Любопитни аграрни вести


Любопитни аграрни вести
11 Март 2014, Вторник


На съд заради отказ от пестициди


Потомственият френски винар от Бургундия Емануел Гибло бе изправен на съд заради отказа му да използва пестициди в своите плантации, въпреки разпореждането на селскостопанското министерство на Франция. Желанието да отглежда лозята си без прилагането на химически добавки може да му струва свободата. За това съобщи тези дни в. „Монд”.

Местните еколози, настояващи за по-внимателно отношение към природата, вече са се обявили в подкрепа на привърженика на натуралното производство. В същото време друга група винопроизводители, изхождащи от търговски интереси и разчитащи  на допълнителни доходи от използването на отровни химикали в борбата с вредителите, осъждат опитите за защита на Гибло.

Независимите експерти засега заемат изчаквателна позиция в конфликта. От една страна, по тяхно мнение, преследването на непокорния французин може да се каже, че е справедливо, тъй като министерската директива действа на територията на Бургундия вече не една година. Тя е насочена към борбата с насекомите, които заразяват лозовите листа. А това може да предизвика епидемия в насажденията и дори да стане причина за възникването на ротавирусни заболявания при човека.

За първи път инфекцията е била открита през 1949 г. във френската област Арманяк, след което се е разпространила и в други райони на страната.
През лятото на миналата година съдът наложи на Емануел Гибло глоба в размер на 30 хиляди евро и половин година затвор. Но в негова защита се надигнаха много еколози, което тогава му помогна да избегне наказанието.


В Беларус ядат месо от… бобър

В Беларус се канят да започнат преработката на месо от бобри. Интересът към този род производство е предизвикан от това, че тези водолюбиви гризачи ежегодно нанасят огромни вреди на селското стопанство на страната и на горите й.

„Месото им хич не е лошо. Впрочем бобровото месо съвсем не е нов продукт по нашите земи. Употребявали са го за храна предците на беларусите, за което свидетелстват разкопките на древни славянски селища” – твърди Сергей Шестаков, началник отдел на ловното стопанство в беларуското Министерство на горите.
Мръвката от бобър се смята за деликатес. Тя е нежна, сочна и по вкус наподобява пуешкото и свинското. Черният дроб на гризача по вкусови качества не отстъпва на гъшия. А най-ценна е бобровата опашка. Именно от нея преди десетилетия са правили най-вкусните хамбургери.

Промишленото производство на боброво месо в Беларус е много актуално днес в условията на разпространение на африканска чума по свинете. Очаква се на практика цялата популация от диви прасета на територията на страната да бъде изтребена до края на март тази година.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки