или нормална. Тя придава бляскавост на косата и я прави по-здрава.

В българската народна медицина венчелистчетата на розата се използват като слабително средство - общоизвестно е лекото слабително действие на сладкото, приготвено от цветовете на розата. Друго приложение е при стомашно-чревни заболявания и за регулиране на стомашната секреция.

За вътрешна употреба се приготвя настойка от 2 с. л. от цвета, които се заливат
с 500 мл вряла вода. Престоява 1 час. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти на ден, преди ядене. Външно се прилага за жабурене при възпаление на венците, при пресипнал глас, за налагане при импетиго.

Уникално тонизиращо лекарство е и розовият мед. За получаването му се варят в продължение на 15 минути на слаб огън  в 100 мл вода 80 грама свежи розови листа. Отварата се оставя да престои едно денонощие. След това към нея се добавят 100 г мед и се разбърква до получаване на еднородна смес. Приема се по 1-2 ч. л. три пъти дневно.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки