Пак се биха за освобождението на Велики Преслав


Пак се биха за освобождението на Велики Преслав
Възстановчици от „46-ти пехотен Добрички полк” се явиха като „представители“ на кубанското казачество
10 Март 2014, Понеделник


Историческият момент бе пресъздаден в старопрестолния град от новосформирания местен клуб на Национално дружество „Традиция”

Автор: Пламен Николов

Стотици жители на Велики Преслав изпълниха навръх националния празник площада пред читалището в старата българска столица, за да станат свидетели на възстановка, представяща освобождението на града от турско робство. Тя бе и първата поява на новосформирания регионален клуб на Национално дружество „Традиция” пред „собствена публика”.
В помощ на колегите си от Велики Преслав се притекоха възстановчици от Добрич, Шумен, Русе и Велико Търново. С тяхна подкрепа бе реализирана внушителна и професионално изпълнена възстановка с близо 100 участници.

На площада бяха пресъздадени епичните събития от януари 1878 г. Тогава руски части от Източния отряд се насочват към Велики Преслав (носещ по време на робството името Ески Стамбул). Недалеч от града те водят ожесточени боеве с подразделения от базирания в Шумен 40-хиляден корпус на Мехмед Али паша.
Освен с редовната турска армия, русите се сражават и с черкезки банди, които върлуват из селата наоколо и грабят мирното българско население. В сраженията нито една от двете страни не успява да вземе решително надмощие. Сключено е примирие, в резултат на което турските войскови части се оттеглят към Шумен.

В някогашната стара столица обаче остават да безчинстват черкезите. Руските войски решават да се намесят и обезвреждат мародерите.
След като пресъздадоха и топлото посрещане на освободителите от мирното население, участниците във възстановката се наредиха в перфектен армейски строй, за да получат бурните овации на многобройната публика. А те бяха напълно заслужени.

След това новоприетите членове на Национално дружество „Традиция” от Регионалния клуб „Седми пехотен Преславски полк” тържествено положиха клетва да пазят и съхраняват за поколенията българската история и традиции.
Техните облекла, хладно оръжие и всички останали атрибути са напълно истински и представляват точни копия на оригиналите.
Огнестрелното оръжие е автентично – реконструирано и обезопасено за целите на историческите възстановки.

По оригинален образец е шито и знамето на Първа лейбгвардейска Кубанска казашка сотня, изработено от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”. Членовете на добричката структура на Национално дружество “Традиция” за пръв път показаха в „бойни” условия и турските униформи на редовната армия – модел 1876 г., ушити по автентични образци.
Всичко това е закупено или изработено със собствени средства от възстановчиците. Което доказва, че и в днешните бездуховни времена все още се намират родолюбци, които не жалят сили, време и пари, за да ни накарат да се почувстваме горди с българската история.


„Боят настана“ на площада във Велики Преслав. „Турците“ се сражават с униформи, ушити по автентични образци от 1876 г.

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки