„Алианза” обединява нашенците в Колумбия


„Алианза” обединява нашенците в Колумбия
Миналата година в Богота се проведоха Дни на българската култура
10 Март 2014, Понеделник


Българо-колумбийската фондация вече шест години съхранява родните традиции и култура сред сънародниците ни в южноамериканската държава

Автор: Георги Ваташки

На Трети март, когато отбелязваме Освобождението на България от турско робство, нашите сънародници, живеещи в страната на благоуханното кафе и прозрачните зелени смарагди – Колумбия, имат още един повод за празник. На тази светла дата се навършиха шест години от основаването на българо-колумбийската фондация „Алианза”.

Основната й дейност е свързана с популяризирането на българската духовност и култура в Колумбия и сплотяването на родната колония в столицата Богота. Създаването и дейността на фондацията са плод на дългогодишните усилия и себераздаване на живеещата в колумбийската столица българка Дорис Ернандес – Дукова.
Тя е родена в Пловдив, където завършва местния Технически университет със специалност „Телекомуникационни системи”. Заминава за Латинска Америка през 1995 г., прогонена от тежките икономически условия в нашата страна.

„Взех решението да замина, като очаквах, че възможностите за професионална реализация там ще са по-големи. В началото стана, както се казва в нашата българска поговорка: „От трън, та на глог”, защото се оказа, че и Колумбия също преминаваше през трудна икономическа ситуация”, спомня си Дорис.
Въпреки отличното си образование и професионална класификация, в първите седмици за българката е трудно да си намери работа като преподавател в колумбийската столица. Причина за това е ширещата се тогава негласна дискриминация на жените в Колумбия. „На първото интервю, на което се представих, деканът на факултета по електроника в Богота дори не ми зададе въпроси, а просто ми връчи обратно автобиографията и документите и каза: Няма място за жени в този факултет!” – разказва нашенката.

Трудностите обаче не я отчайват и след години упорит труд през 2005 г. тя започва да чете лекции в престижния частен университет „Либертадорес”.
Идеята за създаването на „Алианза” възниква в края на 2007 г., когато Дорис е за кратко в България, за да участва в научна конференция в Пловдив заедно със свои колеги от южноамериканската държава.
„Когато се завърнахме в Колумбия, те ме попитаха: „Вие, българите, къде се събирате тук, в Богота? Приготвяте ли българско ядене? Къде можем да танцуваме „коро”  (хоро)” – спомня си още тя. Дорис споделя това с нашите сънародници в колумбийската столица и само след два месеца фондацията е вече факт.

В началото дейността й е свързана с това да се подготвят презентации в различни колумбийски висши училища, които да запознават местните студенти с нашата страна и образование. В резултат на това в началото на 2009 г. се стига до подписването на първото споразумение между висши училища в Колумбия и България, което позволява на студенти и преподаватели от двете страни да пътуват и участват в редица съвместни семинари и конференции.

Сред бъдещите цели, които си е поставила „Алианза”, е до края на 2014 г. българската общност да се сдобие със свое печатно издание и дори радио, което да излъчва на родния език.
Освен с просветна дейност фондацията помага и за запазването на българските  традиции и култура сред сънародниците ни в „страната на кафето”.

„Тържествено отбелязваме всички бележити дати в българската история, а през миналата година проведохме и Дни на българската култура в Колумбия”, хвали се  Дорис.
Нейната разностранна дейност и популяризирането на българската култура и обичаи в Колумбия не остава незабелязана. Тя бе сред номинираните на тазгодишния конкурс „Българка на годината” на Държавната агенция за българите в чужбина.


Дорис Дукова (вдясно) е двигателят на всички инициативи на „Алианза”

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки